به گزارش ایسنا، مهدی هداوند در نشست درسآموختههای حادثه پلاسکو، با نگاهی به آتشسوزی در برج گرانفل لندن که ذیل چهارمین کنفرانس جامع مدیریت بحران و HSE که در محل دانشگاه تهران برگزار میشد، گفت: حادثه پلاسکو رخدادی حقوقی بود که مجموعهای از پرسشها را حول این موضوع ایجاد کرد. از مهمترین پرسشهای ایجاد شده میتوان به این پرسش اشاره کرد که چه سازمانها و اشخاصی برابر قوانین، وظایف و مسئولیتهایی بر عهده داشتند و تا چه میزان این وظایف و مسئولیتها را انجام دادهاند؟
وی افزود: پرسش دیگر این است که در نتیجه ارائه گزارش حادثه پلاسکو تا چه میزان نظام حقوقی فعلی ما گرفتار خلاءها، کمبودها و نارساییهایی است که اگر مرتفع شود میتوان امید داشت که حوادث مشابه رخ ندهد؟
عضو هیات ویژه بررسی حادثه پلاسکو با اشاره به اینکه 25 سازمان در جریان ارائه گزارش حادثه پلاسکو مورد بررسی قرار گرفتند، افزود: در جریان این بررسی میزان و وظایف و مسئولیتهای این سازمانها و همچنین موازیکاریهای آنها در کنار خلاءها و نارساییهای قوانین احصاء شد.
هداوند در خصوص اضطراب مردم نسبت به ورود به ساختمانهای بلند و تکرار حوادثی همچون حادثه پلاسکو، گفت: ظرفیتها و زمینههایی که منجر به بروز حادثه پلاسکو شد هنوز وجود دارد و در فاصله بروز این حادثه تاکنون هیچ اقدامی برای اصلاح قوانین و مقررات و ظرفیتهایی که موجب روی دادن چنین حادثهای شد صورت نگرفته است.
وی ادامه داد: پنج سازمان درگیر در مسائل حقوقی این حادثه هستند که همین تعدد موازیکاری پیشبینی میشد با تصویب قانون تشکیل سازمان مدیریت بحران در حوزه محلی و ملی در قالب مدیریت متمرکز حل و فصل شود اما با قوانین فعلی چنین امکانی برای ایجاد مدیریت متمرکز وجود ندارد.
عضو هیات ویژه بررسی حادثه پلاسکو تاکید کرد: البته اگر همین قوانین فعلی با توجه به اینکه حفظ جان شهروندان در اولویت قرار دارد به درستی اجرا میشد حادثه پلاسکو روی نمیداد. آنچه که قانونگذار بعد از مرحله اخطار به مالک برای شهرداری تهران تاکید کرده است انجام نشده و در گزارش حادثه پلاسکو نیز به این موضوع اشاره شده است. قانون به صراحت عنوان کرده که اگر اخطار داده شد و مالک نسبت به رفع خطر اقدام نکرد شهرداری رأسا باید وارد عمل شود و ساختمان را ایمنسازی کند و هزینه آن را از مالکین دریافت کند.
هداوند تاکید کرد: قطعا ایمنسازی ساختمان ملازمهای با تخلیه و تعطیلی آن ندارد اما اگر این در مقابل جان انسانها باشد حداقل برای مدت موقت ارزش دارد که چنین اتفاقی روی دهد. شاید با وجود شیرهای آتشنشانی و کپسولهای آتشنشانی و استفاده به موقع از آنها این اتفاق روی نمیداد.
وی تاکید کرد: باید به این نکته توجه داشته باشیم که در گامهای بعدی برای حل معضلات اقدامات ما در سه دوره فوری، میان مدت و بلند مدت تقسیم میشود و در کوتاهترین زمان ممکن و اولین اقدام باید ساختمانهای بلند مرتبه درون شهرها را شناسایی کنیم.