داروی راسبوریکاز عمدتا در درمان و پیشگیری از وضعیتی به اسم سندرم لیز تومور و جهت پاکسازی اوریک اسید از خون تجویز می شود. این دارو یک نسخه نوترکیب از اورات اکسیداز می باشد. برای آشنایی بیشتر با این دارو با ادامه مطلب همراه ما باشید.
موارد مصرف داروی راسبوریکاز
دارو راسبوریکاز به پاکسازی اوریک اسید از خون کمک می کند. این دارو یک نسخه نوترکیب از اورات اکسیداز می باشد. راسبوریکاز دارویی تزریقی است و در هایپراوریسمی ناشی از کموتراپی در بدخیمی ها مورد استفاده قرار می گیرد.

فرم دارویی راسبوریکاز به صورت ویال های تزریقی 1.5 میلی گرم است. راسبوریکاز در دنیا با اسم Elitek شناخته می شود. این دارو عمدتا در درمان و پیشگیری از وضعیتی به اسم سندرم لیز تومور TLS تجویز می شود. سندرم مذکور زمانی رخ می دهد که سلول های سرطانی سریعا تجزیه می شوند و میزان زیادی اوریک اسید را به خون آزاد می کنند که عوارض کلیوی و متابولیک را در پی دارد.
راسبوریکاز با کاتالیز کردن تبدیل اسید اوریک به صورت محلول تر عمل کرده در نتیجه سطح آن در بدن کاسته می شود. معمولا این دارو در محیط پزشکی تجویز می شود و استفاده از آن در مدیریت TLS یک وضعیت تهدید کننده زندگی که اغلب در افراد مبتلا به نوع خاصی از سرطان حیاتی است.
فارماکوکینتیک راسبوریکاز
راسبوریکاز به شکل داخل وریدی تجویز می شود و امکان جذب سریع در جریان خون را فراهم می نماید. در ضمن نیمه عمر تقریبا کوتاهی داشته و اثرات آن گذرا است و در موارد سندرم لیز تومور مستلزم تجویز مکرر می باشد. لازم به ذکر است این دارو در بدن متابولیزه شده و محصولات تجزیه آن در نهایت عمدتا از طریق کلیه ها دفع می گردد.
موارد مصرف راسبوریکاز
این دارو برای مدیریت اولیه و جلوگیری از هایپر اوریسمی و سندرم لیز تومور در بیماران مبتلا به انواع خاصی از سرطان مثل لوسمی، لنفوم و تومورهای جامد که در معرض خطر تجزیه سریع سلول های تومور می باشند تجویز می شود.

میزان مصرف
دوز این دارو می تواند با توجه به شرایط پزشکی خاص تحت درمان، وزن بیمار و دیگر عوامل فردی متفاوت باشد. معمولا آن را به شکل داخل وریدی به عنوان یک دوز تجویز می کنند. پزشک با توجه به نیازهای بیمار و شدت سندرم لیز تومور، دوز و برنامه تجویز مناسب را مشخص می کند.
موارد منع مصرف دارو
راسبوریکاز برای افرادی که سابقه واکنش های حساسیت شدید از جمله آنافیلاکسی به هر یک از اجزای این دارو را دارند ممنوع می باشد. ضمنا در بیماران مبتلا به کمبود گلوکز 6 فسفات دهیدروژناز که یک بیماری ژنتیکی است، به علت خطر همولیز یا تخریب گلبول های قرمز خون نیز راسبوریکاز منع مصرف دارد.
همچنین در افراد مبتلا به فاویسم و سابقه واکنش به راسبوریکاز از جمله همولیز و متهموگلوبینمی نیز نباید تجویز شود.
عوارض جانبی راسبوریکاز
از جمله عوارض جانبی این دارو عبارت است از:
واکنش های حساسیت مفرط مثل تب، لرز، راش، مشکل تنفس و آنافیلاکسی
- همولیز یا تجزیه گلبول های قرمز در بیماران مبتلا به کمبود آنزیم گلوکز 6 فسفات دهیدروژناز
- سردرد و سرگیجه
- تهوع، استفراغ و شکم درد
- افزایش آنزیم های کبدی

بیماران بایستی از لحاظ عوارض جانبی در طی تجویز راسبوریکاز تحت نظر دقیق باشند. به دلیل احتمال بروز حساسیت جدی و کشنده به این دارو تزریق حتما در مراکز درمانی مجهز صورت گیرد و در صورت مشاهده علائم حساسیت، سریعا دارو قطع و اقدامات حمایتی صورت گیرد.