ماهان شبکه ایرانیان

ظرفیت شناسی کشورها

بنیان دانشگاه اسلامی اسلام آباد در اولین روز قرن پانزدهم یعنی اول محرم سال ۱۴۰۱ ق (۱۱ نوامبر سال ۱۹۸۰ م) نهاده شد. این دانشگاه با نام دانشگاه بین المللی اسالمی در سال ۱۹۸۵م بازگشایی شد که در کنار مسجد فیصل واقع و توسط یک معمار مشهور ترکیه ای طراحی و توسط ملک فیص بن عبدالعزیز به دانشگاه اهدا شده است.

بنیان دانشگاه اسلامی اسلام آباد در اولین روز قرن پانزدهم یعنی اول محرم سال 1401 ق (11 نوامبر سال 1980 م) نهاده شد. این دانشگاه با نام دانشگاه بین المللی اسالمی در سال 1985م بازگشایی شد که در کنار مسجد فیصل واقع و توسط یک معمار مشهور ترکیه ای طراحی و توسط ملک فیص بن عبدالعزیز به دانشگاه اهدا شده است.

اهداف و مقاصد دانشگاه

اهداف و مقاصد عمده دانشگاه بین المللی اسلامی عبارتند از:

فراهم آوردن رشد همه جانبه و هماهنگ اشخاص و جامعه

بازسازی تفکر انسانی در تمام ابعاد بر اساس اسلام

تربیت شخصیت ها و متخصصین اسلامی

تشویق و ارتقای آموزش و پرورش، آموزش و تحقیق در آموزه های اسلامی، اجتماعی، طبیعی،

علوم کاربردی و ارتباطی و سایر شاخه های دانش

برداشتن گامهای عملی برای پیشرفت عقاید ایدئولوژیکی، اخلاقی، عقلانی، اقتصادی و فنی و

اصول مطابق با معیارهای اسلامی

تا کنون سیزده گروه از دانشجویان فوق لیسانس پسران و دختران دوره هایی را با موفقیت به پایان رسانیده و در نهایت مدرک کارشناسی ارشد اصول دین به آنها اعطا گردیده است، هفده گروه از دانشجویان دختر و پسر از کشورهای مختلف مسلمان با موفقیت مقطع لیسانس را در طول دوره ای به پایان رسانیده و بیشتر آنها به کشورهای خود بازگشته و به عنوان مبلغ، معلم و راهنمای دینی مشغول به کار گردیده اند، همچنین اعضای هیأت علمی دانشگاه در کنفرانس های بین المللی که در پاکستان، آمریکا، مالزی، مراکش و مصر برپا شده فعالانه شرکت کرده اند. مطابق آمار ارائه شده از سال 1983 تا 1999 م، 17 نفر از فارغ التحصیلان لیسانس و فوق لیسانس دانشکده شریعت و قانون این دانشگاه مدال طلا دریافت کرده اند.

دانشکده شریعت و حقوق

دانشکده شریعت و حقوق در دانشگاه قائد اعظم اسلام آباد در سال 1979 م گشایش یافت اما در سال 1980 م به دانشگاه اسلامی اسلام آباد پیوست. این دانشکده اهداف زیر را دنبال می کند: تربیت فارغ التحصیلان توانا که هم در شریعت و حقوق به خوبی تربیت یافته باشند و بتواند آنها را از طریق مطالعه قانون اسلامی به زبان عربی و انگلیسی قادر به جستجوی منابع اصلی خودشان کنند. همچنین فارغ التحصیلان را قادر سازد تا مطالعات تطبیقی شریعت و قانون را انجام دهند و آنان را آماده مشارکت فعال در برنامه اسلامی سازی قانون در پاکستان سازد که این هدف دراز مدت کشور است. از سوی دیگر خواسته های بازار تجارت را برآورد و از طریق دانش آموختگان متخصص در شریعت و قانون تا در سمتهای قاضی و یا وکیل مشغول به کار شوند و خدماتی را در سایر زمینه ها فراهم نمایند و یا این که راه حلهای مناسبی را برای این مسأله فراهم کند و در اجرای شریعت صحیح آن، در داد و ستدهای مسلمانان شرکت نماید. این دانشکده برای رسیدن به این اهداف سه بخش تاسیس کرده است: 1. اصول فقه 2. قانون 3. مطالعات کلی و تطبیقی فقه، و در سه مقطع لیسانس، فوق لیسانس و دکتری ثبت نام می کند. این دانشکده جایگاه برجسته ای در جهان دانشگاهی دارد به طوری که اساتید معروف از دانشگاه هایی نظیر الازهر و قاهره برای تدریس به این دانشکده می آیند.

به علاوه بسیاری از فارغ التحصیلان و معلمان، بورسیه هایی را برای تحصیل در دانشگاه های جهان کسب کرده اند. این دانشکده پس از اتمام مقطع لیسانس، مدرک L.L.M شریعت و قانون را ارائه می دهد، تخصص در زبان عربی و انگلیسی برای پذیرش دوره فوق لیسانس ضروری است، با این وجود دانشجویی که تخصص لازم در دو زبان را ندارد ممکن است پذیرش شود. حداکثر مدت L.L.M چهار سال است که از تاریخ پذیرش نهایی دانشجو تا پایان نگارش پایان نامه، به استثنای دوره مرخصی که در طول 10 ترم آموزش طی می شود، می باشد. دانشکده حقوق و قانون دوره دکتری PHDرا در سه سطح تخصصی اصول فقه، فقه خصوصی و فقه عمومی ارائه می دهد، شرایط اصلی دوره دکتری (اصول فقه)، (فقه خصوصی) و (فقه عمومی) مدرک فوق لیسانس L.L.M از این دانشگاه با حداقل مدرک C یا معادل های آن از سایر دانشگاه های معتبر دنیا می باشد، داوطلبانی که مدرک فوق لیسانس در رشته اصول الدین (معارف اسلامی) دارند، مجاز به تقاضای پذیرش در دوره دکتری دانشکده شریعت و حقوق نیستند.

پذیرش در دوره دکتری تنها به آن دسته از داوطلبانی ارائه می شود که پایان نامه شان را به اتمام رسانده باشند، موفقیت در آزمون های پذیرش که از طرف دانشگاه انجام می شود برای ثبت نام در دانشگاه ضروری است. هر مدرکی که دانشجو از هر مؤسسه ای گرفته باشد مادامی که تحصیلاتش رادر این دانشکده ادامه می دهد مورد تایید نیست. دوره برنامه دکتری Ph.D سه تا پنج سال است که شامل دوره طی شده در نوشتن پایان نامه از تاریخ پذیرش نهایی دانشجو (به استثنای دوره مرخصی) می شود، با این وجود رئیس دانشکده ممکن است به دانشجوی در حال تحقیق تا مدت یک سال فرصت بدهد.

بنا به آمار ارائه شده از منابع رسمی از سال 1993 م تا 2001 م از 25 کشور جهان 373 نفر با مدرک لیسانس و 63 نفر با مدرک فوق لیسانس از 15 کشور فارغ التحصیل شدند.

دانشکده اصول دین

این دانشکده در پنج رشته عمده تخصص ارائه می دهد: کلام، تفسیر، حدیث، ادیان تطبیقی و دعوت و ارشاد اسلامی. اولین مرحله، مدرک کارشناسی اصول دین است که در طول هشت ترم و در تمام رشته ها ارائه می شود، مقطع کارشناسی ارشد شامل یک دوره سه ترمی است که پس از اتمام موفقیت آمیز دوره پیش نیاز و در صورت وجود آن ارائه می شود. یک پایان نامه نیز پس از تکمیل موفقیت آمیز دوره تحصیلی نوشته می شود. مقطع دکتری در دانشکده اصول دین در دو رشته مختلف یعنی علوم قرآنی و تفسیر و ادیان تطبیقی دایر است که سایر گرایش ها نیز به زودی راه اندازی خواهد شد.

مدرک لیسانس چهار ساله بسیار جامع بوده و محصول نهایی این دوره کسی است که مطالعه کامل تفسیر قرآن، حدیث و علوم آن و همچنین فقه، منطق، کلام و فلسفه، تجوید و قرائت قرآن را گذرانده و مهارت دعوت و ارشاد در باره او مورد تأکید قرار می گیرد. به منظور گسترش دانش دانشجویان در زمینه های متعددی نظیر تاریخ اسلام، ادیان جهان، نهضت های معاصر اسلامی، تاریخ تفکر انسان، مؤسسات و جوامع اسلامی، ادیان تطبیقی، صوفی گری و عرفان، قضای اسلامی و برخی مباحث جامعه شناسی و روانشناسی در دوره های درسی ارائه می شود.

اهداف دانشکده اصول دین

دانشکده اصول دین یکی از دو واحد آموزشی پیشرو در دانشگاه بین المللی اسلامی اسلام آباد است و به همین جهت یک نقش کلیدی در دستیابی به اهداف بین المللی را ایفا می کند، موارد زیر نیم نگاهی به این اهداف دارد:

1. تربیت دانشمندان صالح و متعهدجهت ارشاد و راهنمایی امت اسلامی

2. آشناسازی دانشجویان با روش ها و متدهای مدرن تبلیغ و آموزش آنها با استفاده از ابزار سمعی و بصری

3. آشناسازی جوانان مسلمان با ایدئولوژی های معاصر که تهدیدکننده جوامع اسلامی هستند

4.آموزش تئوری های جامعه شناسی و فلسفی مدرن به دانشجویان جهت فهم روانشناسی گروه ها و محیط های اجتماعی اقتصادی

دارنده مدرک فوق لیسانس رشته تفسیر و حدیث از این دانشکده با حداقل نمره C (51% یا بالاتر) یا با معدل مجموع نمرات 5/2 از 4 یا مدرک معادل از سایر دانشگاه ها به همراه تخصص در زبان عربی و انگلیسی صلاحیت لازم برای پذیرش در دکتری تفسیر و علوم قرآنی و حدیث را دارد.

دانشگاه یک بخش مجزا برای زنان دارد که از محوطه اصلی دانشگاه جدا شده و در ساختمان های استیجاری مختلف واقع شده است. در آنجا برای دوره های شریعت و حقوق، اصول دین، اقتصاد و عربی برنامه ریزی شده است. هم اکنون دانشگاه، برنامه های تحصیلی زیر را برای داوطلبان زن ارائه می دهد: دوره لیسانس: 1. لیسانس عربی، 2. لیسانس اصول دین، 3. L.L.B شریعت و حقوق دوره فوق لیسانس: 1. فوق لیسانس اصول دین، 2. L.L.M شریعت و حقوق 3. فوق لیسانس اقتصاد.

علاوه بر این که به بانوان اجازه استفاده از کتابخانه اصلی در ساختمان اصلی دانشگاه داده می شود، آنها کتابخانه پیشرفته و مجزایی در ساختمان محوطه دانشگاه خود دارند. همچنین خانم ها مرکز پزشکی مجزایی دارند که در آن مرکز، پزشکان مربوط به انواع امراض و بیماری ها وجود دارد و داروهایی که توسط مرکز پزشکی تامین می شود برای دانشجویان رایگان است. خوابگاه مناسب و بزرگی نیز در ساختمان های استیجاری برای دانشجویان خانم تدارک دیده شده و طرحی برای احداث یک محوطه دانشگاهی عظیم مجزا در دست اقدام است که در آن خوابگاه و ساختمان کلاس درس در یک محوطه خواهند بود، در این خوابگاه ها تنها دانشجویان و کارکنان زن رفت و آمد دارند و بوفه های آنها غذاهای روزانه را فراهم می آورد.

دانشجویان دکترای تخصصی «مطالعات ادبی» از موضوعات ذیل، موضوعی را جهت رساله دکترای خود انتخاب می کنند: ادبیات، ادبیات تطبیقی، علوم بلاغی و نقد ادبی. و دانشجویان دکترای تخصصی «مطالعات زبان شناسی» یکی از موضوعات ذیل را جهت رساله دکترای خود برمی گزینند: دستور زبان عربی (نحو ساخت شناسی واژگانی)، زبانشناسی عربی

دانشکده علوم اجتماعی

دانشکده علوم اجتماعی در سال 2000 م تاسیس گردید و در ابتدا با دو برنامه کارشناسی ارشد روابط سیاسی و بین الملل و کارشناسی ارشد آموزش در پائیز 2001م آغاز به کار کرد و در هر دو مقطع تعداد قابل توجهی از دانشجویان پسر و دختر را از پاکستان و کشورهای منطقه جذب نمود. این دانشکده در اختیار محققین مشهور بین المللی است که بیشتر آنها مدرک دکترای فلسفه دارند و تمام برنامه های آموزشی به زبان انگلیسی است. این دانشکده در جهت انجام اهداف دانشگاه بین المللی اسلامی برای تشویق و ترویج آموزش، تربیت و تحقیق در علوم اجتماعی، طبیعی و کاربردی، تلاش دارد تا دانشمندانی جامعه شناس و مدیر و معلمینی پرورش دهد که بر رشد امت مسلمان تاثیر داشته باشند.

تسهیلات کتابخانه

کتابخانه

دانشگاه شش کتابخانه بسیار مجهز در تمام علوم اسلامی دارد. کتابخانه تخصصی برای تحقیق دانش پژوهان در مؤسسه تحقیقاتی اسلامی تعبیه شده و کتابخانه در داخل ساختمان اصلی محوطه دانشگاه است. همچنین کتابخانه های گروهی با متون مهم و کتاب های مورد نیاز تأمین شده است. به علاوه مقالات خواندنی و مورد توجیه اساتید تهیه شده است.

بانک کتاب

با توجه به سرسام آور بودن قیمت کتاب های اسلامی و سعی در جهت فراهم آوردن سریع آن برای علوم اسلامی، دانشگاه یک بانک کتاب بسیار مجهز را تدارک دیده است. در این بخش هزاران کتاب اسلامی با چندین کپی از هر کدام در قفسه های مخصوص برای استفاده آزاد دانشجویان در طول ترم گذاشته شده است. بدین ترتیب دانشگاه، دانشجویان را از تحمل هزینه خرید کتاب های خیلی گران قیمت معاف می کند و علوم اسلامی را به سهولت و به طور مناسب در اختیار آنان قرارمی دهد.

حمل و نقل

دانشگاه امکانات حمل و نقل اختصاصی دارد، علاوه بر آن با سیستم حمل و نقل عمومی و خصوصی اسلام آباد مرتبط است. سرویس رفت و آمد منظم در مسیرهای متعدد و مختلف در محدوده شهر تردد می کند و دسترسی وسیع به نقاط مهم و مختلف شهر را برای دانشجویان فراهم می کند. به علاوه برای دانشجویانی که در راولپندی و اسلام آباد زندگی می کنند، امکان سفر با نرخ های ارزان فراهم است.

دیگر تسهیلات

علاوه بر امکانات فوق مرکز مراقبت پزشکی، اداره پست و تلفن، خدمات بانکی و سرگرمی و ورزش با ارائه خدمات و تسهیلات خاص، دانشجویان را در آموزش و تحصیل هر چه بهتر یاری می کنند.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان