براساس تحقیقات تازه محتویات فستفود به گونهای است که مردم را به زیادهروی در خوردن ترغیب میکند و خطر چاقی مفرط را افزایش میدهد.
کارشناسان «شورای تحقیقات پزشکی» بریتانیا دریافتهاند که اکثر غذاهای آماده (مثل همبرگر و سیبزمینی سرخ شده) سرشار از کالری است به گونهای که خوردن تنها مقدار کمی از آن، کالری مصرف شده توسط بدن را به شدت بالا میبرد. پژوهشگران همچنین دریافتند که غذاهای «پرکالری» میتواند مردم را به خوردن مقدار بیشتری از آن ترغیب کند. نتیجه این تحقیقات در نشریه «اوبیسیتی ریویو» منتشر شده است. یک وعده غذای آماده در مقایسه با سایر غذاها حاوی مقدار زیادی انرژی است. برای مثال میزان کالری این نوع غذا یک برابر و نیم بیش از یک وعده غذای سنتی بریتانیایی و دو برابر و نیم بیش از یک وعده غذای سنتی آفریقایی است. پژوهشگران نتیجهگیری کردند که اتکای زیاد به غذاهای آماده در رژیم غذایی، خطر افزایش وزن و چاقی مفرط را بالا میبرد.
ضعف ذاتی
پروفسور اندرو پرنتیس از دانشگاه نظافت و پزشکی گرمسیری لندن که در این تحقیق شرکت داشته است گفت: «همه ما دچار یک ضعف ذاتی در شناسایی غذاهای پرکالری هستیم. ما عادت داریم غذا را براساس اندازه آن بسنجیم، درحالی که میزان کالری غذاهای آماده خیلی بیشتر از یک وعده غذای سالم با اندازه قابل مقایسه است.»
به گفته وی سیستمهایی که اشتهای انسان را تنظیم میکند از سرآغاز پیدایش کشاورزی تاکنون، براساس غذاهای کم انرژی تکامل پیدا کرده است. این غذاها را امروزه ساکنان نواحی روستایی در کشورهای درحال توسعه، جایی که چاقی پدیدهای تقریبا ناشناخته است، مصرف میکنند. وی گفت: «بدن ما هرگز برای جذب غذاهای پرکالری که در غرب مصرف میشود طراحی نشده است و همین به افزایش شدید چاقی کمک میکند.» پروفسور پرنتیس به خصوص نسبت به تبعات یک رژیم غذایی مملو از غذاهای آماده برای کودکان هشدار داد. وی گفت: «کودکان هنوز هیچ یک از عادات اکتسابی خویشتنداری در برابر خوردن را که برای لاغر ماندن در جوامع نوین ضروری است، در خود پرورش ندادهاند.»
گزینههای محدود
دکتر سوزان جب، از مرکز پژوهشهای خوراک انسانی در بریتانیا گفت: «گزینههای مصرفکننده در اکثر مراکز عرضه مواد غذایی چنان محدود است که حتی امکان انتخاب ترکیبی از غذاها با کالری متوسط نیز وجود ندارد.»
به گفته وی مردم باید تنها مقداری از یک وعده غذای آماده را بخورند تا از مصرف مقدار زاید انرژی و چربی پرهیز شود. وی گفت: «تحقیقات علمی بارها نشان داده است که برای حفظ وزن در حدی که سلامتی را تضمین کند، باید غذاهای کمچربتر که شکر نیز به آنها افزوده نشده است، مصرف کنیم و به ورزش روی آوریم.»
منبع:www.salamat.com
/ع