تصور اینکه روزی حادثه بزرگی همچون فرو ریختن ساختمان پلاسکو و جان باختن 16آتشنشان و 4 نفر از شهروندان دوباره تکرار شود، برای هیچکدام از ما قابل قبول نیست، زیرا پلاسکو درسی به همه داد که ایمنسازی مهمترین ملاک برای هر ساختمان است و تکرار این تراژدی قلبها را رنجور و چه زندگیهایی را که نابود خواهد کرد.
به گزارش اطلاعات، ساختمانهای ناایمن پایتخت در گذشته 129واحد بود که پس از پیگیریهای متعدد، زمینه ایمنسازی بسیاری از آنها فراهم شد و اکنون 71ساختمان دیگر شرایط ناایمنی دارند که باید امکان ایمنی و استانداردسازی آنها نیز فراهم شود، تا حوادث تلخ گذشته تکرار نشود.
شاید اگر ایمنی اینگونه ساختمانها به حد استاندارد و مطلوبی برسد، حوادث ناگوار در ساختمانهایی همچون پلاسکو تا سالهای سال در ذهنهای مردم باقی نماند و جلوی بسیاری از اینگونه حوادث گرفته شود، ایمن و استانداردسازی باید ملاک فعالیتهای مالکان پاساژها، بیمارستانها و مجتمعهای تجاری در پایتخت باشد.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران هم به تازگی درباره ساختمانهای ناایمن پایتخت، گفت: تعداد این ساختمانها از 129به 71 واحد ناایمن کاهش یافته است، این ساختمانهای بسیار پرخطر از جمله شماری از بیمارستانها، اماکن تجاری، ساختمانهای دولتی، کارخانهها و انبارها است که علیرغم پیگیریهای متعدد، تاکنون توجهی به ایمنسازی آنها نشده است.
قدرتالله محمدی افزود: امیدواریم با شیب سرعت بالایی که در پیگیریها وجود دارد، بتوان تا شهریور ماه و یا در پایان سال، ساختمانهای ناایمن پایتخت تعیین تکلیف شوند، البته برای آنها پروندههای قضایی باز شده و اسامی این ساختمانها نیز رسانهای شده است.
شماری از ساختمان ناایمن در تهران
71ساختمان مانند پاساژ ناهید، پاساژ فجر، شرکت ژال در خیابان شریعتی، ساختمان هرمزان در سعادت آباد، مجتمع تجاری بوستان در پونک و برخی پاساژهای بازار بزرگ تهران و دیگر اماکن از جمله گرند هتل به عنوان ساختمانهای ناایمن و ایمنسازی نشده، شناخته میشوند.
ایمنی ملاک اصلی ساختمانسازی است، اما زمانی که بسیاری از ساختمانهای پایتخت به وضعیتی رسیده است که نیاز به ایمنسازی دارد، باید اقداماتی برای آنها انجام شود، زیرا همانند پلاسکو با تعداد افراد گرفتار و شهید شده و بیمارستان گاندی با بیمارانی که اسیر دود و آتشسوزی شدند، این حادثه تکرار میشود.
به گزارش ایرنا با توجه به اینکه دادستانی تهران پس از هماهنگی سازمان آتشنشانی تهران و با همکاری دستگاه قضایی، به همه مالکان این ساختمانهای ناایمن تذکرات و اخطارهایی داده. خروجی آن منجر به کاهش تعداد ساختمانهای ناایمن شده که امید است دیگر ساختمانها نیز برای جلوگیری از حوادث ناگواری همچون جان باختن شهروندان و تخریب این ساختمانها، مسیر ایمنسازی آنها را طی کنند .
بازار بزرگ تهران؛ انتقال یا ایمنسازی
بازار بزرگ تهران یکی از قدیمیترین مناطق پایتخت محسوب میشود که به دلیل قدمت بالا، بسیاری از ساختمانهای ناایمن در این محدوده قرار دارد و شاید ایمنسازی آنها بتواند بخش عمدهای از مشکلات این کلانشهر درباره اینگونه ساختمانها را برطرف سازد.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران نیز موقعیت مکانی بیشترین ساختمانهای ناایمن در پایتخت را منطقه مرکزی و بازار اعلام کرد و گفت: به لحاظ تعداد ساختمانهای ناایمن در تهران با انجام اقدامات جدی، شاهد روند کاهشی هستیم، اما همچنان ساختمانهایی از این دست وجود دارد که اکثر آنها در محدوده بازار قرار دارند که برای تهران یک خطر بزرگ هستند.
محمدی افزود: در کنار توسعه ایستگاههای آتش نشانی و تجهیزات ایمنی قطعا باید در بخش جنوبی بازار اقدامات جدی در زمینه ایمنسازی ساختمانها انجام شود که قرار است رفع مشکلات در بخش جنوبی بازار اجرایی و عملیاتی شود.
رئیس کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورای شهر تهران نیز به شناسایی ساختمانهای بحرانی در مناطق 22گانه اشاره کرد و گفت: در جلسه اضطراری با شهرداران مناطق؛ لیست ساختمانهای بحرانی به شورا ارایه شد و شهرداران برنامهها و زمانبندی خود را برای ایمنسازی این مکانها اعلام کردند که امیدواریم این برنامه تا پایان امسال محقق شود.
مهدی بابابی افزود: با تدابیر ایمنی اتخاذ شده، تعداد ساختمانهای بحرانی پایتخت از 129 به 71مورد کاهش پیدا کرده است، هر چند که هنوز از برنامه 4 ساله چهارم توسعه شهر تهران عقب هستیم .
به گفته وی، طبق تصمیمات گرفته شده در گذشته، قرار بود موضوع ایمنسازی ساختمانهای بحرانی پایتخت از سوی شهرداران مناطق تا پایان سال 1402تعیین تکلیف شود که اکنون در حال انجام است،
علاوه بر آن قرار بود تکلیف سالانه 1000 ساختمان پرخطر در تهران مشخص شود که از سال گذشته این برنامه مهم محقق شده است و شهرداران مناطق توانستهاند برای این تعداد ساختمانهای ناایمن تاییدیه ایمنی بگیرند.
رئیس کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورای اسلامی شهر تهران از حذف یک هزار و 200ساختمان حیاتی از لیست ناایمن در پایتخت خبر داد و گفت: روند ایمن سازی این ساختمانها ادامه دارد و همچنین قرار است تا پایان سال جاری 1403همه ساختمانهای حیاتی ناایمن از پایتخت حذف شوند.
بیمارستانهای ناایمن پایتخت هم ایمن میشود
یکی دیگر از مکانهایی که در لیست ساختمانهای ناایمن در پایتخت قرار دارد، وجود بیمارستانهای ناایمن در این شهر است، مانند بیمارستانهای گاندی و شریعتی که دچار حادثه شدند و اکنون وضعیت ایمنی آنها در دست بررسی است.
در همین زمینه شورای شهر تهران براساس برنامهریزیهای انجام شده مسیر ایمنسازی این مراکز درمانی و بیمارستانی را فراهم کرده است تا از خطرات احتمالی آنها جلوگیری شود.
اکنون مدیریت شهری بر ایمنی ساختمانهای حیاتی تهران از جمله بیمارستانها تاکید جدی دارد تا علاوه بر ایمنی، موضوع سازهای آنها نیز مورد نظر و تاکید باشد و از این طریق میتوان امکان ایمنسازی این مراکز درمانی و بیمارستانی در تهران را نیز فراهم کرد.
براساس اقدامات انجام شده اکنون ایمنسازی تعدادی از بیمارستانهای ناایمن تهران در مناطقی از شهر در حال پیگیری است و حتی طبق برنامهریزیهای انجام شده یکی از بیمارستانهای قدیمی و ناایمن هم قرار است برای بازسازی تخلیه شود و تاکنون به دلیل قدیمی و فرسوده بودن تذکرات و اخطارهایی به مسوولان آن داده شده است.
شاید سخن گفتن از 71ساختمان ناایمن در کلانشهری مانند تهران ساده باشد، اما زمانی که به خطرات و بحرانهای پس از وقوع حادثه احتمالی در این ساختمانها نگاه کنیم، آنگاه لزوم ایمنسازی آنها دوچندان میشود که از جان باختن افراد گرفتار در این ساختمانها گرفته تا تخریب آنها جلوگیری خواهد شد و خسارتهای هنگفتی نیز به بار نخواهد آورد.