شبکه جهانی اینترنت به عنوان یک ابربزرگراه ارتباطی، اطلاعات بسیار گسترده و متنوعی را در اختیار کاربران خود در سراسر جهان قرار می دهد. این وسیله که در هم شکننده حصارهای پیشین است، می تواند به عنوان وسیله ای مناسب برای انتقال انواع مطالب، از جمله معرفی صحیح و بی واسطه ادیان و مذاهب به جهانیان، مورد بهره برداری قرار گیرد. هم اکنون موتورهای جستجوی فراوان و پایگاه های بی شماری بر روی اینترنت برای نشر و تبلیغ ادیان و مذاهب گوناگون فعال هستند. شیعیان نیز، با درک ضرورت استفاده از ابزارهای کارآمد و نوین اطلاع رسانی، اقدام به راه اندازی پایگاه و معرفی مکتب تشیع کرده اند. اما با توجه به فراوانی این پایگاه ها و تفاوت کمی و کیفی آنها در ارائه ی مطالب، ایجاد پایگاه های راهنما و موتورهای جستجوی کارآمد ضروری می باشد تا کاربر را در کمترین زمان به پایگاه های مورد نظر و اطلاعات مطلوب هدایت نمایند. برای دستیابی به این هدف مؤسسه فرهنگی اطلاع رسانی «Shiasearch» اقدام به راه اندازی پایگاه اطلاع رسانی Shiasearch، بزرگترین دایرکتوری تخصصی پایگاههای شیعی، نموده است.
با مراجعه به این پایگاه می توان به بانک کاملی از اطلاعات درباره مکتب تشیع، که توسط پایگاه های شیعی در اینترنت نشر داده شده است، دسترسی پیدا کرد. در حال حاضر پایگاه Shiasearch دارای چهار زبان فارسی، عربی، انگلیسی و اردو می باشد. در صفحه اول هر کدام از زبان ها چند گونه طبقه بندی وجود دارد که به اختصار آنها را توضیح می دهیم:
طبقه بندی اول:
«بزرگترین کتابخانه و بانک محصولات صوتی، تصویری و نرم افزارهای شیعی»
در این طبقه بندی مطالب ارائه شده در پایگاه های شیعی بر اساس شکل فیزیکی آنهابه چند دسته تقسیم شده است:
کتاب ها، مقاله ها، مجله ها، نرم افزارها، مطالب صوتی، فیلم ها و تصاویر.
طبقه بندی دوم
در دسته بندی دوم، مطالب بر اساس موضوع فهرست شده اند تا کاربر به راحتی بتواند موضوع مورد نظر خود را ملاحظه و مطالب ذیل آن را بررسی کند. برخی از عنوان های موجود در این دسته بندی عبارتند از:
قرآن، حدیث، پیامبر، اهل بیت، دعا و زیارت، تاریخ، عقاید، احکام عبادی، اخلاق، ادبیات و...
طبقه بندی سوم
«ارتباط با علما، امکان استفتا از مراجع، دریافت کتب و...»
در این دسته بندی به اطلاع رسانی درباره شخصیت های پایگاه های شیعی، موسسه ها و مراکز، امکانات و خدمات، گفتگوها و مناظره ها، کتابخانه ها و پرسش و پاسخ پرداخته شده است.
طبقه بندی چهارم:
«مطالب جذاب و مفیدی برای کودکان و نوجوانان، جوانان و زنان...»
در آخرین طبقه بندی، مطالب بر اساس جنسیت و گروههای مخلتف سنی دسته بندی شده است.
عناوین موجود در این بخش عبارتند از: کودکان و نوجوانان، جوانان و زنان گستردگی و تنوع این طبقه بندی ها سبب می شود کاربر با صرف کمترین زمان به کامل ترین اطلاعات دست یابد. استقبال روز افزون مراجعه کنندگان از پایگاه Shiasearchدر سراسر جهان به ویژه کشورهای عربی، آمریکایی و اروپایی و همچنین موفقیت این پایگاه در کسب رتبه نخست خدمات اطلاع رسانی در نهمین نمایشگاه بین المللی «اطلاع رسانی و فرهنگ» بیانگر اهمیت کار و ضرورت پرداختن هر چه بیشتر به مقوله اطلاع رسانی در زمینه های مختلف می باشد. امید است با توجه به اهمیت فوق العاده اطلاع رسانی در پیشرفت امور و جلوگیری از کارهای تکراری از یک سو و ضعف و عقب ماندگی کشور ما در این زمینه از سوی دیگر، شاهد کارهای اساسی و بنیادی تری باشیم.
ویژگیهای پایگاه اطلاع رسانی (Shiasearch)
با توجه به توضیحاتی که داده شد، مشخص می شود که:
الف. با گردآوری تمامی مطالب پایگاه های شیعی در یک پایگاه، فعالیت های تکراری و موازی شناخته می شوند و بخش هایی که اصلاً به آن ها توجه نشده، یا کمتر مورد توجه واقع شده است، مشخص می گردد. در حقیقت پایگاه اطلاع رسانی Shiasearch وظیفه هدایت پایگاه های شیعی در جهت پرهیز از کارهای تکراری و پرداختن به امور انجام نشده و ضروری را برعهده گرفته است.
ب. محققین پایگاه به خاطر مراجعه به یکایک صفحات پایگاه های شیعی و بررسی دقیق و کامل مطالب آنها، بهتر از هر شخص دیگری در جریان اشتباهات محتوایی و ظاهری این پایگاه ها قرار می گیرند و با ارسال ایمیل و نامه و تذکر نسبت به خطاها، وظیفه مهم نظارت بر پایگاه های شیعی را یادآور می شوند.
ج. کاربران با مراجعه به پایگاه اطلاع رسانی Shiasearch از مراجعه مستقیم به دیگر پایگاه های شیعی بی نیاز می شوند و این موضوع باعث می شود تا فراوانی و پراکندگی پایگاه های شیعی موجب سردرگمی و حیرت آنها نگردد، بلکه با مراجعه به یک پایگاه از مطالب کلیه پایگاه ها استفاده نمایند. به این ترتیب بستر بسیار مناسبی برای معرفی و تبلیغ همه پایگاه های شیعی، حتی پایگاه هایی که دارای بازدیدکنندگان کمی هستند، فراهم می آید. چرا که مراجعه به پایگاه Shiasearch یعنی مراجعه به همه پایگاه های شیعی و افزایش بازدیدکنندگان این پایگاه، در واقع افزایش بازدیدکنندگان سایر پایگاه ها است.
د. پایگاه اطلاع رسانی Shiasearch بستر بسیار مناسبی برای تبادل اطلاعات میان پایگاه های شیعی و همچنین ارزیابی و درجه بندی آنها می باشد. کثرت بازدیدکنندگان این پایگاه از یک طرف و بررسی دقیق مطالب پایگاه های شیعی از سوی محققین علمی و متخصصین فنی از طرف دیگر، انتخاب بهترین پایگاه ها و ارزیابی آنها را آسان تر می کند.
این پایگاه با آدرس www.Shiasearch.net قابل دسترسی می باشد.