در بازخوانی مراسم های مختلف برگزارشده برای تنفیذ حکم رئیسجمهور و همچنین سخنان ایراد شده توسط مقام معظم رهبری نکات قابل تأملی استخراج میشود. نکاتی که برخی از آنها معطوف به هشدارها و تذکرهای رهبر معظم انقلاب با توجه به شناخت ایشان از منتخب مردم است و یا اینکه با نگاه به مقتضیات کشور و همچنین دغدغههای ایشان در دوره جدید ریاست جمهوری مسائلی طرح می شود که قابل تامل است.
این دیدارها که تا کنون در سال های 68، 72، 76، 80، 84 و 88 و 92 برگزار شده است، واجد خصوصیاتی است که می تواند ما را بر اساس شیوه عمل حضرت آیت الله خامنه ای -فارغ از جایگاه حقوقی ایشان- به سمت الگویی رفتاری سوق دهد. رفتاری که موجب ارتقای فرهنگ سیاسی ما به خصوص در بین سیاسیون و نخبگان جامعه می شود.
مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری چگونه برگزار می شود؟
تنفیذ احکام ریاست جمهوری براساس قانون اساسی برعهده مقام معظم رهبری است. اصل 110 قانون اساسی که مربوط به حدود و اختیارات مقام معظم رهبری است، به این موضوع اشاره دارد.
“اصل 110- بند 9: امضای حکم ریاست جمهوری پس از انتخاب مردم”
در عین حال، قانون انتخابات ریاست جمهوری نیز تأکید دارد که دوره ریاست جمهوری رسما از تاریخ تنفیذ حکم رئیس جمهور توسط مقام معظم رهبری آغاز می شود.
“ماده 1 ـ دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران چهار سال است و از تاریخ تنفیذ اعتبارنامه به وسیله مقام رهبری آغاز می گردد.”
ماده 2 - قانون انتخابات ریاست جمهوری نیز تأکید دارد که اعتبارنامه رئیس جمهور توسط شورای نگهبان تهیه و به حضور مقام رهبری تقدیم می گردد.
در مراسم تنفیذ حکم رئیس جمهور منتخب و پایان کار رئیس جمهور مستقر، معمولا کارگزاران نظام، سفرا، وزرا و چهره های سیاسی و مذهبی کشور حضور دارند. براساس قانون مراسم تنفیذ در هر دوره، روز 12 مردادماه برگزار و معمولا یک روز بعد مراسم تحلیف رئیس جمهور یا همان مراسم سوگند، در مجلس و با حضور نمایندگان، رؤسای قوای مقننه و قضائیه برگزار می شود.
طبق روال معمول، در مراسم تنفیذ، رئیس جمهور سخنرانی کوتاهی کرده و بعد مقام معظم رهبری حکم ریاست جمهوری رئیس جمهور منتخب را تنفیذ، و رئیس جمهور جدید از این جایگاه به سخنرانی پرداخته و در پایان نیز مقام معظم رهبری سخنرانی می کنند. در ادامه مهم ترین بخش های سخنان رهبر معظم انقلاب در این دیدارها را مرور می کنیم:
مهم ترین محورهای سخنان مقام معظم رهبری در مراسم تنفیذ هاشمی رفسنجانی
12 مرداد 68؛ روزی که مراسم تنفیذ هاشمی رفسنجانی در حسینیه جماران برگزار شد. او پس از ریاست مجلس حالا قرار بود یک پست مهم دیگر را در نظام جمهوری اسلامی تجربه کند. پستی که اولین مقام اجرایی جمهوری اسلامی و دومین مقام رسمی در کشور به شمار می آمد. در ادامه اهم سخنان و تذکرات رهبری در این مراسم را می خوانید؛
لزوم تداوم خط امام (ره) و حفظ هویت ملی و انقلابی
خطی که امام برای انقلاب ترسیم کردند و ده سال است که ملت ایران بر اساس آن حرکت می کند، خط عظمت اسلام و مسلمین و دفاع از محرومان و مستضعفان در سراسر عالم است. خط و راهی است که ملت ایران را در دنیا، به صورت یک ملت زنده و سرافراز و مستقل ترین و زنده ترین و فعال ترین ملتهای دنیا درآورده و ما را از حالت ملت عقب افتاده ی وابسته ی مرده، خارج ساخته است. خطی است که ایمان و محبت و عشق مردم به اسلام را برانگیخته و آنها را در این راه، به فداکاریهای اعجاب انگیز و بی نظیر واداشته است. این خط، زندگی و همه ی هستی و هویت ملی و انقلابی ماست و به فضل پروردگار این خط، با قاطعیت و قدرت و امید و با همان روحیه یی که امام در طول دوران نهضت و انقلاب، عملاً به ما تعلیم دادند، به پیش خواهد رفت. ما برای تحکیم راه امام و انقلاب و فداکاری و تلاش و کوشش شبانه روزی، آماده ایم. جانها و خونهای ما، فدای این راه و خط است. سعادت ما در این است که زندگی خود را در این راه بگذرانیم. در این، هیچ تردیدی نیست.
باید خلأها را پر کنیم
باید با تلاش و همکاری مسئولانه و محبت و پیوند مستحکم و حضور دائمی مردم در صحنه و دلسوزی کامل علمای اعلام و بزرگان اسلام و قشرهای مختلف کشور و با وحدت کلمه و حفظ حاکمیت نظام جمهوری اسلام و مرکزیت این نظام و تجمع حول این محور و تسلیم در مقابل جهت گیری هایی که برخاسته از همان رهنمودها و اصولی که بر طبق مصالح کشور است، این خلأ را پر کنیم.
به مدیریت جدید کشور اطمینان دارم
من، حقیقتاً به مدیریت جدید کشور، از اعماق دل اعتقاد و اطمینان و امید دارم. من، آن روزی را می بینم که این مدیریت صالح و سالم و کارآمد و انقلابی، بتواند ان شاءاللَّه به کمک مردم - که شرط اصلی است - همه ی این گره هایی را که وجود دارد، باز کند و راهها را هموار نماید. البته، همان طور که بارها گفته شده است و باز هم تکرار و تأکید می کنیم، مبادا مردم انتظار معجزه داشته باشند. این کشور، هشت سال در جنگ بود و اگر درست نگاه کنیم، ده سال جنگ می کرد. مسئولان دلسوز و عزیز و خدمتگزاری که در این هشت سال، برای مردم کار کردند، با انواع مشکلات دست و پنجه نرم نمودند تا توانستند کشور را در یک شرایط قابل قبول و بالنّسبه خوب - که مبالغه هم نمی کنیم - نگه دارند و حفظ کنند.
جهت گیری های انقلابی را باید تقویت کنیم
این جمله را هم مطرح کنم که علاج مشکلات ما در این است که سازندگی کشور را در کنار تأمین روحیه ی انقلابی در مردم و حفظ همان صلابت و چهره ی باعظمت و هیبت انقلاب ببینیم. اگر به رفاه عمومی نیندیشیم و به سازندگی کشور فکر نکنیم، مطمئناً نظام جمهوری اسلامی نخواهد توانست الگو و تجربه ی مطلوب را به دنیا ارائه بدهد.
اگر در مسائل رفاه زندگی عمومی و ایجاد تسهیلات و رفع مشکلات غرق شویم، به طوری که جهت گیریهای انقلابی را به دست غفلت بسپریم، به ابهت و هیبت انقلاب ضربه زده ایم و جاذبه آن را در دنیا مخدوش کرده ایم و این، مطمئناً به کارایی ما ضربه خواهد زد. بنابراین، این دو در کنار هم مطرح اند.
امیدواریم آرمان های امام (ره) در جامعه تحقق پیدا کند
البته، در مسایل داخلی و سازندگی، رفاه و رفع مشکلات و ایجاد سازندگی، تنها هدف نیست. در مسایل داخلی هم، تأمین عدالت اجتماعی و امنیت عمومی و رعایت طبقات ضعیف و محروم، یک رکن اصلی است؛ همچنان که در سطح حرکت عمومی کشور، اخلاق و روحیات اسلامی و برادری و گذشت و ایثار و بقیه خلقیات حسنه اسلامی هم، باید مورد توجه قرار بگیرد.
توکل ما به خداست. ان شاءاللَّه عزم و همت مردم و مسئولان، کارها را روبه راه و راهها را هموار خواهد کرد و دعای حضرت بقیةاللَّه الاعظم (ارواحنافداه و عجّل اللَّه تعالی فرجه) ان شاءاللَّه ما را کمک خواهد کرد و به پیش خواهد برد و امیدواریم آن روز دور نباشد که ببینیم بسیاری از آرمان های امام بزرگوارمان، در جامعه اسلامی و انقلابی ما تحقق پیدا کرده است.
«هاشمی؛ بار دوم در پاستور» مهم ترین محورهای سخنان مقام معظم رهبری در مراسم تنفیذ هاشمی رفسنجانی
مسئولان باید مجری سیاست های مشخص نظام باشند
در این مراسم حضرت آیت الله خامنه ای رهبر امت اسلام طی سخنانی هوشیاری و احساس مسئولیت ملت ایران را در انتخاب و گزینشی درست و صائب تقدیر کردند و اهمیت نقش مسئولین اجرایی را در سرنوشت کشور مورد تأکید قرار دادند. رهبر انقلاب اسلامی از آمادگی، استعداد و تعهد برای انجام کار براساس سیاستهای کلی کشور بعنوان یکی از ویژگیهای لازم برای مدیریت صالح نام بردند و فرمودند: کسانی که مسئولیتی را در هر بخشی از کشور پذیرفته اند باید دقیقا مجری سیاستهای مشخص نظام باشند و مسئولیت خود را در جهت همان سیاستها به پیش برند.
شرط مدیریت سالم در نظام اسلامی
مقام معظم رهبری در سخنان شان با اشاره به ویژگی ها و شرایط لازم برای مسئولان و مدیران اجرایی کشور فرمودند: سستی، سهل انگاری و کار را بدست حوادث و قضا و قدر سپردن، اولین بلایی است که یک مدیر را از صلاحیت کافی و لازم ساقط می کند لذا جدی بودن در کار و آرام نداشتن برای انجام آن و نیز احساس مسئولیت برای اصل مسئولیت و وظیفه، لازمه کفایت و لیاقت برای مسئولیت پذیری است. حضرت آیت الله خامنه ای لزوم حفظ طهارت و تقوی و نیز اجتناب از هرگونه اختلاط با اهداف غیر مشروع و غیراخلاقی را بعنوان شرط دیگری از مدیریت سالم در نظام اسلامی مورد تأکید قرار دادند و فرمودند: مدیر خوب کسی است که هر کاری را پس از عهده دار شدن آن با رعایت اصول اخلاقی صحیح انجام می دهد و با رسوخ فساد و عمل غیراخلاقی و ناصحیح مبارزه می کند و مسئولین کشور در تمامی رده ها باید با دقت به این مهم توجه کنند و بدانند که رسوخ و نفوذ فساد در دوران بازسازی خطری جدی و فلج کننده است و باید مراقب باشند که به وادی فساد مالی و کاری کشانده نشوند.
گزینش همکاران بسیار مهم است
رهبر انقلاب اسلامی توجه مسئولان عالی رتبه کشور را به رعایت تقوی و طهارت، امانتداری، شناخت و علاقه به کار در انتخاب مدیران زیر دست خود در بخشهای مختلف جلب کردند و فرمودند: امیدوارم دولت جدید جمهوری اسلامی ایران برای ملت ایران و کشور عزیز ما دارای برکات زیادی باشد و به طور مؤکد به هیئت وزیران توصیه می کنم که گزینش همکاران بسیار مهم است و باید معاونین، مدیران و مسئولان سراسر کشور را با معیارهای الهی و از میان افراد کاردان، لایق، پاک و آراسته بخصوصیات لازم برای مدیریت سالم و اسلامی برگزینند.
لزوم تامین رفاه عمومی و عدالت اجتماعی در جامعه
حضرت آیت الله خامنه ای در ادامه سخنان شان تأمین رفاه عمومی و عدالت اجتماعی را اساس نظامی اسلامی توصیف کردند و فرمودند: در نظامهای سرمایه داری اصل بر رشد و شکوفایی اقتصادی و نیز ازدیاد و تولید ثروت است و هر که بیشتر تولید ثروت کند مقدم تر بر دیگران است در چنین نظامی تبعیض و فاصله در آمدها و برخوردار نبودن اکثریت مردم از رفاه مطرح است و نظام سرمایه داری تدابیری که ثروت را تقسیم کند منفی و مردود می داند اما نظام اسلامی معتقد به جامعه ای ثروتمند و عاری از فقر و محرومیت است و رشد اقتصادی را در خدمت عدالت اجتماعی و رفاه عمومی می داند. و با تبعیض در استفاده از امکانات عمومی که متعلق به همه آحاد کشور است مخالفت می کند. نظام اسلامی همچنین از نظام سوسیالیستی نیز به اندازه نظام سرمایه داری فاصله دارد زیرا نظام سوسیالیستی فرصت، ابتکار و میدان را از مردم می گیرد و کار، تولید، ثروت، ابزار و تولید و منابع عمده سرمایه را در دولت متمرکز می کند.
“استقلال” پایه و مبنای نظام جمهوری اسلامی
رهبر انقلاب اسلامی در پایان سخنانشان استقلال را شعار اصلی و پایه و مبنای سیاست نظام جمهوری اسلامی ایران خواندند و ضمن رد هرگونه زورگویی از طرف قدرتهای جهانی فرمودند: ما در مورد مسائل جهانی بر طبق معیارهای خود قضاوت کرده و نسبت به آن اقدام می کنیم و تابع هیچ قدرتی نیستیم. ملت بزرگ ما ملت بی همتایی است که مسئولین کشور می توانند بطور کامل به آنان اعتماد کنند و ما انتظار داریم که در سایه تلاش مسئولین زحمتکش و حمایتهای الهی ملت عزیز ایران به همان جایی برسد که شایسته اوست و وعده الهی در حق اوست.
پنجمین رئیس جمهور منتخب
با پایان دوران ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی، “سید محمد خاتمی” به عنوان رئیس جمهور جدید راهی ساختمان پاستور شد. 12 مرداد 76؛ حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی با تنفیذ آرای ملت ایران به حجت الاسلام سید محمد خاتمی، وی را به ریاست جمهوری اسلامی ایران منصوب کردند.
مهم ترین محورهای سخنان مقام معظم رهبری در مراسم تنفیذ سید محمد خاتمی
ضرورت اهتمام دولت به ریشه کن کردن فقر و بی عدالتی
حضرت آیت الله خامنه ای در این مراسم طی سخنانی ضرورت اهتمام دولت آینده را به ریشه کن کردن فقر، بی عدالتی و تبعیض مورد تأکید قرار دادند و فرمودند: نظام اسلامی، نظام سرمایه داری نیست. برای ما تضمین قسط و عدل در جامعه، اصل است و جهت تمامی تلاشها باید بر این باشد که همه مردم بتوانند به اندازه همت، استعداد و تلاش خود، از امکانات و ثروت عمومی برخوردار شوند و کسی مظلوم، محروم و سرکوب شده نماند.
باید ملت را بشناسید و خواسته ها و نیازهای آنها را برآورده کنید
رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند: کسانی که با فرهنگ اسلامی آشنا نیستند، باید باور کنند که انواع مسئولیتها تنها هنگامی برای ما ارزش، محبوبیت و جاذبه دارد که به کمک آن بتوانیم قسط و عدل و حکم خدا را اقامه کنیم و راه حق را در پیش پای مردم هموار نماییم.
مقام معظم رهبری خطاب به رئیس جمهور و هیأت دولت آینده فرمودند: سعی ما باید بر این باشد که اولا این ملت را بشناسیم و ثانیا خواسته ها و نیازهای او را برآورده کنیم. قشرهای مستضعف و فقیر، نیروهای وفادار امام و انقلاب و دولتهای مختلف بوده اند و خواهند بود. بنا بر این عزیزانی که در آینده نزدیک، مسؤولیتها را بر عهده می گیرند، باید از این ذخیره دایمی استفاده کنند و تا آنجا که قدرت دارند برای آنها کار و خدمت کنند.
کارهای زیادی انجام شده و گام های زیادی برای پیشرفت باقی مانده
مقام معظم رهبری در بخش دیگری از سخنانشان، حجم کارهای انجام شده در دوران کوتاه پس از انقلاب را از لحاظ کمی و کیفی با کارهای انجام شده در سالهای طولانی قبل از نظام اسلامی، غیرقابل مقایسه خواندند و فرمودند: با وجود محاصره های گوناگون سیاسی، اقتصادی و تبلیغاتی دشمنان و انواع خباثتها و توطئه هایی که برای ابراز مخالفت با ملت ایران انجام گرفت، نظام مرتبط با معنویت و ایمان الهی در ایران به سبب برخورداری از پشتوانه عظیم عواطف و کمک مردم، توانسته است گامهای اساسی و بلندی را برای بازسازی به پیش بردارد.
شمردن مضرات نظام سرمایه داری
رهبر معظم انقلاب اسلامی ضمن برشمردن مضرات نظام سرمایه داری فرمودند: نظام ما اسلامی است و برای ریشه کن کردن فقر، بی عدالتی و تبعیض از این کشور که میراث حکومتهای طواغیت گذشته است، باید تلاش شود.
معظم له فرمودند: نظام اسلامی نه تنها خواهان یک جامعه فقیر و درآمد عمومی ناچیز نیست بلکه از ثروتها استفاده می کند، علم را پیشرفت می دهد، منابع زیرزمینی را استخراج می کند، انسانها را به رشد عقلانی می رساند و تاریخ اسلام نیز نشان می دهد که دین مبین اسلام در یک دوره از زمان، به برکت احکام نورانی قرآن، صاحب علم و صنعت در کل جهان بوده است.
مقام معظم رهبری در سخنانشان از شکوه و عظمت هفتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به عنوان پدیده ای نادر در طول سالهای پس از انقلاب یاد کردند و فرمودند: ما خدا را شکر می کنیم که انتخابات بسیار خوب، خوش عاقبت و همراه با خرسندی عمومی مردم انجام شد و امروز احساس می کنیم که برای ملت ایران روز مبارکی است و امیدوارم خداوند متعال برکات خود را بر عموم ملت ایران، مسئولان و رئیس جمهور عزیزی که امروز این مسئولیت را رسما بر عهده گرفتند نازل بفرماید.
حضرت آیت الله خامنه ای دست قدرت الهی را همواره پشتیبان نظام اسلامی بویژه در شداید و سختیها دانستند و در پایان سخنانشان فرمودند: راه طولانی تر از آنچه که تا کنون پیموده ایم در پیش است و در زمینه های فرهنگی، اقتصادی و سازندگی باید کار بیشتری نسبت به گذشته انجام شود.
خاتمی توانست در انتخابات پیروز شود تا مانند هاشمی رفسنجانی دو دوره 4 ساله رییس جمهور ایران باشد. 12 مرداد 80، حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی، با تجلیل از حضور شورانگیز مردم در انتخابات ریاست جمهوری، رأی ملت را به حجه الاسلام سیدمحمد خاتمی تنفیذ و ایشان را به ریاست جمهوری اسلامی ایران منصوب کردند.
ایستادگی دربرابردشمنان مستکبر
رهبر معظم انقلاب اسلامی در حکم تنفیذ رأی ملت به سید محمدخاتمی با تجلیل از حضور سرنوشت ساز ملت در اداره کشور، هشتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری را تجلی اقتدار ملی نظام اسلامی برشمردند و تصریح کردند. تنفیذ اینجانب و رأی ملت تا زمانی است که ایشان به تعهد خود و صراط مستقیمی که تاکنون در پیش داشته اند، یعنی راه اسلام و احکام نورانی آن و دفاع از مستضعفان و مظلومان و ایستادگی در برابر دشمنان مستکبر و حق ستیز و زورگو پایبند باشند که با توفیق الهی ان شاءالله همواره چنین خواهد بود.
ارتقاء معرفت و معنویت و گشایش امر اقتصاد و معیشت
مقام معظم رهبری رأی اکثریت قاطع و شورانگیز ملت به شخصیت انقلابی و فرزانه و منتسب به بیت سیادت و علم و تقوا، آقای خاتمی را نشاندهنده پایبندی ملت به دین و اخلاق و معنویت و روحانیت خوانده و تصریح کرده اند در این فرصت تازه و فضای پرنشاط، لحظه لحظه وقت مسئولان و نخبگان و امناء ملت باید به خدمت و تلاش مخلصانه سپری شود و عزم و همت همگان بسوی بسط عدالت و ارتقاء معرفت و معنویت و گشایش امر اقتصاد و معیشت عمومی معطوف شود تا فقر و فساد و تبعیض از صفحه ی زندگی ملت ایران زدوده شود.
برافراشتن و نگه داشتن پرچم حاکمیت اسلامی در منطقه
ایشان با قدردانی از هوشیاری و پایبندی ملت به برافراشته نگه داشتن پرچم حاکمیت اسلامی، رئیس جمهور محترم را به یاد خدا، اخلاص در عمل، قدردانی از ملت، مراقبت از منافع ملی، اولویت دادن به نیاز قشرهای مستضعف و گرامی شمردن ارزشهای والای دین و انقلاب توصیه کرده اند و برای آقای خاتمی و همه مسئولان کشور توفیق و هدایت و کمک الهی مسئلت نموده اند.
باید ایمان مردم را حفظ و تقویت کرد
حضرت آیت الله خامنه ای با اشاره به وظایف سنگین مسئولان در نظام اسلامی تأکید کردند همه مسئولان نظام در مقابل خدا، مردم و قانون اساسی مسئولند و اعتبار آنها به این است که خود را کمر بسته دین خدا، متعهد به قانون اساسی و موظف به تأمین خواستهای مردم بدانند و اگر هر یک ازمسئولان در هر رده ای از این مسیر منحرف شود به دلیل آنکه فاقد شروط مسئولیت پذیری در جامعه اسلامی شده است، خودبه خود از سمت خود عزل می شود و این، سنگینی بارمسئولیت در اسلام را آشکار می سازد.
مقام معظم رهبری سعادت دنیا و آخرت مردم را در گرو اجرای احکام اسلامی دانستند و افزودند: در نظام اسلامی، مسئولان بدون مردم هیچ اند و ارزش و اقتدار و توانایی آنها در داخل و خارج، به حضور و پایداری مردم بستگی دارد که این حضور و ایستادگی نیز مرهون ایمان ملت است بنابراین باید ایمان مردم را حفظ و تقویت کرد و اجازه نداد از هیچ طریقی این عامل سعادت بخش مورد تهاجم قرار گیرد.
استمرار جدی و بی وقفه کار دولت و همکاری کامل مجلس با دولت
ایشان با اشاره به لزوم شروع و استمرار جدی و بی وقفه کار دولت، بر تشکیل هرچه سریعتر کابینه و همکاری کامل مجلس با دولت در این زمینه تأکید کردند و افزودند: فوری ترین کاری که در این دوره جدید باید به آن پرداخته شود توجه به مسائل اقتصادی و معیشتی مردم و در رأس همه، ایجاد اشتغال است.
مقام معظم رهبری با توصیه به رئیس جمهور و همکاران آینده آقای خاتمی برای از دست ندادن فرصتها خاطرنشان کردند باید نیازها را بطور صحیح اولویت بندی کرد و با آگاهی، شتاب لازم و تدبیر مقتضی به تأمین آنها همت گماشت.
تلاش برای زدودن چهره زشت فقر از ایران
مقام معظم رهبری، تلاشهای سیاسی و تبلیغاتی دشمنان را برای فلج کردن کشور از طریق مشکلات اقتصادی یادآور شدند و افزودند: به رغم این تلاش ها منابع بزرگ ثروت و نیروی فراوان کار، زمینه مساعد شکوفایی اقتصادی کشور و زدودن چهره زشت فقر از ایران را فراهم کرده است.
حضرت آیت الله خامنه ای، تلاش هماهنگ همه دست اندرکاران ستادی و اجرایی بخش اقتصادی دولت را کاملا ضروری خواندند و خاطرنشان کردند: باید ضمن پرهیز از شعار، با جدیت و نوگرایی به گونه ای عمل شود که پس از مدتی نه چندان طولانی مردم مژده تغییر در وضع معیشتی و اقتصادی را در عمل احساس کنند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی توجه به فرهنگ عمومی کشور را از دیگر مسائل مهم و ضروری برشمردند و افزودند: دشمن تلاش می کند با تبلیغ اباحی گری اعتقادی و عملی، باورها و تکیه گاههای اعتقادی مردم را سست کند که در داخل هم عده ای غافل، در حرف و عمل همین کار را می کنند.
ایشان افزودند: ترویج فساد و تشویق جریانهای خلاف اخلاق از دیگر روشهای دشمنان برای ترویج اباحی گری است که مسئولان باید با کمال توجه در مقابل اینگونه تهاجمات به فرهنگ عمومی بایستند.
به نام آزادی، بی بندوباری در جامعه ترویج نشود
مقام معظم رهبری با اشاره به جریانی که برای شیوع مفاسد اخلاقی و منکرات در جامعه تلاش می کند خاطرنشان کردند: اسلام مرتکب منکر را نصیحت و هدایت می کند اما برای او حد و مجازات هم تعیین کرده است بنابراین مسئولان باید با قدرت جلوی جریان فساد و منکرات را بگیرند و اجازه ندهند عده ای بنام آزادی، بی بندوباری را در جامعه ترویج کنند. ایشان بی اعتنایی مسئولان به جریان فساد اخلاقی را موجب بدبین شدن و کنار نشستن متدینین و در نهایت تضعیف و شکست نظام ارزیابی کردند و افزودند: مسئولان بایدبه گونه ای عمل کنند که اعتماد مردم مؤمن سلب نشود. البته سلب اعتماد به هیچ وجه مجوز قانون شکنی نیست چرا که قانون شکنی جرم است و به جز در نهی از منکر بصورت زبانی که در همه احوال واجب است در برخورد با منکرات دیگر باید همه تابع قانون باشند چرا که اگر روزی لازم شد مردم وارد عمل شوند رهبری به مردم خواهد گفت.
مقام معظم رهبری همچنین مقابله با مفاسد مالی و اقتصادی را از بزرگترین وظایف مسئولان خواندند و افزودند: همان گونه که در نامه 8 ماده ای به رؤسای قوا گفته شد مقابله با این مفاسد کار بسیار دشواری است و باید با همکاری قوای مقننه و قضاییه در دستور کار دولت قرار گیرد و نتایج عملی آن خود را نشان دهد.
حضرت آیت الله خامنه ای همچنین همه فعالین، مسئولین سیاسی و کسانی را که به تریبونهای عمومی دسترسی دارند به پرهیز از تهییج و تشنج آفرینی توصیه کردند و افزودند: کسانی که به منبرها، روزنامه ها، تریبون نماز جمعه، صدا و سیما، مجلس و دیگر تریبونها دسترسی دارند باید فضا را کاملا آرام و متعادل نگه دارند.
حفظ وحدت و حرکت به سمت اهداف عالی انقلاب
ایشان با تأکید بر وحدت کلمه، تخریب مسؤولان نظام و قوای سه گانه را از بدترین کارها خواندند و تصریح کردند نباید بعلت ضعفی در دولت کلیت آنرا زیر سؤال برد و یا بدلیل قبول نکردن یک حکم قضایی از میان هزاران حکمی که صادر می شود کل قوه قضاییه را مورد سؤال و اهانت قرار داد و یا مجلس و شورای نگهبان را تضعیف کرد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پایان سخنانشان خدمت به مردم را نعمتی الهی برشمردند و همه مسئولان را به شکرگزاری این نعمت بزرگ و حرکت مصمم، متحد و جدی به سمت اهداف انقلاب توصیه کردند.
احمدی نژاد؛ رئیس جمهوری متفاوت
اما انتخابات سال 84، بسیار خبر ساز بود. انتخاباتی که دو مرحله ای شد و برخلاف تحلیل ها و پیش بینی ها، محمود احمدی نژاد رییس جمهور جدید شد.
حضرت آیت الله خامنه ای در حکم تنفیذ ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد، که خاتمی آن را قرائت کرد، حضور حداکثری مردم در عرصه انتخابات و نزدیک به شصت میلیون رای در دو مرحله از انتخابات را جهاد بزرگ ملت ایران با مستکبران مداخله جو و سیلی ملت ایران بر گونه ی دشمنان مردم سالاری اسلامی و تجلی عزم و نشاط و سرزندگی ملت ایران دانستند و تصریح کردند: انتخابات نهم جلوه ای از اعتصام ملت ایران به حبل الله بود.
مردم نقشه های دشمنان را نقش برآب کردند
در ادامه این مراسم رهبر معظم انقلاب در سخنانی، تنفیذ رای ملت به رئیس جمهور منتخب را روزی مبارک و تجلی رحمت الهی خواندند با اشاره به برگزاری پرشور، سالم و افتخارآمیز انتخابات نهم، تلاش دشمنان را برای ناامید کردن مردم و بی رونق ساختن انتخابات یادآور شدند و افزودند: ملت مؤمن، شجاع، هوشمند و مستقل ایران با حضور تحسین برانگیز در پای صندوقهای رای، همه تلاشهای دشمنان از جمله حرکت گستاخانه و ابلهانه رئیس جمهور امریکا در دعوت مردم ایران به شرکت نکردن در انتخابات را، نقش برآب کرد به گونه ای که انسان در مقابل این همه هوشیاری، حقا” و انصافا” احساس تواضع و خضوع می کند.
حضرت آیت الله خامنه ای سخنان یکی از مسئولان امریکایی را درباره مخالفت دولت امریکا با دمکراسی حقیقی در ایران، نشانه خوی پلید استکباری شیطان بزرگ ارزیابی کردند و افزودند: ملت ایران نیز دموکراسی امریکایی را که متکی بر پول سرمایه داران صهیونیست است قبول ندارد و همانگونه که در انتخابات نهم نشان داد براساس احساس مسئولیت و “تکلیف دینی و ملی” وارد عرصه انتخابات می شود و این معنای حقیقی مردمسالاری است و رئیس جمهوری که با چنین آرایی انتخاب می شود وامدار هیچ کس جز خدا و مردم نیست.
وظیفه اساسی دولت عدالت مدار، توجه ویژه به قشرهای محروم است
رهبر معظم انقلاب در ادامه سخنانشان عدالت را اساسی ترین اصل اسلام، و هدف بزرگ انقلاب و نظام برشمردند و با اشاره به توجه و تأکید آقای احمدی نژاد بر مقوله عدالت افزودند: وظیفه اساسی دولت عدالت مدار، توجه ویژه به قشرهای محروم است و اهداف والایی که مطرح شده است باید با تلاش و کار مستمر، به کارگیری همه نیروهای بانشاط و مستعد کشور و استفاده از همه امکانات برای خدمت به مردم، دنبال شود.
عدالت تندروی نیست بلکه حق گرایی است
ایشان با اشاره به مخالفت های زورگویان و مفسدان با عدالت افزودند: عده ای سعی می کنند عدالت را به عنوان تندروی، متهم و محکوم کنند اما عدالت تندروی نیست بلکه حق گرایی، توجه به حقوق آحاد مردم، جلوگیری از ویژه خواری و مقابله با تجاوز به حقوق مظلومان است.
حضرت آیت الله خامنه ای با تاکید بر لزوم استفاده از علمی ترین، بهترین و مدبرانه ترین روشها برای تحقق عدالت، خاطرنشان کردند: تحقق عدالت مغایر استفاده از شیوه های علمی نیست بلکه باید با استفاده از همه شیوه های پیشرفته و نوین علمی و با تکیه بر فهم و درک و نیاز ایرانی، به تلاش برای تحقق آرمانهای انقلاب ادامه داد.
پرهیز از شتاب زدگی
ایشان با توصیه به آقای احمدی نژاد برای پرهیز از شتاب زدگی خاطرنشان کردند: مردم عزیز نیز در مطرح کردن و پیگیری خواسته های خود از شتاب زدگی خودداری کنند و دولت جدید و خدمتگزار با برنامه ریزی صحیح و با همان کیفیتی که در سند چشم انداز 20 ساله مقرر شده است اهداف مهمی همچون عدالت، رفاه عمومی و توسعه همه جانبه را پیگیری کند.
باج نمی دهیم و از حقوق خود، مقتدرانه دفاع می کنیم
ایشان در زمینه سیاست خارجی نیز، صلح طلبی همیشگی ملت ایران را یادآور شدند و افزودند: ملت ما همچون گذشته با هیچ کشور و ملتی سرستیزه ندارد اما قدرتمندان جهانی بخصوص شیطان بزرگ بدانند این ملت همچنان از حقوق خود، مقتدرانه دفاع می کند و به هیچ قدرتی باج نخواهد داد.
ارتقای جایگاه منطقه ای و جهانی
حضرت آیت الله خامنه ای وظیفه مسئولان کشور را در دفاع از حقوق مختلف ملت و حفظ و ارتقای جایگاه منطقه ای و جهانی نظام اسلامی یادآور شدند و افزودند: جمهوری اسلامی ایران همچون گذشته، طرفدار روابط برادرانه و صمیمانه با همسایگان و همه کشورهای برادر و دوست در همه مناطق جهان است.
حفظ روحیه خدمتگزاری
ایشان در بخش دیگری از سخنانشان، آقای احمدی نژاد رئیس جمهور را به توکل دائم بر پروردگار، اخلاص در عمل، حفظ روحیه خدمتگزاری و تواضع در مقابل مردم و توجه به انتقادات و اصلاح امور توصیه کردند و افزودند: قدرت فقط هنگامی ارزشمند است که برای احقاق حق و تحقق عدالت باشد و اگر این گونه تلاش ها با نیت صادقانه همراه شود رحمت بی دریغ پروردگار نیز شامل حال انسان خواهد شد.
احمدی نژاد؛ رئیس دولت دهم
محمود احمدی نژاد چهار سال بعد در انتخاباتی حساس بار دیگر به عنوان ساکن ساختمان پاستور و اولین مقام اجرایی کشور برگزیده شد. رهبر معظم انقلاب اسلامی در مراسم تنفیذ احمدی نژاد با تجلیل از حضور چهل میلیونی ملت بزرگوار ایران در حماسه ماندگار 22 خرداد، با تنفیذ رأی ملت، آقای احمدی نژاد را به ریاست جمهوری منصوب کردند.
رهبر معظم انقلاب در حکم تنفیذ دوره دوم ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد، حضور 85 درصدی مردم هوشمند و سرافراز در انتخابات ریاست جمهوری دهم را نشانه آشکار امید، دلبستگی و «غیرت و اهتمام» ملت پرافتخار ایران به دسترنج سی ساله خود برشمردند و با سپاسگزاری از رحمت و فضل پروردگار حکیم، رأی قاطع و بی سابقه مردم را، رأی به گفتمان پربرکت و عزتمدار انقلاب اسلامی، مبارزه با «فقر و فساد و تبعیض و اشرافیگری»، کار و تلاش خستگی ناپذیر و ایستادگی شجاعانه در مقابل سلطه گران بین المللی دانستند.
دست به دست شدن مسئولیت های اجرایی از ظرفیت های جمهوری اسلامی است
رهبر انقلاب اسلامی انتقال توأم با آرامش و احترام قدرت و دست بدست شدن مسئولیت های اجرایی در سالهای پس از پیروزی انقلاب را نشانه هایی از ظرفیت تحسین برانگیز نظام برشمردند و خاطرنشان کردند: در این سالها در بخشی از مدیریتها و عملکردهای آنان گاه زاویه هایی با مبانی نظام دیده شده است اما انقلاب با هضم درونی این موارد عملاً آنها را در مسیر گسترشِ تواناییهای خود به کار گرفته و با افزایش ظرفیت و تجربه خود، با قدرت بیشتر به راه خود ادامه داده است.
ایشان مردم سالاری دینی و ترکیب ذاتی اسلامیت و جمهوریت را راز ماندگاری و آسیب ناپذیری جمهوری اسلامی دانستند و تأکید کردند: به فضل الهی و هوشیاری مردم و مسئولان این حقیقت مصونیت بخش، همواره حفظ خواهد شد.
ایشان در همین زمینه افزودند: برخی در سالهای پس از انقلاب منتظر بوده اند که نظام اسلامی کهنه شود و از چشم مردم بیفتد اما انتخابات اخیر و شکسته شدن نصابهای جهانیِ حضورِ ملتها در انتخابات، این حقیقت روشن را نشان داد که نظام اسلامی پس از 30 سال در جلب اعتماد مردم و بسیج آنها موفق تر و قدرتمندتر شده است و این حقیقت ناب نباید با برخی قضایای حاشیه ای انتخابات، از نظرها دور بماند.
حضرت آیت الله خامنه ای، وجود اعتماد متقابل میان نظام و مردم را دومین پیام انتخابات 22 خرداد خواندند و خاطرنشان کردند: باز بودن عرصه برای به صحنه آمدن و گفت وگو و بحث گرایشهای گوناگون، نشانه اعتماد به نفس نظام اسلامی و اعتماد نظام به ملت بود.
ایشان در همین زمینه افزودند: مردم نیز متقابلاً به نظام اعتماد کردند و با ریختن آرای عظیم خود به صندوقها، توجه و اقبال ملت به نظام منتخب خود را اثبات کردند و این واقعیت نشان می دهد کسانیکه از بی اعتمادی مردم حرف می زنند اگر از روی غرض ورزی نباشد از روی غفلت است.
اعتماد مردم سرمایه اصلی نظام
حضرت آیت الله خامنه ای تأکید کردند: اعتماد مردم سرمایه اصلی نظام است و از همه مسئولان و دست اندرکاران بخشهای مختلف انتظار جدی داریم که با رفتار خود، این اعتماد گرانقدر را به طور مستمر افزایش دهند. “وجود نشاط و امید در مردم”، سومین نکته ای بود که رهبر انقلاب به عنوان پیام های انتخابات اخیر ریاست جمهوری به آن پرداختند.
تجربه مهم انتخابات 22 خرداد
حضرت آیت الله خامنه ای با دعوت از مردم و آحاد مسئولان برای جدی گرفتن این تجربیات افزودند: حوادث انتخابات جداً به ما هشدار می دهد که دشمن همیشه در کمین است و غفلت از ضربات احتمالی او حتی در بهترین شرایط، بسیار خطرناک است.
ایشان، برنامه و تلاش دشمن در ایجاد دغدغه و دردسر برای مردم را واقعیتی متکی بر اطلاعات دانستند و افزودند: تجربه مهم انتخابات 22 خرداد این است که اگر در عرصه سیاسی و اجتماعی به یکدیگر بدبین باشیم و به چشم دشمن به هم نگاه کنیم و اگر فکرو بصیرت نداشته باشیم، از سوی دشمنان حقیقی ضربه می خوریم.
رهبر معظم انقلاب اسلامی تأکید کردند: آحاد ملت، همه مسئولان، صاحبان گرایش های مختلف سیاسی، دلبستگان به کشور و نظام، همه و همه باید به معنای واقعی بیدار و هوشیار باشند که البته ملت خوشبختانه هوشیار بود و نگذاشت دشمن در فضای غبارآلود، به اهداف خود برسد.
رهبر انقلاب اسلامی در همین زمینه هشدار دادند: دشمنان در این خیال نباشند که با تقلید مغلوط از حضور عظیم مردم در انقلاب پرشکوه 1357 و در یک کاریکاتور از آن حرکت عظیم، می توانند به نظام اسلامی ضربه بزند چرا که این نظام مقتدر و ریشه دار با این کارها شکست نخواهد خورد.
حضرت آیت الله خامنه ای در بخش پایانی سخنان خود نکاتی را درباره وظایف دولت آینده مطرح کردند.
ایشان سرفصل های سخنان دکتر احمدی نژاد در این مراسم را متین و بجا برشمردند و تأکید کردند: دولتی که تشکیل خواهد شد باید با برنامه ریزی و تکیه بر قانون، این سرفصلها را عملیاتی و اجرا کند.
توصیه به همدلی دولت و مجلس و قوه قضاییه
ایشان تکیه بر برنامه قانون مداری و همکاری قوای سه گانه را از ضروریات شکرگزاری نعمت حضور مردم مؤمن ایران در عرصه انتخابات دانستند و دولت و مجلس و قوه قضاییه را به همدلی و یاری یکدیگر فراخواندند. حضرت آیت الله خامنه ای رئیس جمهور و دولت دهم را متعلق به آحاد ملت و همه رأی دهندگان انتخابات 22 خرداد خواندند و افزودند: این واقعیت باید در عمل و در برنامه ریزیها حتماً مورد توجه قرار گیرد. ایشان با اشاره به علاقه مندان فراوان رئیس جمهور، خاطرنشان کردند: به موازات این علاقه مندان 2 دسته دیگر هستند که باید مورد توجه و محاسبه قرار گیرند مخالفان عصبانی و زخم خورده که در 4 سال آینده به معارضه با دولت ادامه می دهند و منتقدانی که با نظام و رئیس جمهور دشمنی ندارند و باید دیدگاهها و نظرات آنان را مورد توجه قرار داد و من امیدوارم این گونه عمل شود.
رهبر انقلاب اسلامی همچنین با تأکید بر ضرورت کمک و حمایت از کسانی که در حوادث پس از انتخابات آسیب های جانی، مالی و احیاناً آسیب حیثیتی و آبرویی دیده اند افزودند: باید از آسیب دیدگان حمایت کرد و آسیب زنندگان را هرکسی باشند شناسایی کرد و مورد مؤاخذه قرار داد. حضرت آیت الله خامنه ای در پایان سخنانشان، امکانات فراوان طبیعی، مادی و انسانی ایران عزیز را خاطرنشان کردند و افزودند: نیازها و عقب ماندگیهای فراوانی نیز وجود دارد که باید با استمرار تلاش و سختکوشی رئیس جمهور و همکارانش و کمک و یاری همه سلیقه های مختلف و حتی منتقدان دولت و انجام شدن کارهای بزرگ و ماندگار، این نیازها برطرف شود و حرکت عظیم نظام به سمت تحقق اهداف والای ملت ادامه یابد.