غذا یکی از نیازهای اولیهی بشر است. امروزه آشپزی به هنری گسترده تبدیل شده و روز به روز پیشرفت بیشتری میکند. سرآشپزها و متخصصین این رشته، همواره به فکر خلق طعمهای جدید و متفاوت هستند. اما با اینوجود، هنوز هم غذاهای کلاسیک، مورد استقبال افراد مختلف قرار میگیرند.
بنیتا در این سری مقالات به توضیح تاریخچه و طرز تهیهی خوراکیهای کلاسیک جهان میپردازد. در ادامه با ما همراه باشید.
نان شیرینی با شکل و فرم خاص و طعم دلپذیر که گاهی با مغز شکلات و گاهی با مغز کرم و انواع مغزهای دیگر پخته میشود. اکثر ما طرفدار پر و پا قرص نان شیرینی کراسان خصوصا برای صبحانه و عصرانه هستیم. بیشتر مردم فکر میکنند این شیرینی خوشمزه، فرانسوی تبار است. اما تاریخ چیز دیگری میگوید. اصالت این نان، به اتریش برمیگردد و در حقیقت کراسان اهل وین است.
بسیاری از مورخان، شیرینی «کیپفرل» را جد بزرگ کراسان میدانند. کیپفرل نوعی شیرینی مخصوص صبحانه است که حاوی مغزها و سایر مواد میانی است. کیپفرل بافت متراکمتری نسبت به کراسان دارد و کمی لاغرتر است و خمیر آن نیز نرمتر است.
تاریخچهی کیپفرل به قرن 13 برمیگردد اما مصرف شیرینی در صبحانه به اواسط قرن 16 در اتریش برمیگردد.
عدهای بر این باورند که دستور کراسان اولین بار توسط شیرینیپزی به نام فرانسوا پیِر مطرح شد. داستانهای دیگری نیز در این باره وجود دارد. برخی میگویند که کراسان به زمان حملهی مسلمانان برمیگردد و شکل این شیرینی برگرفته از هلال ماه است.
داستان دیگری نیز در این مورد وجود دارد. برخی از مردم این نان را به ماری آنتوانِت ربط میدهند. ماری آنتوانِت همسر لویی پادشاه فرانسه بود و اصالتی اتریشی داشت. در داستانها آمده که ماری اصالتش را حفظ میکرد و چیزی به جز غذای کشورش را نمیخورد و به همین خاطر کیپفرل به فرانسه راه پیدا کرد.
اولین دستور موثق این شیرینی، از آگوست ژانگ است که صاحب یک شیرینی فروشی به نام «شیرینی وینی» بود. در اوایل قرن بیستم، کراسان شیرینی محبوب فرانسویان شد و طولی نکشید که در سراسر اروپا و پس از آن جهان، آوازهی کراسان خوشمزه پیچید.
Recipe
نان شیرینی کراسان
2 ساعت
سختی 5 از 10
این نان خوشمزه میتواند انتخاب خوبی برای صبحانه یا عصرانهی خانواده و خصوصا کودکتان باشد. میتوانید از انواع مغزها نیز در میان این شیرینی خوشمزه استفاده کنید تا وعدهی کامل و پرخاصیتی برای کودکتان باشد.
مواد لازم
- آرد (یک و دو سوم لیوان)
- خمیر مایه فوری (یک قاشق چایخوری)
- شکر (دو قاشق غذاخوری)
- آب ولرم (یک چهارم لیوان)
- شیر (یک چهارم لیوان)
- کره ( 150 گرم)
- زرده تخم مرغ (2 عدد)
- نمک (یک چهارم قاشق چایخوری)
- شکلات چیپسی (مقداری)
مسیر پخت
- خمیر مایه، آب ولرم و یک قاشق غذاخوری شکر را داخل کاسه ای بریزید، مخلوط کنید و 5 الی 10 دقیقه کناری قرار دهید تا خمیر مایه عمل کند.
- باقی مانده شکر، نمک، شیر و 50 گرم کره را داخل قابلمه ای بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا گرم شده و کره ذوب شود سپس داخل کاسه ای بریزید و آرد را به آن اضافه کنید، کمی هم بزنید سپس خمیر مایه را نیز اضافه کنید و خوب با دست مخلوط کنید تا خمیر نرمی بدست بیاید.
- خمیر را 5 دقیقه ورز دهید، خمیر را به شکل توپ درآورید و داخل کاسه ای که چرب کرده اید بگذارید، روی کاسه را بپوشانید و 1 ساعت در جای گرمی استراحت دهید تا حجم خمیر دو برابر شود. سپس روی کاسه را با فویل یا نایلون بپوشانید و 2 ساعت خمیر را در یخچال استراحت دهید.
- صد گرم کره باقی مانده را روی کاغذ روغنی یا فویل به ضخامت 1 سانتیمتر پهن کنید و داخل فریزر قرار دهید تا سرد و سفت شود، روی سطح کار کمی آرد بپاشید و خمیر را با وردنه پهن کنید، کره سرد را در مرکز خمیر قرار دهید، لبه های خمیر را روی هم بیاورید و به هم بچسبانید تا کره مخفی شود سپس خمیر را چند تا بزنید و روی هم بیاورید تا اندازه اش یک چهارم شود.
- خمیر را پس از تا زدن 30 دقیقه داخل یخچال استراحت دهید، خمیر را از یخچال خارج کنید و با وردنه روی خمیر بکشید تا پهن شود ( دقت کنید کره از خمیر بیرون نزند ) و مجدد تا بزنید و 30 دقیقه در یخچال استراحت دهید، این کار را چند بار انجام دهید تا کره به لایه های خمیر نفوذ کند، در مرحله اخر میتوانید خمیر را داخل کیسه فریزر بسته بندی کنید و 1 شب داخل یخچال قرار دهید.
- پس از استراحت نهایی خمیر را روی سطح کار نازک پهن کنید و به شکل مثلث خمیر را برش بزنید، مقداری شکلات چیپسی در مرکز خمیر قرار دهید و خمیر را از قسمت پهن مثلث به سمت باریک ان به آرامی رول کنید تا همانند شکل شود، خمیرهای آماده شده را داخل سینی فر با فاصله قرار دهید و 2 ساعت داخل فر خاموش به آنها استراحت دهید تا حجم خمیرها دو برابر شود.
- زرده تخم مرغ را با کمی شیر یا آب رقیق کنید و روی خمیرها بزنید (میتوایند روی خمیرها کمی شکر بپاشید). سینی را داخل فری که از قبل با دمای 200 درجه سانتیگراد روشن کرده اید و گرم شده است 15 الی 20 دقیقه قرار دهید تا نانها طلایی شوند.
نکته: میتوانید از خمیر هزارلا برای تهیهی این نان خوشمزه استفاده کنید. مواد داخل کراسان را میتوانید با هر چیزی که دوست دارید مانند کشمش، گردو، کالباس، مرغ و … جایگزین کنید. میتوانید این نانها را پس از پخت در فریزر قرار دهید و در زمان مصرف گرم کنید بدون اینکه از کیفیت آن کاسته شود.
اگر دوست دارید از خوراکیها بیشتر بدانید، «داستان های خوشمزه/ این قسمت: دونات» را نیز بخوانید.
دوستان و همراهان همیشگی بنیتا، شما میتوانید داستانهای خوشمزه را هر هفته شنبه دنبال کنید. لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در بخش نظرات به اشتراک بگذارید؛ همچنین میتوانید به کانال تلگرامی بنیتا بپیوندید.
منابع:
smithsonianmag
bakersmaison
kraftrecipes