همهی افراد حداقل یکبار نام دیابت را شنیدهاند؛ اما ممکن است هیچ اطلاعی از گونهها، ویژگیها و عوارض این بیماری نداشته باشند. بهعلاوه ممکن است آن را بهسادگی دستکم بگیرند. این افراد سخت در اشتباهاند. اگرچه دیابت ممکن است با علائم بهظاهر خاموشی به سراغ قربانی خود بیاید، اما در صورت عدم مراقبت از سوی بیمار میتواند صدمات جبرانناپذیری به او وارد کند. با بنیتا همراه شوید تا دیابت نوع 2 را بهتر بشناسید.
مشکلات قلبی و عروقی
اگر دیابت خود را با یک رژیم غذایی سالم و ورزش درمان نکنید، شانس شما در ابتلا به گرفتگی عروق ناشی از پلاکهای چربی نسبت به سایر افرادی که به این بیماری مبتلا نیستند، افزایش مییابد. این پلاکهای چسبنده جریان خون شما را کند کرده و خطر بروز لختههای خونی را افزایش میدهند. این اتفاق منجر به بیماری تصلب شرایین یا گرفتگی عروق شده و احتمال خطر سکتهی قلبی و مغزی را بالا میبرد. تقریباً دو نفر از سه نفر مبتلا به دیابت با بیماریهای قلبی دستوپنجه نرم میکنند.
بیماریهای کلیوی
هرچه از زمان ابتلای شما به دیابت بیشتر بگذرد، شانس شما برای مواجهه با بیماریهای حاد کلیوی بیشتر میشود. دیابت از اصلیترین دلایل ازکارافتادگی کلیه محسوب میشود. این بیماری مقصر تقریباً نیمی از بیماریهای جدید کلیوی است. کنترل قند خون، فشارخون و کلسترول میتواند خطر این بیماری را کاهش دهد. درمان و آزمایشهای سالانه میتواند پیشرفت بیماریهای کلیوی را کُند و کلیههای شما را سالم نگه دارد.
مشکلات بینایی
قند خون بالا میتواند به مویرگهای خونی که اکسیژن و مواد مغذی را به شبکیه، بهعنوان یک بخش حیاتی از چشم، میرسانند آسیب بزند. به این بیماری رتینوپاتی دیابتی گفته میشود که میتواند سبب نابینایی فرد گردد. این بیماری عامل اصلی موارد جدید نابینایی افراد در سنین 20 تا 74 سالگی است. در این تصویر لکههای خون بر روی شبکیهی چشم بیمار قابلمشاهده است.
فرد دیابتی هرگز درد را احساس نمیکند
دیابت کنترل نشده و قند خون بالا بهمرورزمان میتواند به عصبها آسیب برساند. علائمی نظیر گزگز، بیحسی، درد و یک حس سوزنسوزن شدن در انگشتان بیمار ظهور میکنند. این آسیب قابلبرگشت نبوده، اما دارای برخی از روشهای درمانی است. کنترل دیابت میتواند مانع از آسیب بیشتر اعضای بدن فرد شود.
زخمهای پا نیز میتوانند عارضهای دیگر باشند
آسیب عصبی دیابتی میتواند احساس درد در پا را از بین ببرد. ازاینرو فرد ممکن است متوجه زخمها نشود. در همین زمان، تنگتر شدن رگهای این ناحیه به کند شدن جریان خون منجر میشود. حتی یک خراش کوچک میتواند باعث قانقاریا و یا زخمهای جدی پا شود. در موارد شدیدتر، عفونت ممکن است منجر به قطع عضو گردد.
دندانها و لثهها هدف قرار میگیرند
بالا بودن قند خون میتواند به تغذیهی باکتریها و ایجاد پلاکهای دندانی کمک کند. پلاکهای دندانی سبب تشدید حفرههای دندانی، پوسیدگی دندان و بیمارهای لثه میشوند. بیماریهای شدید لثه میتوانند باعث افتادن دندانهای بیمار شوند. در این حالت لثهها، بافتها و استخوانهایی که دندان بیمار را در جای خود نگه میدارند ضعیف میشوند. بهعلاوه ابتلای فرد به عفونتهای دهانی آسانتر میگردد.
آیا راهی برای پیشگیری وجود دارد؟
یکی از موضوعات شگفتانگیز در مورد دیابت نوع 2 این است که میتوان از آن جلوگیری کرد. بهمنظور کاهش خطر ابتلا به این بیماری، از دستورالعملها و توصیههای مشابه برای پیشگیری از بیماریهای قلبی پیروی کنید:
- یک رژیم غذایی سالم داشته باشید.
- 5 روز در هفته و به مدت 30 دقیقه در هر روز ورزش کنید.
- در یک وزن ایدهآل باقی بمانید.
- در مورد آزمایش پیشدیابت با دکتر خود مشورت کنید.
افراد مبتلا به پیشدیابت میتوانند از ابتلا به این بیماری با تغییر سبک زندگی و مصرف برخی داروها جلوگیری کنند.