رابطه ی مفهومی اعتیاد به کار و اعتیاد به الکل و مواد مخدر
بر مبنای مطالعات و پژوهش های انجام شده، مشخص شده است که نوجوانان و جوانان معتاد به مواد مخدر و الکل، جمعیت در معرض خطر هستند. در این رابطه « کلی و میزر » و « رابینسون و رودن » در اواسط دهه ی 1990، تأکید کردند که الکلی بودن والدین و نوجوانان مورد بررسی در امریکا، با مسائل و متغیرهای دیگری نیز رابطه ی نزدیکی دارد. این متغیرها بر اساس مطالعه ی آن ها عبارتند از:- عزت نفس پایین
- افسردگی
- اضطراب
- نسبت دادن مشکلات و مسائل خود به عوامل بیرون از خود
اگر چه مطالعات وسیعی روی نوجوانان و جوانان الکلی و معتاد به مواد مخدر صورت گرفته است ( در این رابطه می توانید به کتاب روان شناسی اعتیاد، دکتر محسن گل پرور، دکتر سید حمید آتش پور و دکتر اصغر آقایی، از انتشارات دانشگاه آزاد خوراسگان، اصفهان، مراجعه کنید )، اما هیچ مطالعه ی تجربی ای روی نوجوانان و جوانان معتاد به کار، به عنوان پیامدی از اعتیاد به کار والدین، صورت نگرفته است. متأسفانه در اغلب کشورها، اعتیاد به کار و مشکلات مرتبط با آن در ادبیات حرفه ای و شغلی نادیده گرفته شده یا کم تر لحاظ شده است. تحقیقات مختلف در مورد اعتیاد به کار، تأیید کننده ی گفته ها یا گزارش های روایتی اند و ارتباط اعتیاد به کار و متغیرهای اشاره شده در بالا را هم چنان که در افراد الکلی و معتاد به مواد مخدر شخص شده است، مورد تأکید قرار می دهند.
در خلال دهه ی 1980، اعتیاد به کار به عنوان شکلی رسمی از اختلال وسواس اجباری شناخته شد و علت آن را عملکرد ناقص یا بدکنشی خانواده معرفی کردند. گزارش ها حاکی از آن است که هرگاه کار بیش از حد به شکل یک ویژگی رفتاری اعتیادگونه درآید. انواع ناخوشی های روانی و جسمانی را می توان انتظار داشت. در بسیاری از موارد، علایم روان شناختی و رفتاری معتادین به کار را می توان مشابه معتادین به موادمخدر دانست. آن ها « نظام های انکاری » مشابهی دارند و دارای مشکلاتی هستند که اعم آن ها عبارتند از:
- تحریف واقعیت
- نیاز به کنترل
- نوسانات خُلقی
- اشکال در ازدواج، روابط زناشویی و ارتباطات دوستانه.
معتادین به کار، زمانی که کار خود را آغاز می کنند، به نظر می رسد آرام آرام تغییر می یابند ( گویی در حالت می گساری هستند )، آدرنالین خون آن ها بالا می رود و ساعاتی پس از شروع کار به حالت خماری خاصی که مانند خماری پس از مستی است، در می آیند. این حالت مانند وضعیت الکلی ها، در دوره ی ترک اعتیاد اغلب با علایم « بی قراری »، « اضطراب » و « افسردگی » همراه است. بر همین مبنا، کودکانی که در خانواده هایی با نشانگان مذکور بزرگ می شوند، به احتمال قوی مشکلاتی مشابه به کودکان خانواده های الکلی دارند.
منبع مقاله :
آتش پور، سید حمید؛ (1388)، اعتیاد به کار( روان شناسی معتادین به کار )، تهران: نشر قطره، چاپ اول