یک دست زیبا و سالم، دستی است که ناخنهای محکم و صاف داشته باشد و هیچ اثری از تغییر رنگ یا تغییر شکل در آنها دیده نشود. بسیاری از بیماریها وقتی عارض میشوند، روی ناخنها هم تاثیر میگذارند پس برای سالم بودن خوب است به حرفهایی که دستهایمان میزنند خوب گوش دهیم.
فرورفتگی
وقتی سطح صاف و صیقلی ناخن دچار تغییراتی میشود و به نظر میرسد روی آن حفرههایی ایجاد شده است، به این معنی است که مشکلی زیر سطح ناخن به وجود آمده است. در بیشتر موارد، دلیل بروز این فرورفتگیها بیماری التهابی مزمن پوست با نام پسوریازیس است که سبب سرخشدن پوست اطراف ناخن نیز میشود. وقتی بیماری پسوریازیس درمان میشود، ناخن به مرور زمان به شکل اولیه و طبیعی خود بازمیگردد.
قاشقی شکلشدن
یک ناخن سالم شکل خاصی دارد: کمی از وسط رشد میکند و وقتی نزدیک نوک ناخن میشود، کمی به داخل برمیگردد. وقتی ناخن این حالت را ندارد و شکل ناخن تغییر کرده پس حتما مشکلی وجود دارد. پزشکان به ناخنهای تغییر شکل پیدا کرده، ناخنهای قاشقی شکل میگویند و آن را نشانه کمخونی و فقر آهن میدانند. وقتی فردی دچار فقر آهن یا کمخونی است، اغلب چند ماه بعد این بیماری خود را در تغییر ناخنهای او نشان میدهد و وقتی بیماری برطرف شد، با رشد ناخن جدید مشکل تغییر شکل نیز برطرف میشود.
ورقهورقه شدن ناخن
سطح ناخن از لایههای متعدد کراتین تشکیل شده است. این لایهها به هم چسبیدهاند و در حالت طبیعی همین چسبندگی سبب شکل گرفتن یک ناخن قوی و محکم میشود. وقتی از ناخنها محافظت نکنیم، برای مثال اگر خیلی با آب کار کنیم یا در مجاورت هوای سرد یا نمناک یا خشک قرار بگیریم، این لایهها از هم جدا میشوند و حالت ورقهورقه پیدا میکنند. مراقبت بهتر از پاها، سوهانزدنهای مرتب و چرب نگاهداشتن میتواند به بهبود این وضعیت کمک کند. ورقهورقهشدن ناخن گاهی به دلیل کمبود لینولئیک اسید است بهترین راه برای جبران این کمبود، استفاده از روغنهای گیاهی است.
سستی و شکنندگی
تقریبا 20 درصد زنان از شکننده بودن ناخنهای خود شکایت دارند. شاید در ظاهر این ناراحتی تنها به شکستن ساده ناخنها ختم شود ولی علل این بیماری عمیقتر است. ناخنهای شکننده، ناخنهایی هستند که نمیتوانند رطوبت را در خود نگاه دارند و به همین دلیل، سطح ناخن خیلی راحت خشک و شکننده میشود. تیروئید غیرفعال میتواند از دلایل خشکی پوست و شکننده بودن ناخنها باشد... از سوی دیگر، کمبود آهن نیز همین مشکل را پیش میآورد و تنها راه درمان، خوردن میوه و سبزیهای تازه و گوشت قرمز و تخممرغ است. مصرف ویتامین B کمپلکس نیز در بهبود شکنندگی ناخنها موثر است. عادات روزانه نیز میتواند از جمله علل سستی و شکنندگی ناخنها باشد. از جمله این عادات، شستن زیاد دستها و خشککردن آنها است.
زردشدن ناخنها
ناخن سالم اغلب به رنگ صورتی است اما اگر ناخن تغییر رنگ داد، نشانه بروز یک بیماری است. زردشدن ناخنها گاهی نشانه عفونت ریوی یا دیابت است. ظاهرشدن لکههای زرد روی ناخنها نیز نشانه بیماری پسوریازیس است. خانمهایی که برای مدت طولانی روی ناخنهایشان لاک پررنگ میزنند نیز اغلب دچار زردی ناخن میشوند. البته این زردی جای نگرانی ندارد و به مرور زمان به حالت اول باز میگردد.
لکههای سفید
در بیشتر مواقع ظاهرشدن لکههای سفید کوچک روی سطوح صورتی ناخن به دلیل ضربه است. در صورتی که به ریشه ناخن جایی که سلولهای جدید ناخن ساخته میشوند، صدمهای هرچند خفیف وارد شود، شما نتیجه این صدمه را به شکل لکههای سفیدرنگ میبینید. البته چون چند هفته طول میکشد تا این سلولهای تازه ساخته شده روی سطح ناخن بیایند، در نتیجه شما ضربه را فراموش کرده و تنها لکههای سفید را میبینید. بروز لکههای سفید روی ناخن دلایل دیگری هم میتوانند داشته باشند. پسوریازیس، اگزماهای پوستی، کمبود روی و... از جمله دلایل شایع بروز این لکهها است.
چرخش رنگ
شایعترین دلیل تغییر رنگ ناخن، نوعی عفونت قارچی است. عفونت مخمری و عفونتهای باکتریایی به راحتی در اثر استفاده از وسایل غیراستریل و غیرشخصی در سالنهای آرایش میتوانند منتقل شوند. عفونتهای مخمری میتواند سبب جداشدن ناخن از پوست شود. در این حالت به تدریج ناخن از پوست فاصله میگیرد و شکاف مابین آنها را مادهای پنیری شکل، نرم و سفید میپوشاند، عفونتهای باکتریایی سبب سبزشدن تدریجی ناخن میشود. فروکردن اشیای تیز به زیر ناخن نیز گاهی سبب بلندشدن ناخن و عفونت باکتریایی نواحی اطراف آن میشود. در صورتی که پس از انجام مانیکور دچار ورم و درد ناگهانی در ناخنهایتان شدید، توصیه میشود حتما به پزشک مراجعه کنید تا برایتان آنتیبیوتیک تجویز کند.
منبع:http://www.salamat.com
/ج