ماهان شبکه ایرانیان

چه عواملی سبب ترس کودکان می شود؟

فرزندم نترس   تقریباً برای تمامی بچه ها پیش آمده که از رعد و برق یا تاریکی بترسند با کمی صبرو تحمل می توانید به فرزندتان کمک کنید تا برترسش غلبه کند

چه عواملی سبب ترس کودکان می شود؟

فرزندم نترس
 

تقریباً برای تمامی بچه ها پیش آمده که از رعد و برق یا تاریکی بترسند با کمی صبرو تحمل می توانید به فرزندتان کمک کنید تا برترسش غلبه کند. با این وجود شما به عنوان پدر و مادر باید بدانید که خطرات جدی نیز وجود دارد که کودک دلبند شما را تهدید می کند وظیفه شما این است که به طور همزمان هم برترس کودکتان غلبه کنید و هم او را از خطراتی که در کمینش هست آگاه کنید.

چه عواملی سبب ایجاد ترس در کودکان می شود؟
 

اغلب ترس های کودکان ناشی از عدم درک آنهاست. آنها می ترسند چون تجربه نکرده اند. در بعضی موارد کودک از چیزی که سبب ترس خواهر یا برادرش می شود نمی ترسد و یا برعکس.
مواردی که در زیر به آنها اشاره می شود از جمله :عوامل ایجاد ترس در کودکان است:

ـ عکس العمل دیگران در شرایط مشابه:
 

مشاهده ترس کودک دیگر از مار و یا وحشت یک نوجوان از دیدن یک رتیل می تواند کودک شما را به سمت ترسیدن سوق دهد.

ـ مشاهده یک اتفاق ترسناک:
 

شاید کودک شما شاهد یک تصادف جاده ای یا برخورد شدید یک گربه با اتومبیل بوده است. چنین صحنه هایی در ذهن کودک باقی مانده و سبب ایجاد ترس در او می شود.

ـ عدم وجود اعتماد به نفس:
 

ترس می تواند از نبود اعتماد به نفس به وجود آید. با تشویق کودکان، اعتماد به نفس را در او افزایش دهید.

ـکشمکش و درگیری های دنباله دار در خانواده :
 

نمی توان منکر بحث در خانواده شد. اما چنانچه این بحث و جدل ها ادامه یابد و در خانواده تنش ایجاد کند، این جو ناآرام در روحیه کودک تاثیرگذاشته و بدین ترتیب ترس و بی اعتمادی بخشی از زندگی کودک می شود.

غلبه برترس کودکان
 

وقتی کودک می ترسد، با مهربانی با او رفتار کرده و دلگرمش کنید. هرگز کودک خود را به خاطر ترس هایش مسخره نکنید به او این اطمینان را بدهید که بزرگترها نیز گاهی می ترسند همچنین می توانید:
ـ با مهربانی حمایتش کنید. مرزهایی را تعیین کنید تا کودک در آن احساس آرامش کند. او باید بفهمد که دوستش دارید. عشق و علاقه شما و تعیین مرزهای جدید، احساس امنیت را در او افزایش داده و به او این اجازه را می دهد که بدون هیچ ترسی از تجربیات جدیدش لذت ببرد.
ـ سعی کنید راه حل های عملی را بیابید اگر کودک شما از تاریکی می ترسد، چراغ خوابی در اتاق خوابش یا در راهرو قرار دهید. دکوراسیون منزل را به هم نزنید. زیرا کودک به آن عادت کرده است. مطمئن شوید که یک حیوان یا عروسک مخملی را با خود به تختخواب برده تا هنگام خواب در آغوش بگیرد.
ـ به کودکتان کمک کنید تا مهارت های خود را افزایش دهد. اگر کودک شما می ترسد که در هنگام بازی، توپ را از دوستانش بگیرد، برایش وقت بگذارید و در منزل با او بازی کنید.
ـ به کودکتان کمک کنید تا مهارت های خود را افزایش دهد اگر کودک شما می ترسد که در هنگام بازی، توپ را از دوستانش بگیرد، برایش وقت بگذارید و در منزل با او بازی کنید.
ـ به کودکتان کمک کنید تا بتواند برخودش مسلط باشد. بعضی کودکان از کشیدن سیفون توالت و یا خالی کردن وان واهمه دارند. کودکتان را تشویق کنید که همراه شما سیفون را بکشد یا درپوش وان را بردارد. برایش توضیح دهید که این آب خطری برای او ندارد و نمی تواند باعث غرق شدنش شود.
ـ به او اطمینان دهید، اطمینان و باز هم اطمینان.
اگر کودکتان از مرگ می ترسد این موضوع اهمیت بیشتری پیدا می کند برای او بارها و بارها تکرار کنید که معمولاً آدم های پیر می میرند و نه کودکان او را در آغوش بگیرید و بگویید که نباید نگران این موضوع باشد به او این اطمینان را بدهید که برای همیشه در کنار هم می مانید.
ـ وقتی در کاری موفق می شود او را تشویق کنید و از انتقاد بپرهیزید. تشویق موفقیت های کودک هر چند هم کوچک باشد سبب افزایش اعتماد به نفس و سعی دوباره او می شود برعکس، انتقاد، احساس امنیت را از او سلب کرده و تمایلی به کوشش دوباره از خود نشان نمی دهد.

خطرات جدی که کودکان با آن مواجه هستند
 

باید کودکتان را از خطراتی که در اطرافش هست آگاه کنید این خطرات به دو دسته تقسیم می شوند:
خطرات اولیه:وسایل خطرناک آشپزخانه، پریزهای برق و مواد شوینده خطرناک در این گروه قرار دارند. علاوه برآگاه کردن کودک خود از خطرات فوق، مهارت هایی مانند دوچرخه سواری و عبور از عرض خیابان را به او بیاموزید.
خطرات ثانویه:آدم ربایی، سرقت و جزء خطرات ثانویه به حساب می آیند که می تواند به دست افراد غریبه یا حتی آشنا صورت گیرد. فراموش نکنید که کودکتان را از این نوع خطرات نیزآگاه کنید. شما به عنوان پدر و مادر موظفید به کودکتان بیاموزید که در زمان رویارویی با شرایط غیرعادی به خود مسلط باشد.

چگونه می توان کودکان را در برابر خطرات جدی محافظت کرد؟
 

شما برای کمک به کودکتان کارهای زیادی می توانید انجام دهید بهترین دفاع در برابر آدم ربایی، آگاهی است با او روراست باشید. این را بدانید که هر چه آگاهی کودک شما بیشتر باشد، بهتر می تواند با شرایط مختلف روبه رو شود.

به عنوان پدر و مادر:
 

ـ همیشه باید بدانید که فرزندتان کجاست و چه کسی مراقب اوست.
ـ کودکتان را در منزل، اتومبیل و یا حتی مکان های عمومی تنها نگذارید.
تا وقتی فرزند شما کوچک است به همراه او به مکان هایی که نمی شناسد بروید. اما وقتی بزرگتر شد با او ارتباط تلفنی برقرار کرده و زمان ورود و خروجش را معین کنید . مطمئن شوید که به اندازه کافی پول به همراه خود دارد تا بتواند با منزل تماس بگیرد.
ـ موارد ضروری را برای کودک خود شرح دهید به او بگویید در صورتی که در مغازه یا جای دیگری از شما جدا شد چه کند به او بیاموزید که چگونه در موارد ضروری با استفاده از تلفن درخواست کمک کند(مثلاً شماره پلیس را شماره گیری کند)فراموش نکنید به او بگویید که حتی در مواقعی می تواند از صندوق دار مغازه، کیوسک اطلاعات فروشگاه و یا حتی نزدیک ترین مدرسه یا مسجد کمک بخواهد.
ـنام کامل کودکتان را به او بیاموزید. آدرس کامل(حتی نام شهر)و شماره تلفن را فراموش نکنید.
ـ شهامت نه گفتن را به او بیاموزید. از او بخواهید که خواست های نامعقول دیگران (غریبه یا آشنا)را رد کند. اگر کسی از او خواست که موضوعی را از والدینش پنهان کند، بلافاصله شما را در جریان قرار دهد.
ـ اتفاقاتی را که ممکن است برای کودک پیش آمد در قالب بازی برایش پیاده کنید. ازاو بخواهید که درچنین شرایطی عکس العمل نشان دهد. اگر عکس العمل او صحیح است تشویق کنید درغیراین صورت برایش توضیح دهید که عکس العمل صحیح چیست.
به او بیاموزید که چگونه به تلفن پاسخ دهد. دقیقاً برایش توضیح دهید که غریبه چه کسی است.

قوانین امنیتی که کودکان باید به آنها احترام بگذارند
 

ـ کودک شما نباید به تنهایی جایی برود بهتر است به صورت گروهی به گردش بروند. به کودک خود توصیه کنید که از راه های میانبر و توالت های عمومی که به صورت بالقوه خطرناک هستند دوری کند.
ـ از اوبخواهید که هدیه غریبه ها را نپذیرند و به هیچ عنوان سوار اتومبیلشان نشود به افراد ناشناس که تقاضای کمک دارند کمک نکند و بداند که اصولاً بزرگترها به کمک کودکان احتیاجی ندارند.
ـ اگر در منزل تنها هستند نباید آن را پشت تلفن بیان کنند. درراه به روی کسی باز نکنند.
ـ اسم کودکتان را روی لباس ها و وسایلش بنویسید در صورتی که لازم است ظرف غذا و یا ساکش اسم داشته باشد، اتیکت نام را درون آنها قرار دهید.
ـ به کودک خود بیاموزید به احساسش اطمینان کند. اگر هنگام برخورد با شخصی احساس ترس، بی اعتمادی یا تهدید کرد سریعاً عکس العمل نشان دهد. ادب را کنار گذاشته و فریاد بزند این امر سبب جلب توجه دیگران و کمک به کودک می شود. دراین مواقع می تواند با صدای بلند جملاتی مانند"ولم کنید"،"راحتم بگذارید"،"از جان من چه می خواهید"را ادا کند.

بیشتر بدانیم
 

برای آنکه در مورد امنیت و حفاظت از کودکان بیشتر بدانیم بهتراست از توصیه های پلیس شهر خود بهره مند شویم.
درصورتی که برای غلبه برترس کودک خود احتیاج به کمک بیشتری دارید، حتماً با پزشک خانواده خود مشورت کنید.
منبع: نشریه موفقیت، شماره 180
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان