گاهی( جغرافی )، گویای یک ( تاریخ است.
گاهی قطعه ای زمین،حامل یک ( فرهنگ )است.
گاهی نهرآبی، دیوار دیاری، ستون مسجدی، بقایای شهری، رد پای،نقش دیواری و .. دربردارنده یک دنیا خاطرات تاریخی تلخ و شیرین است، رواق تاریخ و آینیه حواث است.از آنها باید الهام گرفت و با تاکید بر آنها، تاریخ را به یاد آورد.
( فرات)، از اینگونه نهرهاست و آب فرات،در قاموس فرهنگ شیعه، بار معنوی و محتوای فرهنگی دارد و راز دار بزرگ و مقدسی است که امواجش،حماسه کربلا و آن تشنگیها، ایثارها، حماسه ها، قهرمانیها و ایمانها را به یادها می آورد.
( دجله )و(فرات )،تاریخ مجسم و روان است.تاریخ امت اسلام،بر امواج این دو رودهمیشه جاری ثبت است.
آب( فرات )و خاک( کربلا )،هر دو یاد آور عاشوایند.
و هر دو ، در الهام بخشی، موثر و کار ساز، و هر دو، مورد تشویق و ترغیب اهل بیت و ائمه، و هر دو، مقدس و مبارک و عزیز.
در حدیثی ،( رود فرات ) و( رود نیل )، رودهای مومن به حساب آمده است: ( نهران مومنان و نهران کافران، فالمومنان:الفرات و نیل مصر...) (1) و در حدیثی، فرات، نهری بهشتی به حساب آمده است:
( اربعه انهارمن الجنه:الفرات...)(2) غسل کردن از آب فرات، برای زیارت اباعبد الله الحسین علیه السلام یا غیر آن، بسیار فضیلت دارد.
امام باقرعلیه السلام در ضمن حدیثی از مردی از اهل کوفه پرسید:
- آیا از( فرات )تان هر روز یکبار غسل می کنی؟
- نه.-هر جمعه چطور؟- نه.- هر ماه چطور؟- نه.-هر سال چطور؟
- نه امام باقرفرمود:تو از خیر، محرومی!(3) و چه پاداشهای عظیم،بیان شده است برای زائران قبر حسین بن علی علیه السلام که در فرات، وضو بگیرند و غسل کنند و باوقار و آرامش، به زیارت آن حضرت شرفیاب شوند. (13) همچنین، بر داشتن کام نوزاد با آب فرات، و چشاندن آب مقدس این نهربهشتی به کودکانی که بناست با محبت و ولایت خاندان وحی و اهل بیت پیامبر بزرگ شوند و( تربیت عاشورایی )یابند،امری است که دستور اکید ائمه است.
در روایات،ازآب فرات،به عنوان( آب بهشتی )،( ساحل وادی ایمن )،آب گوارا و( معین )،پر برکت، عزیزترین آبهای دنیا و آخرت، و...یاد شده است. (4) امام صادق علیه السلام به( سلیمان بن هارون بجلی )فرمود:
( ما اظن احدایحنک بماء الفرات الا احبنا اهل البیت )(5) و یا به این تعبیر که:
( من شرب من ماء الفرات و حنک به فانه یحبنا اهل البیت )(6) یعنی:هر کس از آب فرات بنوشد یا کام خود را با آن بر گیرد،حتما دوستدار ما اهل بیت خواهد بود.ایجاد پیوند با کربلا و اهل بیت با آب فرات، از آغاز حیات شروع می شود و فرات،آب حیات جانهای مستعد می گردد و در ( خط )صحیح می کشاند و هدایت می کند.
در مورد تربت حسین بن علی هم از ائمه نقل کردیم که به فرموده ائمه، تربت قبر سیدالشهدا هم، فضیلت و قداست دارد و الهام دهنده و شفا بخش است.
امام صادق علیه السلام به( حارث بن مغیره )فرمود:
( تربت قبر حسین، شفا بخش اشت و ایمن ساز از هر ترس...
در اواخر حدیث، راوی می پرسد:چگونه تربتش امن از هر ترسی است؟
می فرماید:( هروقت،از سلطان یا غیر او ترسیدی، هنگام خروج از خانه ات، همراه خوداز خاک قبر حسین علیه السلام داشته باش...(7) پاورقی :
1- وسائل الشیعه،ج ،17 ص 215.
2- همان،ج 17 ص 215.
3- وسائل الشیعه،ج 3 ص 527 حدیث 22.
4- همان،ج 10 ص 377 احادیث:1،3،6،7،8،9،10.
5- همان، ص 313 احادیث 1 تا 10.
6- همان،حدیث 7 و 9.
7- امالی،شیخ طوسی (چاپ نجف)ج 1 ص 325.