بعد از سقوط بالگرد ابراهیم رئیسی، وجود یک پایگاه جاسوسی اسرائیل در مرز ایران و آذربایجان، توجه تحلیلگران را به خود جلب کرده است. این پایگاه دقیقا در کجا قرار دارد و چند کیلومتر با محل سقوط بالگرد رئیس جمهور فاصله دارد؟
به گزارش خبرآنلاین؛ بهمن ماه سال 1390 روزنامه تایمز انگلیس گزارش داده بود: «یک عامل موساد در آذربایجان، وجود یک پایگاه اطلاعاتی در نزدیکی مرز ایران را تایید کرده و گفته باکو مرحله اولیه و اساسی، برای فعالیت های جاسوسی و اطلاعاتی است. این فرد با نام "شیمون" که مدعی است از عوامل آژانس جاسوسی اسرائیل در آذربایجان است، در گفتگو با روزنامه تایمز با تایید وجود چنین پایگاه جاسوسی در باکو گفته: تعداد زیادی از عوامل موساد در خارج از این پایگاه در حال فعالیت هستند.»
اگرچه آن زمان برخی تحلیلگران بر این اعتقاد بودند که اسرائیلی ها با پخش این گزارش اهداف راهبردی و سیاسی ویژه ای را دنبال می کنند و در صدد القای وسعت نظارت بر برنامه هسته ای ایران هستند اما شواهد دیگر از جمله همکاری تسلیحاتی اسرائیل و جمهوری آذربایجان در جنگ غزه و قبل تر از آن در جنگ آذربایجان و ارمنستان نشان داد، اتحاد دو کشور در حوزه های راهبردی به هم یکدیگر گره خورده است.
این گزارش در حالی بود که در دهم مهرماه 1402 نیز جزئیات تازه ای از ایجاد پایگاه جاسوسی اسرائیل در مرز ایران و آذربایجان در یک شبکه ترکیه مطرح شد و کارشناس ترکیه ای، محل این پایگاه را در شهرستان زنگلان – Zangilan – اعلام کرد.
زنگلان 45200 نفر جمعیت دارد و یکی از 66 منطقه جمهوری آذربایجان است که در جنوب غربی این کشور واقع شده و متعلق به منطقه اقتصادی زنگزور شرقی است که همزمان در بخش شمالی رودخانه ارس واقع شده و با ارمنستان و ایران مرز مشترک دارد.
چه آنکه در 20 اکتبر 2020، الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان، اعلام کرد که نیروهای نظامی آذربایجان برخی از شهرک ها در منطقه زنگلان، را بازپس گرفته اند. در 21 اکتبر 2020 اعلام شد که شهرک مینجیوان و 12 روستای دیگر شهرستان زنگلان بازپس گرفته شده است. در ادامه نیز مقامات آذربایجانی از تصرف 13 روستای دیگر و شهرک اغبند در منطقه زنگلان در 22 اکتبر 2020 اعلام کردند.
محاسبات نشان می دهد فاصله شهرستان زنگلان جمهوری آذربایجان با روستای اوزی ورزقان ایران و منطقه جنگلی دیزمار که محل سقوط بالگرد ابراهیم رئیسی بوده 234 کیلومتر است. زنگلان با محل افتتاح سد قیزقلعه که ابراهیم رئیسی به همراه علی اف در آن حضور داشت نیز 186 کیلومتر فاصله دارد.
پیشتر نیز پایگاه تحلیلی خبری “تحولات جهان اسلام” با انتشار تصویری ماهوارهای (مربوط به اسفند ماه 1401) از پایگاه نظامی باکو در فرودگاه شهر یولاخ نشان داد که دست کم یک فروند پهپاد هرمس-450 و سه فروند هرمس-900 اسرائیلی در این پایگاه مستقر شده است.
گفتنی است این پایگاه در 265 کیلومتری غرب شهر باکو قرار دارد و فاصله آن تا مرزهای ایران (پارسآباد) حدود 125 کیلومتر است. کارشناسان روابط بین الملل معتقدند اگر همکاری جمهوری آذربایجان با اسرائیل نبود، امکان پیروزی آذربایجان بر ارمنستان در بازپس گیری روستاهای مورد مناقشه تحت کنترل این کشور وجود نداشت.
از سوی دیگر گزارشهای متعددی وجود دارند که میگویند احساسات ضدیهودی در ارمنستان مسیحی بیشتر از آذربایجان عمدتا مسلماننشین است. برخی تحلیلگران این را به گرایشهای اسلامگریزانه و سکولار حکومت علیاف در جمهوری آذربایجان، در برابر نفوذ عمیق کلیسای حواریون ارمنی در سیاست ارمنستان نسبت میدهند.
ارمنستان نخستین کشور در جهان است که در قرن چهارم میلادی بطور رسمی مسیحیت را قبول کرد، و خوانش قرون وسطایی از مسیحیت که در آن احساسات ضد یهودی در آن وجود دارد (اعتقاد یهودیان همچون همدستان قتل مسیح الهی) در این کشور طرفدار دارد.
این موضوع و برخی عوامل دیگر سبب شده در منازعه اخیر قره باغ، اسرائیل عملا در کنار جمهوری آذربایجان قرار گیرد و درمقابل ارمنستان بجنگد.
به همین دلیل اسرائیل چهل درصد نفت خام مورد نیازش را از آذربایجان وارد کرده و مهمترین صادرکننده جنگافزار به آذربایجان است. صادرات جنگافزار اسرائیل به آذربایجان نیز شامل موشک، سیستم رادار، مهمات و به خصوص پهپاد میشود.
نتانیاهو در کنار پهپاد Aerostar اسرائیل
ارتش آذربایجان در جنگ قره باغ علیه ارمنستان از پهپادهای ساخت اسرائیل، به طور مشخص پهپادهای انتحاری هاروپ، استفاده کرد.
استفاده از این پهپادهای پیشرفته دست بالا را در میدان رزم به آذربایجان میداد و البته باعث اعتراض شدید، ولی ناموثر، مقامهای ارمنستان شد.
در ماه ژوئن سال 2009 در جریان سفر شیمون پرز به آذربایجان نیز قرارداد ساخت کارخانه تولید پهپاد به ارزش 400 میلیون دلار به امضا رسید و از سال 2011 کار این مجتمع تولیدی پهپاد اسرائیلی آغاز شد.
در حال حاضر در آذربایجان تولید پهپادهای Orbiter (محدوده عمل تا 50 کیلومتر و هزینه هر فروند، حدود 600 هزار دلار) آغاز شده و مونتاژ پهپاد Aerostar (محدوده عمل تا 200 کیلومتر و هزینه هر فروند یک و نیم تا 2 میلیون دلار) در حال انجام است.
تولید این نوع پهپادها از سوی شرکت مشترک وزارت دفاع آذربایجان Azad Systems و شرکت اسرائیلی Aeronautics efense Systems راه اندازی شده است.
در حال حاضر پهپادهای فوق سبک و تا حدی غیر قابل رویت (با موتور الکتریکی) Orbiter که در آذربایجان با همکاری متخصصین اسرائیلی مونتاژ شدند، در مرزهای آذربایجان با قره باغ و ایران به انجام عملیات مشغولند.
همچنین در امر نظارت و مونیتورینگ، پهپادهای نوع Hermes-450 UAVs استفاده میشوند که 10 فروند از آن را آذربایجان طی سالهای 2009-2012 از شرکت اسرائیلی Israel’s Elbit Systems خریداری کرده است.
برخلاف پهپادهای نوع Aerostar و Orbiter که از ایستگاه زمینی قابل کنترل هستند، پهپاد Hermes-450 UAVs دارای سیستم ناوبری ماهوارهای GPS است؛ یعنی از طریق فضا، تمامی تصویربرداریهای Hermes را ناظر بیرونی (ناظری که فراتر از محدوده پروازی این پهپادها حضور دارد) نیز میتواند مورد استفاده قرار دهد.
چه آنکه با وجود آنکه پهپاد Hermes-450 به طور کامل از مواد کامپوزیت ساخته شده و شناسایی آن را توسط سیستمهای دفاع ضد هوایی مشکل میکند.
در نتیجه گسترش این همکاریها و به وجود آمدن اعتماد بین دو کشور که حضور نتانیاهو در آذربایجان آن را تقویت کرد، جمهوری آذربایجان هماکنون پیشرفتهترین تجهیزات نظامی روز را از اسرائیل را دریافت میکند، تجهیزاتی که تنها در انحصار اسرائیل قرار دارند.
ابراهیم رئیسی به همراه علی اف در سد قیزقلعه
اما آنچه تاکنون توانسته حضور پایگاه های جاسوسی اسرائیل را در مرز ایران و آذربایجان توجیه کند، مسیر انتقال نفت آذربایجان به اسرائیل خط لوله استراتژیک باکو-تفلیس- جیحان است که نفت جمهوری آذربایجان را به مدیترانه شرقی منتقل میکند و از مسیر کشورهای گرجستان و ترکیه عبور می کند.
چه آنکه اگر این خط لوله از ایران بجای گرجستان میگذشت، مسیرش کوتاهتر میشد. بنابراین اسرائیل با حضور در جمهوری آذربایجان میخواهد امنیت خط انتقال انرژیهای نفتی و گازی آذربایجان به سمت خود را تضمین کند و بدین ترتیب امنیت انرژی خود را در برابر رقیبش یعنی ایران، ارتقا دهد.
اسرائیل نیز هرگونه دخالت در سقوط هلیکوپتر ابراهیم رئیسی را رد کرده است اگرچه تحلیلگران سیاسی معتقدند هنوز شواهد محکمی مرتبط با ارتباط پایگاه های جاسوسی اسرائیل و سانحه سقوط هلیکوپتر رئیس جمهور ایران وجود ندارد.
چه آنکه این دسته از تحلیل ها تا زمان دریافت نشانه ها و دلایل و مستندات قانع کننده در گروه تئوری های توطئه ای قرار می گیرد و بدون دسترسی به مستندات قابل دفاع نخواهد بود.
چه آنکه در بررسی نشانه های فعلی، زنده ماندن حجت الاسلام آل هاشم تا حدود یک ساعت بعد از سانحه و همچنین اظهارات رئیس دفتر رئیس جمهور مبنی بر نشنیدن صدای انفجار، فعلا گزینه مداخله تروریستی از نوع نظامی را کم رنگ می کند.
فاصله فرودگاه بین المللی باکو تا محل افتتاح سد قیز قلعهسی
اما آنچه واقعیت دارد، حضور چندین ساله چنین پایگاه جاسوسی در مرز ایران و آذربایجان است که سفر ابراهیم رئیسی و همراهان وی با آگاهی قبلی ایران از وجود چنین پایگاهی و تهدیدات احتمالی آن با هلیکوپتر انجام شده است.
اسرائیل توافق راه اندازی یک پایگاه اطلاعاتی، یک فرودگاه و یک توافق برای توسعه دو ماهواره نظارتی جدید نیز با آذربایجان دارد که نشان دهنده عمق همکاری های مشترک آنها با یکدیگر است.
این در شرایطی است که تحلیلگران معتقدند فرودگاه بین المللی باکو در فاصله 26 کیلومتری از سد قیز قلعهسی (Giz Galasi Dam) قرار دارد و مسیر خودرویی از فرودگاه تا سد قیز قلعهسی با اختصاص 30 دقیقه با عبور از اتوبان حیدرعلی اف امکانپذیر بوده و می توانسته جایگزین مطمئن تری برای پرواز مستقیم هلیکوپتر از ایران قرار گیرد.
شرایطی که با گذشت 36 روز از حمله موشکی ایران به اسرائیل به نظر میرسد نیازمند سطح بالاتری از اطمینان به پروتکل های اثرگذار به پرواز هلیکوپتر رئیس جمهور بوده است. ایران و اسرائیل بعد از حمله موشکی اسرائیل به سفارت کشورمان در سوریه در وضعیت تقابل سخت نظامی قرار گرفتند.
حمله نظامی محدود ایران به اسرائیل که با ده ها موشک انجام شد، با واکنش اسرائیل در حمله به یک پایگاه نظامی در اصفهان با ریز پرنده مواجه شد. حمله ای که در داخل اسرائیل نیز نتانیاهو را با انتقادات جدی از عدم توازن آن نسبت به حمله ایران موشکی ایران مواجه کرد.
گزارش: رسول سلیمی