اکلیل کوهی یا رزماری، گیاهی چند ساله، معطر و از خانواده نعنا است که برگ های سبز و سوزنی شکل دارد. این گیاه که بیشتر با نام رزماری شناخته می شود، در آشپزخانه و برای معطر کردن مرغ، ماهی، گوشت و تهیه سس مورد استفاده قرار می گیرد. گیاه اکلیل کوهی، بومی مناطق مدیترانه و اروگوئه بوده و گل های آن به رنگ سفید، بنفش یا آبی و صورتی است. مطالعات زیادی در خصوص خواص اکلیل کوهی انجام شده است. در رایحه درمانی هم می توان از این گیاه استفاده کرد که سبب ایجاد احساس شادابی، جوانی، سلامتی و عشق می شود. در این مقاله با مهم ترین خواص اکلیل کوهی آشنا خواهید شد.
خواص اکلیل کوهی
در یونان باستان اعتقاد بر این بوده که اکلیل کوهی یا رزماری باعث تقویت ذهن و حافظه می شود و به همین خاطر دانشجویان یونانی در زمان امتحان دادن، تاج گل هایی از اکلیل کوهی به دور سر خود می پیچیدند. بعدها از اکلیل کوهی برای حفظ خاطره نیز استفاده می شد و در تشریفات تدفین، عزاداران شاخه هایی از اکلیل کوهی تازه را بر روی مزار قرار می دادند تا شخص متوفی فراموش نشود. اکلیل کوهی به غیر از فواید ذکر شده، خواص درمانی دیگری نیز دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم.
حفظ بهداشت دهان و دندان
دمنوش رزماری یا اکلیل کوهی به خاطر داشتن خاصیت ضد التهابی مثل یک دهانشویه ضد میکروب و طبیعی عمل می کند. برای حفظ بهداشت دهان و دندان می توانید بعد از مسواک زدن، از این دمنوش استفاده کنید.
درمان دیابت
دمنوش اکلیل کوهی سطح قند خون را تنظیم می کند. مصرف چای و دمنوش اکلیل کوهی مثل بامیه برای افراد دیابتی بسیار مناسب است.
جلوگیری از صرع
برگ های رزماری ضد تشنج هستند و ضد اسپاسم عضلانی عمل می کنند. به همین دلیل، مصرف این دمنوش حملات ناشی از صرع را کاهش داده و بیشتر بیماری های مغزی را کنترل و درمان می کند.
جلوگیری از سرطان
مصرف دمنوش اکلیل کوهی باعث توقف رشد سلول های سرطانی می شود و از سرطان های شایع مردان و زنان مثل سرطان سینه، سرطان خون، سرطان پروستات و کولن جلوگیری می کند.
کمک به کاهش وزن
دمنوش اکلیل کوهی به علت داشتن خاصیت ضد هیپروگلیسمی و ضد التهابی باعث چربی سوزی و کاهش وزن می شود. به همین خاطر، به کسانی که قصد دارند وزن خود را کاهش دهند پیشنهاد می شود که این نوع دمنوش را حتما مصرف کنند.
تقویت حافظه
از خواص رزماری یا اکلیل کوهی می توان به تقویت حافظه اشاره کرد. این دمنوش ضد آلزایمر بوده و باعث افزایش قدرت تمرکز می شود. در یونان باستان برای تحریک مغز و کمک به بهبود حافظه از این گیاه استفاده می کردند. روغن ها و مواد ضروری در این گیاه، به تمرکز ذهن و افزایش قدرت حافظه کمک می کند. اسید کارنوزیک موجود در رزماری، در محافظت از نورون های مغز در برابر فشار و استرس بسیار مؤثر هستند. همچنین، رایحه دمنوش اکلیل کوهی در حفظ آرامش اعصاب و پیشگیری از افسردگی نقش مهمی دارد.
زیبایی پوست
دمنوش اکلیل کوهی در زیبایی پوست مؤثر است. وجود آنتی اکسیدان های طبیعی در این دمنوش باعث افزایش خون رسانی سلول های پوست شده و به برطرف کردن مشکلات پوستی کمک زیادی می کند.
پیشگیری از سرماخوردگی
دمنوش اکلیل کوهی، مثل دمنوش های آویشن و بابونه به درمان عفونت های ویروسی، آنفولانزا و سرماخوردگی کمک می کند. برگ های اکلیل کوهی به خاطر داشتن خاصیت خلط آوری سرفه های مداوم را کاهش می دهند.
بهبود سیستم گوارش
از خواص دمنوش اکلیل کوهی می توان به بهبود سیستم گوارش اشاره کرد. مصرف این دمنوش ترشح صفرا را تحریک کرده و باعث تقویت عملکرد کبد می شود. هم چنین بادهای معده و روده را دفع کرده و باعث تسهیل کار دستگاه هاضمه و معده می شود. شما می توانید به عنوان یک داروی خانگی اشتها آور از این گیاه پر فایده استفاده کنید.
درمان اختلالات هورمونی
کارنوزول موجود در اکلیل کوهی موجب تعادل هورمون های استروژن و آندورژن در بدن می شود. این گیاه در سلامت پروستات نیز نقش مهمی دارد.
رفع عفونت های ادراری
در طب سنتی، از دمنوش اکلیل کوهی برای برطرف شدن عفونت های ادراری و مثانه استفاده می شود. این دمنوش از ایجاد بیماری ها و مشکلات کلیوی جلوگیری می کند.
پاکسازی کبد
از خواص اکلیل کوهی می توان به پاکسازی کبد اشاره کرد. این دمنوش دارای ترکیباتی به نام کولین است. این ترکیب باعث کنترل چربی های کبد می شود. همچنین، خاصیت ضد التهابی قوی آن سموم کبد را دفع می کند. به همین خاطر یک سم زدای طبیعی برای بدن محسوب می شود.
تقویت مو
ممکن است پوست سر به دلایل مختلفی مثل استفاده از شامپوی نامناسب و رنگ کردن مداوم دچار حساسیت و خارش شود. استفاده از این دمنوش باعث تقویت و رشد موهای سر می شود.
پیشگیری از بیماری های قلب
خاصیت آنتی اکسیدانی دمنوش اکلیل کوهی باعث افزایش فشار خون شده و علاوه بر این بهبود گردش خون و رفع گرفتگی عروق خونی را به همراه دارد. به همین خاطر، مصرف این دمنوش در سلامت قلب نقش مؤثری خواهد داشت.