توتال، شرکت گمنامی نبود؛ اما این روزها به قدری در ایران مشهور و معروف شده که کمتر کسی پیدا می شود نام آن را نشنیده باشد؛ وزارت نفت در چهار اخیر باحضور مهندس زنگنه توانست با شیوه جدید قراردادهای نفتی، پای توتال را که به یکی از پنج غول نفتی دنیا شهرت دارد، به فاز یازدهم پارس جنوبی باز کند؛ امری که شاید بسیاری از منتقدان ناباورانه شاهدش شدند، هر چند پیش از آن نیز ناباورانه گمان نمی کردند توتال برای توسعه پارس جنوبی به ایران بازگردد.
چیزی از احیای حق تولید نفت ایران در ماجرای اجلاس اوپک نگذشته بود که صدای پای ورود توتال در رسانه ها پیچید. منتقدان اما همچنان رویکرد سلبی خود را حفظ کردهاند، رویکردی که در دولتهای نهم و دهم، این صنعت راهبردی و حیاتی کشور را به محاق برده بود. نقدها از گوشه و کنارشنیده می شوند، نقدهایی که نه بر کار کارشناسی تکیه دارند و نه بر تجربه های نفتی و البته شواهد زیادی از سیاسی بودن آنها حکایت می کند.
آنچه پیش روی شماست، بخشی از اظهار نظرهای نمایندگان مجلس شورای اسلامی درباره قرارداد توتال است. که در هفته دوم پس از امضای قرارداد مطرح شدهاند. شاید بخشی از این نظرات که از فکر و زبان یک نماینده مجلس به عنوان کنشگر خاص سیاسی منتشر شده است، بتواند بر خرد سیاسی امروز ما اثرگذار باشد.
**یکی از بهترین قراردادهای خارجی
احمد مرادی، عضو کمیسیون انرژی گفت: از وزارت نفت به واسطه امضای این قرارداد قدردانی می کنم و امیدوارم با نظارت دقیق، شاهد اجرای درست آن باشیم.
وی افزود: انعقاد قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبی، یکی از بهترین قراردادهای خارجی در کشور است که در آن پتروپارس به عنوان شریک ایرانی هم حضور دارد، در قراردادهای گذشته اگر شرکت خارجی حضور داشت و مشارکت می کرد، باید حتما سود میبرد، اما در این قرارداد به شرطی سود خود را خواهد برد که به همان میزان سود برساند.
**رعایت ملاحظات حقوقی و فنی
سلام امینی، عضو کمیسیون انرژی بیان داشت: حداکثر ملاحظات حقوقی و فنی در قرارداد طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی رعایت شده و امیدواریم این قرارداد زمینهای برای مشارکت سایر شرکت های بین المللی در حوزه انرژی ایران باشد.
وی اضافه کرد: امضای قرارداد طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی در شرایطی که ایران اسلامی تحت شدیدترین تحریم های ظالمانه آمریکاییها قرار دارد، میتواند به عنوان یک سد شکن در برابر این اقدامه ای تخریبی آمریکا تلقی شود.
**نمونهای از موفقیت پسابرجام
رضا انصاری، عضو کمیسیون صنایع و معادن گفت: قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبی، یک نمونه از موفقیت پس از «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) است. اینکه یک شرکت بزرگ نفتی دنیا برخلاف سیاه نمایی های آمریکا در کشور ما سرمایه گذاری کند، یک موفقیت بزرگ است.
**از بین بردن تردید سرمایه گذاران خارجی
علی نجفی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی اظهار داشت: امضای قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبی موجب از بین رفتن فضای ترس و تردید درباره سرمایه گذاری در ایران شد.
وی افزود: این سرمایه گذاری، پیام روشنی به دنیا مخابره می کند و پیامش این است که ایران برای سرمایه گذاری جذاب است و امنیت لازم را برای سرمایه گذاری دارد.
**پیام مثبت به دنیا برای تعامل با ایران
علیرضا رحیمی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: قرارداد طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی، یک موضوع حاکمیتی است، پس از برجام از ظرفیت های اقتصادی پیش آمده استفاده نکردیم و این قرارداد می تواند نقطه عطفی در مناسبات بخش انرژی ایران و اتحادیه اروپا باشد.
**نظارت کامل بر قراردادهای خارجی
احمد همتی، نماینده سمنان، مهدیشهر و سرخه بیان داشت: قراردادهای بزرگ اقتصادی مانند قرارداد اخیر نفتی به عنوان یک فرصت توسعه و تحقق سرمایه گذاری خارجی در کشور با نظارت کامل امضا می شود. از ابتدای روند قرارداد وزارت نفت ایران با یک شرکت بزرگ فرانسوی، یک شورای نظارت بر روند تنظیم این قرارداد ناظر بوده و هم اکنون نیز 2 عضو از کمیسیون انرژی و برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی و یک عضو از قوه قضاییه و از دیوان محاسبات، نظارت های کاملی بر امضای قراردادها دارند. در مجلس شورای اسلامی درباره قرارداد اخیر نفتی با شرکت فرانسوی بحث مفصلی شد و هیچ جای نگرانی در این باره وجود ندارد.
**کمک به افزایش اشتغال
رمضانعلی سبحانی فر،عضو کمیسیون صنایع و معادن اظهار داشت: در دوران تحریم، چند هزار نفر در پارس جنوبی فعالیت می کردند و انتظار میرود پس از امضای قرارداد توسعه فاز 11، تعداد نیروی کار در این منطقه افزایش یابد و هر روز به سمت رونق اقتصادی و فراهم شدن فضای کسب و کار حرکت کنیم.
وی ادامه داد: مردم امروز آثار مستقیم «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) را در زندگی خود به خوبی مشاهده می کنند، تنشها و بیثباتی پولی و بازار سرمایه برطرف شده و مردم در آرامش کافی در فضای کسب و کار خود مشغول هستند.
**زمینه ای برای حضور دیگر سرمایه گذاران
مسعود پزشکیان، نایب رئیس مجلس اظهار داشت: امضای قرارداد طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی سرآغازی برای سرمایه گذاریهای جدید بوده که اگر کمک شود این روند بر اساس قانون و در نظر گرفتن دغدغهها پیش رود، زمینهای برای حضور مابقی سرمایه گذاران در ایران خواهد شد.
**حمایت با رعایت اصول عزت، حکمت و مصلحت
محمد خدابخشی، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات گفت: در برنامه ششم توسعه دولت مجاز شده هر سال 65 میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب کند، بنابراین ما با رعایت سه اصل عزت، حکمت و مصلحت، از قراردادهای خارجی از جمله قراردادهای نفتی حمایت می کنیم؛ البته نظر نمایندگان باید مورد توجه قرار گیرد و نگرانی و دغدغه آنها درباره قراردادهای خارجی برطرف شود.
**تضمینی برای افزایش امنیت
بهرام پارسایی، عضو هیئت رئیسه کمیسیون اصل نود اظهار داشت: سرمایه گذاری کشورهای معتبر خارجی در ایران و قراردادهایی همانند توسعه فاز 11 پارس جنوبی میتواند بر تضمین امنیت کشور بیفزاید.
وی افزود: سرمایههای خارجی و آوردن آن به کشور هم به نفع ملت و توسعه کشور است. ما نمی توانیم این واقعیت را انکار کنیم که توانمندی و فناوری شرکت های خارجی در کشور وجود ندارد، نمی خواهیم مردم را فریب دهیم، زیرا دوران شعارهای پوپولیستی و عوام فریب گذشته است، بنابراین باید با واقعیات کنار بیایند و توانمندی خود را در کنار فناوری دنیا به کار بگیریم تا وضع بیکاری و رکود را بهبود ببخشیم.
پارسایی اضافه کرد: اگر بخواهیم چوب لای چرخ دولت بگذاریم و به بهانه های مختلف به دولت حمله کنیم، مردم تاوان آن را خواهند داد، از این رو مخالفان دولت واقعیات را بپذیرند و به رای مردم احترام بگذارند.
اقتصام**2022**انتشار: مرضیه فاتحی
...........................................
منبع: نشریه وزارت نفت (مشعل)