در اثر کار با کامپیوتر، مجموعهای از علایم چشمی و بینایی ایجاد میشود که تقریبا سهچهارم کاربران رایانه را گرفتار میکند؛ علائمی مانند خستگی چشم، خشکی چشم، سوزش، اشکریزش، تاری دید و حتی احساس درد در گردن و شانهها. با فراگیرتر شدن بهکارگیری کامپیوتر در محل کار و حتی در خانهها تعداد کسانی که از این مشکل رنج میبرند، هر روز بیشتر از دیروز است. برای پیشگیری از بروز این علایم به کاربران رایانه توصیه میکنم 10 نکته زیر را هنگام کارشان رعایت کنند:
1. موقع کار با کامپیوتر، بیشتر پلک بزنید.
2. مرکز مانیتور باید حدود 10 تا 20 سانتیمتر پایینتر از چشمان شما باشد. این وضعیت علاوه بر اینکه باعث میشود پلکها پایینتر قرار بگیرند و سطح کمتری از چشم در معرض هوا باشد از خستگی گردن و شانهها نیز میکاهد.
3. مانیتور خود را طوری قرار دهید که نور پنجره یا روشنایی اتاق به آن نتابد. هنگام کار با کامپیوتر سعی کنید پردهها را بکشید و روشنایی اتاق را نیز به نصف وضعیت معمولی کاهش دهید. اگر از چراغ مطالعه روی میز خود استفاده میکنید آن را طوری قرار دهید که به صفحه مانیتور یا چشم شما نتابد.
![عوارض چشمی کامپیوتر](/Upload/Public/Content/Images/1396/05/06/1520090892.jpg)
4. به چشمان خود استراحت دهید. سعی کنید هر 5 تا 10 دقیقه چشم خود را از مانیتور برداشته و به مدت 5 تا 10 ثانیه به نقطهای دور نگاه کنید. این کار سبب استراحت عضلات چشمتان میشود. همچنین به شما وقت میدهد پلک بزنید و سطح چشم شما مرطوب شود.
5. اگر مجبورید به تناوب به یک صفحه نوشته و مانیتور نگاه کنید (مانند تایپیستها) ممکن است چشم شما خسته شود زیرا باید تطابق خود را تغییر دهد. برای جلوگیری از این مساله سعی کنید صفحه نوشتهشده را در حداقل فاصله و همسطح با مانیتور قرار دهید.
6. فاصله مانیتور با چشمان شما باید 50 تا 60 سانتیمتر باشد.
7. روشنایی و کنتراست مانیتور خود را تنظیم کنید. میزان روشنایی مانیتور باید با روشنایی اتاق هماهنگی داشته باشد.
8. مشخصات دیگر مانیتور خود را تنظیم کنید.
9. اگر با وجود رعایت توصیههای گفتهشده باز هم دچار این علایم هستید، میتوانید از عینکهای مخصوص استفاده کنید. برای دریافت عینک مناسب کامپیوتر به چشمپزشک مراجعه کنید.
10. هنگام کار با کامپیوتر سعی کنید گردن خود را راست نگه داشته و شانه را عقب بدهید. قوز کردن هنگام کار طولانی با کامپیوتر سبب دردهای گردن و شانهها میشود و درنهایت، اینکه اگر همچنان بر اثر کار با کامپیوتر دچار مشکلات چشمی هستید، بهتر است به یک چشمپزشک مراجعه کنید.
پینوشتها:
* چشمپزشک و فوقتخصص بیماریهای قرنیه
منبع:
منبع: