اینکه بگوییم سرطان پوست یکی از عمومیترین سرطانها است چندان از حقیقت دور نیست. سالانه در آمریکا بیش از 5 میلیون نفر به سرطانهای پوستی غیرملانومی مبتلا میشوند که از مجموع مبتلایان به سرطانهای سینه، پروستات، ریه و روده بزرگ بیشتر است. بنابراین جای تعجبی ندارد که حتی متخصصان پوست نیز به این سرطان مبتلا میشوند. یکی از علل افزایش مبتلایان تغییرات آب و هوایی است که سبب شده تا میزان بیشتری اشعهی UV وارد جو زمین شود. این هم یکی دیگر از مشکلاتی است که بشر برای خود ایجاد کرده است. (البته با تشکر از فردی مثل ترامپ و دستورات عجیبی مثل خروج از پیمان تغییرات آب و هوایی پاریس!!) . در ادامه با توصیهها و نظرات این متخصصان پوست آشنا خواهید شد.
انواع سرطان پوست
3 نوع سرطان پوست داریم:
کارسینوم سلول بازال: در آمریکا سالانه 2.8 میلیون نفر به آن مبتلا میشوند.
سرطان سلولی فلسی: سالانه 700000 نفر در آمریکا به آن مبتلا میشوند.
ملانوم: خطرناکترین نوع سرطان پوست که سالانه 76900 نفر به آن ابتلا پیدا میکنند.
90٪ افراد به خاطر نور خورشید به این بیماری دچار میشوند.
به زندگی خودتان ادامه بدهید و از بیرون رفتن استقبال کنید
النا منر متخصص پوست از نیویورک میگوید: از خورشید نترسید. خورشید به ما زندگی میدهد. البته عادتهای خود را تغییر بدهید تا بتوانید ریسکهای احتمالی را پایین بیاورید. یک تصمیم هوشمندانه پوشاندن خود زمانی است که بیرون میروید. استفاده از کلاه و عینکهای مسدود کننده اشعه UV در این مواقع توصیه میشود.
از کرم ضدآفتاب در همه جا استفاده کنید
دکتر اندرو مینر از فلوریدا میگوید: استفاده از کرم ضدآفتاب فقط برای زمانیهایی که به ساحل میروید نیست. ما روزانه بدون اینکه بدانیم زمانهایی زیادی را معرض اشعهی UV هستیم. تخمینها نشان میدهد که افراد 80٪ عمرشان را در معرض نور خورشید قرار دارند. تحقیقات به خوبی ثابت کردهاند که باید از کرم ضدآفتاب در روزهای آفتابی و بارانی برروی تمام قسمتهای بدن که در معرض نور قرار دارند استفاده کرد. این نواحی عموماً صورت، گردن، قسمت بالایی سینه، دستها و ساعد است.
نکتهی مهم دیگر اینکه کرم ضدآفتاب را دوباره و دوباره باید در طول روز تجدید کنید. چرا که کرم در اثر عرق کردن و تماس بدن از بین میرود. همچنین ترکیبات فعال درون کرم ضدآفتاب به مرور زمان شکسته میشوند. این کار را هر 3-4 ساعت دوباره تکرار کنید. از کرم ضدآفتاب با SPF 50 استفاده کنید. عددهای بالاتر فقط حقهی تبلیغاتی هستند.
از آنتیاکسیدان استفاده کنید
استفاده از یک سرم حاوی ویتامین C یا E زیر کرم ضدآفتاب میتواند سطح حفاظتی را افزایش دهد و از طرفی رادیکالهای آزادی که در طی روز شکل گرفتهاند را خنثی کند.
اگر مورد مشکوکی مشاهده کردید به پزشک مراجعه کنید
اگر شاهد رشد خال یا عارضهی پوستی دیگری هستید بهتر است به بررسی آن بپردازید. علاوه بر تغییر ظاهر، اندازه و رنگ خالها به اثرات آنها مثل خارش یا حتی درد هم توجه کنید.
یک نکتهی مهم را مدنظر قرار بدهید و آن اینکه حتماً از کلاه استفاده کنید. چرا که پوست سر نیز میتواند در معرض نور آفتاب قرار بگیرد.
سرطان پوست را دستکم نگیرید
بعضیها تصور میکنند سرطان پوست چندان خطرناک نیست چرا که تهدیدکنندهی جان افراد نیست البته این درست است اما نه در مورد غدههای ملانوم، این غدهی سرطانی یکی از علل مرگ و میر ناشی از سرطان در بین جوانان است. اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود خطری به همراه ندارد اما اگر اجازه رشد عمیقتر به آن داده شود به یک خطر بالقوه تبدیل میشود.
از لبهای خود غافل نشوید
پوست لبهای شما فاقد ملانین است، ملانین به عنوان یک ضدآفتاب طبیعی عمل میکند به همین علت پوست شما در معرض خطر ابتلا قرار دارد. با این وجود اما پوست لبها را عموم مردم بدون محافظ در برابر خورشید رها میکنند. در یک مطالعه مشخص شد فقط 37٪ افرادی که از کرم ضدآفتاب استفاده میکنند به محافظت از لبهای خود نیز اهمیت میدهند. لب پایینی تا 12 بار بیشتر در معرض نور خورشید قرار دارد و مردان شانس بالایی برای ابتلا به سرطان پوست در ناحیهی لب دارند.
جلوی کمبود ویتامین D را بگیرید
یکی از دلایلی که افراد از کرم ضدآفتاب استفاده نمیکنند به این علت است که میترسند دچار کمبود ویتامین D بشوند. چرا که این ویتامین در حضور نور خورشید در بدن تولید میشود. این موضوع شاید درست به نظر برسد اما اگر دستگاه گوارش، معده، کلیه و کبد شما مشکلی ندارد میتوانید با مصرف مکملهای حاوی ویتامین DD کمبودها را به راحتی برطرف کنید.
سرطان پوست به عوامل ارثی نیز بستگی دارد
در مورد ملانوم داشتن سابقهی خانوادگی در ابتلا به آن میتواند ریسک ابتلای شما را هم بالا ببرد. اگر اقوام درجه 1 شما به این بیماری مبتلا هستند بهتر است حواس خود را بیشتر جمع کنید و کمتر در معرض آفتاب قرار بگیرید.
درمان
هدف از درمان سرطان پوست عبارت است از برطرف کردن عارضه، قبل از اینکه به سایر ارگانهای بدن نفوذ کند. اگر سرطان پوست به سایر اندامها نفوذ کند کار درمان آن مشکلتر میشود.
راههای درمانی شامل: جراحی، سرمادرمانی (با سرد کردن قسمت آسیب دیده، سلولها را میکشند)، ایمن درمانی (دستگاه ایمنی را برای مقابله با سلولهای سرطانی تحریک میکنند)، شیمی درمانی، پرتو درمانی و درمان فتودینامیک (مواد شیمیایی خاصی را روی عارضه قرار میدهند و بعد با استفاده از نور سلول سرطانی را از بین میبرند).
منبع: prevention ،everydayhealth و healthline