ماهان شبکه ایرانیان

آشنایی با اهداف معاونت تهذیب واخلاق حوزه علمیه

معاونت تهذیب یکی از معاونتهای مدیریت حوزه است که همزمان با آغاز دومین دوره شورای عالی حوزه علمیه تشکیل شده و فعالیت خود را آغاز کرده است و وظیفه بس خطیر سازماندهی و گسترش تهذیب و اخلاق در حوزه را بر عهده دارد .

معاونت تهذیب یکی از معاونتهای مدیریت حوزه است که همزمان با آغاز دومین دوره شورای عالی حوزه علمیه تشکیل شده و فعالیت خود را آغاز کرده است و وظیفه بس خطیر سازماندهی و گسترش تهذیب و اخلاق در حوزه را بر عهده دارد .

مقاله زیر تلخیصی از گفتگو با حجة الاسلام والمسلمین جناب آقای آشتیانی معاون محترم تهذیب حوزه و پاسخهای کتبی آن معاونت به سؤالات پیام حوزه است که طی آن، آرمانها و اهداف آینده این معاونت ارائه شده است .

ضرورت تهذیب و اخلاق در حوزه

با توجه به گسترش روزافزون حوزه های علمیه و کثرت افرادی که به حوزه وارد می شوند و به دنبال ایجاد تشکیلاتی منسجم در حوزه علمیه قم، ضرورت ایجاد مجموعه ای که به صورت سازماندهی شده به سیاستگذاری و برنامه ریزی امور تربیتی و تهذیبی طلاب بپردازد، احساس می شد . لذا به دنبال سمینارهایی که سابقا تشکیل شد و در کمیسونی خاص به امور تهذیبی پرداخته بود، زعمای حوزه برآن شدند تا معاونتی را در تشکیلات مدیریت حوزه ایجاد کنند .

وضعیت اخلاقی فعلی حوزه ها

در مدارس و حوزه های ما بحمدالله طلبه های خوب، خوش فکر، متین، مؤمن، و متعبد زیاد است و وقتی ما حوزه های علمیه را با دیگر مراکز آموزشی و فرهنگی مقایسه می کنیم انصافا قابل قیاس نیستند، البته ما مدعی نیستیم که صددرصد مطلوب است، زیرا در حوزه ها هرچه به مسائل اخلاقی و معنوی ارزش داده شود باز هم کم است .

بحمدلله در مدارس علمیه ما زمینه های خوبی وجود دارد و معاونت تهذیب درصدد است که اینها را به نتیجه برساند و بیش از پیش بزرگانی در زهد و تقوا از حوزه ها برخیزند و در کنار آن ناهنجاریهای احتمالی را کاهش دهد .

اهداف معاونت تهذیب و اخلاق

فهرست وار می توان به اهداف زیر اشاره کرد:

1) برطرف کردن خلا پرورشی حوزه ها و تهذیب طلاب;

2) اشراف و نظارت بر کلاسهای اخلاق اعم از مدارس و خارج مدارس و تنظیم آنها;

3) استفاده از مشاوران تربیتی در مدارس;

معاونت تهذیب در نظر دارد برای طلاب 25 مدرسه تحت پوشش، به ازای هر صد نفر، از یک مشاور تربیتی استفاده کند; آنهم افرادی که واقعا رفتار و اخلاقشان درس عملی برای طلاب باشد . تاکنون تعدادی را برای این جهت معرفی کرده ایم، و زمینه تماس و حضور مستمر آنان را در مدارس ایجاد کرده ایم تا با نظارت و انسی که به وجود می آید، بهره برداری اخلاقی و تربیتی بیشتر شود . در ضمن از اساتید علم اخلاق دعوت کرده ایم که دروس اخلاق را مستمرا در مدارس و محیطهای طلبگی برگزار کنند . همچنین از کلیه اساتید خواهش کرده ایم که در هر هفته یک روز و حدود بیست دقیقه در دروسشان به مسائل اخلاقی بپردازند . خوشبختانه مدرسان محترم مدارس ارتباط بسیار عمیق و با ارزشی با طلاب دارند که این جهت نیز مدنظر قرار گرفته و با استفاده از این عزیزان و با جلسات توجیهی که داشته ایم، بیش از پیش از وجود آنان در این باره استفاده می شود .

4) تشکیل واحد مشاوره خانواده طلاب;

5) پر کردن اوقات فراغت طلاب با تفریحات سالم;

در این زمینه برنامه هایی در دست اقدام داریم که ان شاءالله سالانه اردوهایی در شهرستانها مثل مشهد راه اندازی کنیم و اساتید اخلاق هم در این اردوها حضور مستمر داشته باشند . این کار چند حسن دارد: هم رفع خستگی است و هم باعث نشاط روحی و جسمی می شود و هم اینکه طلاب با کارهای جمعی و عملی آشنا می شوند;

6) تشکیل کمیته مرکزی مشاوره;

7) واحد صوت و تصویر;

8) تدوین کتب و جزوه های اخلاقی برای پایه های شش گانه و تربیت اساتید متخصص در امور اخلاقی و تربیتی .

تدوین کتب دروس اخلاق

معاونت تهذیب هم اکنون در حال تدوین و تنظیم مباحث مورد نیاز است و امید است برای سال تحصیلی 75 - 76 جزوه های درسی پایه های اول و دوم آماده چاپ و تکثیر شود . همچنین برنامه های درازمدتی را در زمینه تهیه کتابهای تهذیبی با استفاده از قرآن و منابع اسلامی و کتب با ارزش علمای سلف داریم .

موانع و مشکلات

چون امر تهذیب، خطیر و حساس است، جابجایی افراد و تعیین اساتید و مشاوران تربیتی بسیار خطیر است و باید با احتیاط انجام شود . مانع دوم; مشکل مالی است، این معاونت احتیاج به پشتوانه مالی فراوانی دارد . تهیه متون، پیاده کردن نوارهای اخلاق، چاپ و تکثیر آنها و ارسال به شهرستانها و . . . هزینه می خواهد . اگر زعمای امور از نظر مادی و معنوی پشتیبانی نکنند، بعید است که بتوانیم کار مؤثری انجام دهیم .

انتظار از شورای عالی و مدیریت حوزه

انتظار ما از شورای عالی و مدیریت حوزه این است که این معاونت را یاری بدهند، هم از لحاظ مادی و هم از لحاظ معنوی . ما انتظار داریم که با رهنمودهای خود این معاونت را سر و سامان بدهند، چون مدت زیادی از تاسیس آن نمی گذرد به پی گیری و جدیت بیشتری نیاز دارد . علاوه بر اینها تامین کادر ورزیده علمی و آشنا به ظرایف کار اخلاقی، تربیتی و روان شناسی امری بسیار ضروری است لازم است در مجموعه برنامه های حوزه، برنامه هایی جهت آموزش و تربیت فضلایی که بتوانند به امور تهذیب و اخلاق بپردازند .

مسائل اخلاقی و تربیتی در حوزه در حال حاضر دارای روش واحدی نیست . اساسا میزان اوقاتی که به عبادات و مستحبات پرداخته می شود چه مقدار باید باشد . از یک حدیث اخلاقی گاهی برداشتهای متفاوتی می شود، برداشت صحیح کدام است؟ در علم اخلاق چه متونی را باید تدریس کرد و در چه سطحی؟ مراحل رشد و طی طریق کمال معنوی چگونه و با چه روشی باید باشد؟ اینها همگی عواملی هستند که ضرورت ایجاد دوره تخصصی مدرسان اخلاق را دوچندان می کند، بعلاوه، تدوین کتب اخلاقی مناسب برای سطوح مختلف امری بس ضروری است . لذا تشکیل لجنه هایی از محققانی که با آگاهی کامل از علوم تربیتی و تهذیبی به بررسی و تدوین کتب و جزوات بپردازند، بسیار لازم است و این معاونت قدمهای اولیه را برداشته است .

انتظار از طلاب و فضلای حوزه

از طلاب و فضلای حوزه می خواهیم که با طرحها و نظرهای مکتوب خود و منعکس کردن مشکلات موجود، این معاونت را در رسیدن به اهداف خود یاری بدهند . از آنان می خواهیم که در جلسات معاونت شرکت کنند و ما را کمک فکری بدهند و تجربیات و دستاوردهای خود را به ما منتقل کنند .

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی