یحیی یثربی، صاحب تفسیر روز و استاد بازنشسته فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی در یادداشتی که اختصاصا برای
خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، ارسال کرده، به بیان نکاتی در خصوص نوروز پرداخته است که در ذیل میخوانید:
در قرآن کریم پیوندی میان بهار و مخصوصا آغاز بهار و اصول عقاید اسلامی وجود دارد. یکی از اصول عقاید ما مسلمانان معاد است و بارها در قرآن بهار را شاهد و نشانهای از حقانیت معاد گرفته است و میفرماید شما میبینید طبیعت و گیاهانی که پژمرده هستند، چطور وقتی بهار میرسد زندگی از سر میگیرند و این نشاندهنده آن است که ما انسانها نیز بعد از مرگ با قدرت خدا زنده خواهیم شد و این بیانگر ارتباط قرآنی بهار و اسلام است. از این رو هر مسلمانی در فصل بهار باید با دقت زنده شدن طبیعت مرده را در نظر بگیرد و از این جا ایمان خود را در مورد معاد و رستاخیز تقویت کند.
ارتباط سنت ایرانی نوروز و قرآن
نکته دیگر ارتباط سنت ایرانی نوروز با قرآن است. در این سنت ایرانی کارهای زیادی انجام میدهد مانند خانه تکانی که ما باید خانه تکانی اصلی را مورد توجه قرار دهیم که در درون ما باید اتفاق بیفتد. ما باید خرافات را از ذهنمان بیرون بریزیم و گرد و خاک توهمات را از ذهنمان خالی و آن را از نو زنده کنیم. در این فصل مردم به فکر وسایل زندگی نو هستند، ما نیز بیاییم کمی به باطن خودمان فکر کنیم، آیا هیچ فکر و اخلاق نویی در من پیدا خواهد شد و یا نه. بیاییم و باطنمان را از مالدوستی و حسادت تصفیه کنیم و اصل گردگیری هم همین است. شما در و دیوار خانه را تمییز و تزیین کردهای و یا خانهای جدید خریدید که مبارکت باشد، اما از خود بپرس من به عنوان یک انسان چه زیبایی در درون خود ایجاد کرده و کدام کثافت و رذالت را از فکر و فرهنگ خود کنار گذاشتهام و این خواسته قرآن است که از افکار باطل و دنیا دوستانه رویگردان شده و به معنویت و خداپرستی روی بیاوریم.
بهار و عارفان
بهار جلوهای هم در عرفان دارد، چون کار عارفان با زیبایی و عشق همراه است و بهار زیبایی ها را به تماشا می گذارد. مولوی چندین غزل بلند دارد که زیباییهای بهار را در آن توصیف کرده و در یکی از آنها تکتک گلها را نام میبرد و میگوید هر کدام چه خصوصیاتی دارند. از نظر عارفان، بهار فصل بیداری و عشق عرفانی است که انسان جذبه الهی را درک میکند و آماده میشود که به دنبال زیباییهای حقیقی برود و از بند وسوسههای نفسانی فاصله بگیرد.
بهار و مسئولان
از روی دیگر، بهار پیامی برای مسئولان ما دارد؛ در بهار مسئولان باید خانه تکانی کنند و یک نگاه به باطن کنند که چقدر پول میخواهند و این را دریابند اگر پیرو قرآن، محمد(ص)، علی(ع) و فاطمه(س) هستند صفت بد پولپرستی را در خانهتکانی درونی تصفیه کنند. مسئولان ببینند سال آینده چند در صد میتوانند از حرص و آز خود کم کنند و با قناعت به حقوق خویش زندگی را سپری کنند. امروز جامعه ما با گوش و پوست خود احساس میکند که برخی به دنبال پول هستند و اخبار دزدی، رشوه و اختلاس متاسفانه وجود دارد و مسئولان باید الگویی برای اقتصاد مقاومتی و زندگی قانعانه باشند.
ما در نوروز دست بچه خود را میگیریم و به بازار رفته و هر چه میخواهد میخری اما باید یادمان باشد هزاران بچه هستند که خواست های زیادی دارند و پدر و مادرشان نمیتوانند آنها را تامین کنند. ما باید به یاد بیاوریم که پیرو چه کسانی هستیم به قول یحیی بن معاذ شما که تمام شئونات زندگیتان شبیه کسری و قیصر و شطاط و نمرود است، کجای زندگیتان به محمد(ص) و فاطمه(س) و علی(ع) میماند. اگر به الگوهای دینی شبیه نیستیم، نمیگویم به طور کلی اما هر سال درصدی در خانه تکانی صفات شیطانی را کنار گذاشته و صفات رحمانی را برگیریم.
در پایان و در این فرصت مغتنم با یادآوری اینکه نوروز روز خوبی است و در آن همه اعم از غنی و فقیر شاد هستند از خداوند میخواهم که امسال سال شادتری داشته باشیم و خداوند از غمهای ما کم کند و در همین جا نیز عید نوروز را بر همگان تبریک میگویم.