بسم الله الرحمن الرحیم
به همه ی شما برادران و خواهران عزیز که از نقاط مختلف کشور تشریف آورده اید , خوش آمد عرض می کنم.
خدمتگزاری در این نقطه و شغلی که شما در خدمت به دین و مسلمین برای خود انتخاب کرده اید , افتخار بزرگی است. بنده هم خدا را شکرگزارم که امروز توفیق پیدا کردم با شما برادران و خواهران خدمتگزار , این دیدار صمیمانه را داشته باشم.
ایام شهادت صدیقه ی کبری (سلام الله علیها) است و امیدواریم همه ی شما و همه ی ما و ملت ایران مشمول توجهات و عواطف آن بانوی بزرگ دو عالم قرار بگیریم.
خدمت به نماز جمعه , خدمت به دین و تقواست ; چون نماز جمعه برای گسترش تقوا و روح دینی در مردم است ; همچنان که خدمت به نماز جمعه , خدمت به آگاهی سراسری ملت ایران است ; چون نماز جمعه یک عمل صرفا " عبادی نیست ; عملی است که در ذات و ترکیب خود , آگاهی بخش است ; هم اجتماع عظیم مسلمانان را هر هفته تشکیل می دهد و به رخ دوست و دشمن می کشد و هم به وسیله ی خطیب جمعه , اوضاع و احوال سیاسی برای آنها تشریح و تبیین می شود. حقیقتا " نماز جمعه در اسلام ترکیب عجیبی است ; از یک طرف , توصیه ی مردم به تقوا و پاکدامنی و اعراض از هواهای نفسانی است و از طرف دیگر , آگاه کردن مردم از جریانهای سیاسی و توطئه های دشمنان و نیازهای دوستان و اوضاع دنیای اسلام است. قدر این فریضه ی عظیم را باید خیلی دانست.
امروز به برکت انقلاب اسلامی و با هشیاری امام بزرگوارمان , نماز جمعه به یک سنت پایدار در کشور تبدیل شده است. قبل از نظام اسلامی , مردم ما با معنا و حقیقت نماز جمعه آشنا نبودند; این لطف خدا بر ملت ما بود و یکی از برکات انقلاب اسلامی محسوب می شود که ما توانستیم این دریچه ی دلگشا به سمت معنویت و آگاهی را به روی خود باز کنیم.
البته ائمه ی محترم جمعه و دست اندرکاران اقامه ی نماز بیشترین نقش را در خدمت رسانی این فریضه به مردم دارند; و همه ی این خدمات هم مشکور است. هم شما کارکنان و زحمتکشان و خدمتگزاران ستادهای نماز جمعه , هم ائمه ی محترم جمعه , هم مسوئولانی که در مراکز به امور نمازهای جمعه رسیدگی می کنند , همه در فیض رسانی این فریضه ی بزرگ به مردم سهیم هستید; این را باید قدر دانست. مردم هم باید نماز جمعه را قدر بدانند و ائمه ی جمعه و دیگر دست اندرکاران هم باید جاذبه های نماز جمعه را روزبه روز بیشتر کنند. نسل جوان ما تشنه ی حقیقت , فهمیدن و آگاه شدن است. نمازهای جمعه باید بتواند این تشنگی را به نحو نیکوتر به انجام برساند. باید به نیاز عمومی نسل جوان پاسخ داد. اگر با نگاه متدبرانه یی به اوضاع کشور خود و گذشته و آینده ی آرمانی آن نگاه کنیم , نقش نماز جمعه و اهمیت این فریضه را بیشتر درک خواهیم کرد.
پایه ی همه ی خیرات در جامعه , تقواست. تقوای فردی: یعنی هر کس بین خود و خدا سعی کند از جاده ی صلاح و حق تخطی نکند و پا را کج نگذارد. تقوای سیاسی: یعنی هر کس که در کار سیاست است , سعی کند با مسائل سیاسی صادقانه و دردمندانه و از روی دلسوزی برخورد کند. سیاست به معنای پشت هم اندازی و فریب و دروغ گفتن به افکار عمومی مردم , مطلوب اسلام نیست ; سیاست یعنی اداره ی درست جامعه ; این جزو دین است. تقوای سیاسی , یعنی انسان در میدان سیاست صادقانه عمل کند. تقوای اقتصادی: یعنی اگر هر کس برای گذران زندگی و ضمنا " آباد کردن محیط خود مجبور است تلاش اقتصادی داشته باشد , راه درست را انتخاب کند. غصب کردن , حرام خوری , دست اندازی به مال دیگران بخصوص به اموال عمومی از دستاورد عمومی مردم به نفع جیب خود استفاده کردن و احیانا " زرنگیهایی که علی الظاهر در چارچوب قانون هم می گنجد , اما خود انسان می داند که باطن آن چقدر فاسد و تباه است , اینها خلاف تقوای اقتصادی است. تقوای اجتماعی: یعنی برخورد با مردم در محیطهای مختلف چه محیط کسب , چه محیط معاشرت , چه محیط خانواده , چه محیط مدرسه و دانشگاه , چه محیط اداری همراه با انصاف و خدا ترسی و امانت و صداقت باشد. اگر این نمونه ها در جامعه تحقق پیدا کند و عملی شود , اکثر مشکلات مادی و معنوی مردم برطرف خواهد شد. تقوا و پرهیزگاری , یعنی گستره ی وسیع عملهای خوب , اقدامهای خوب , فعلهای خوب و ترکهای خوب. یکی از مهمترین سرفصلهای نماز جمعه , توصیه ی به تقواست. البته این گونه تقوا , فقط با گفتن و توصیه کردن تحقق پیدا نمی کند; هر چند گفتن و توصیه کردن , نقش مهمی دارد و نباید از نقش بیان و نصیحت و انذار و تبشیر که شغل پیغمبران است غافل بود; اما توصیه ی واقعی به خود ما , چه ما به عنوان خطیب جمعه , چه ما به عنوان کارکنان و خدمتگزاران نماز جمعه , چه ما به عنوان طراحان و راه اندازان بخشهای مختلف نماز جمعه , این است که در عمل و رفتار خود حداکثر تلاش را بکنیم که این تقوا فقط در زبان ما ظاهر نشود; بلکه در عمل ما هم ظاهر شود. ببینید , در اسلام عزیز اینها راههای خیلی طبیعی برای هدایت و اداره ی درست جامعه و کشور است. [1]
پی نوشت
[1] بیانات معظم له در دیدار اعضای ستادهای نماز جمعه سراسر کشور، 05 / 05 / 1381