رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در سخنانی بار دیگر با تاکید بر آنکه ایران تصمیمی برای ساخت سلاح هستهای نگرفته، تاکید کرد که مقامهای ارشد ایران و رژیم صهیونیستی بهدنبال جنگ تمام عیار نیستند.
به گزارش ایرنا، ویلیام برنز در حاشیه یک کنفرانس امنیتی در جزیره "سی" (Sea Island) ایالت جورجیا گفت که هیچ شواهدی دال بر تصمیم ایران برای ساخت سلاح هسته ای وجود نداشته و اگر ایران دست به چنین کاری بزند، آمریکا و متحدانش به احتمال زیاد می توانند آن را بلافاصله کشف کنند.
برنز مدعی شد که ایران برنامه هسته ای خود را با انباشت اورانیوم غنی شده تا سطوح نزدیک به غنای نظامی پیش برده و در نتیجه، ایران در صورت لزوم میتواند به سرعت مواد اولیه کافی برای بمب اتمی را تامین کند؛ در این شرایط کشورهای دیگر زمان کمتری برای واکنش خواهند داشت.
به گفته برنز شواهدی وجود ندارد که ایران "تصمیمی را که در پایان سال 2003 برای تعلیق برنامه تسلیحاتی گرفته بود، لغو کرده باشد."
او مدعی شد که ایران با ایجاد زرادخانه موشکی، "وسایل پرتاب" سلاح هستهای احتمالی را تولید کرده و به دلیل آنکه آمریکا در سال 2018 از برجام خارج شد، تهران "در موقعیت بسیار بهتری برای تولید مواد اولیه مورد نیاز یک بمب هسته ای قرار دارد. "
به گفته او، هنگام اجرای برجام، زمان مورد نیاز ایران برای تولید اورانیوم مورد نیاز یک بمب هسته ای بیش از یک سال بود. "اکنون تولید مواد اولیه با غنای نظامی مورد نیاز یک سلاح هسته ای احتمالاً یک هفته یا کمی بیشتر زمان می برد. بنابراین مخاطرات افزایش یافته است. "
برنز گفت که آمریکا از نزدیک فعالیتهای هسته ای ایران را زیر نظر گرفته تا هرگونه نشانه ای مبنی بر خیز تهران به سوی بمب هسته ای را شناسایی کند.
رئیس سیا گفت: ما به دقت مراقب (برنامه هسته ای ایران) بوده و در حال حاضر شواهدی در مورد اتخاذ چنین تصمیمی مشاهده نمی کنیم.
برنز که همزمان با نخستین سالگرد عملیات طوفان الاقصی سخن می گفت، مدعی شد که اسرائیل موفقیتهای رزمی بزرگی را علیه حزب الله لبنان به دست آورده و توان نظامی حماس نیز ظرف سال گذشته به شدت کاهش یافته است.
به گفته او، اکنون کار دشوار، ترکیب دستاوردهای میدان نبرد با "دیپلماسی هوشمند" است تا نبرد اسرائیل با حزب الله و حماس متوقف شود.
برنز با ادعای آنکه اسراییل با پدافند هوایی و اطلاعات عالی، توانست دو دور حملات موشکی ایران به اسرائیل را دفع کند، گفت: فکر میکنم که این حملات به نحوی برخی از محدودیت های توان نظامی ایران را آشکار کرد. اما این بدان معنا نیست که این توانمندی ها کاملاً موثر نیستند. نه تنها اسرائیل، بلکه آمریکا نیز باید این موضوع را بسیار جدی بگیرد.
رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا هشدار داد که تصمیم های غلط میتواند مانع تلاش ها برای کاهش تنشهای فزاینده میان ایران و رژیم صهیونیستی در هفته های آتی شود.
برنز گفت: ما با خطر بسیار واقعی تشدید بیشتر درگیری در منطقه روبرو هستیم.
وی افزود که گمان نمی کند سران اسرائیل و ایران به دنبال جنگ تمام عیار باشند، با این وجود خطر تشدید تنش همچنان وجود دارد.
برنز گفت: احتمال برخوردهای سهوی و سوء تفاهم وجود داشته و این چالش ظرف چند هفته آینده برای رئیس جمهوری و سیاستگذاران آمریکایی وجود دارد.
به گفت این مقام ارشد اطلاعاتی، نحوه واکنش اسرائیل در دفاع از خود و پاسخ به حمله موشکی اخیر ایران "واقعاً مهم است".
وی با بیان اینکه مقام های ارشد اسرائیلی نگرانی های جو بایدن و سیاستگذاران ارشد آمریکایی را "مد نظر دارند"، افزود: فکر میکنم اکنون رهبری اسرائیل با دقت در حال بررسی نحوه واکنش خود است.
وی ادامه داد: همه ما از پیامدهای بالقوه اشکال مختلف حملات و پیامدهای آن برای بازار جهانی انرژی و اقتصاد جهانی آگاه هستیم.