ماهان شبکه ایرانیان

الفبای مراقبت از کودکان در برابر خطر

همه پدر و مادرها دوست دارند کودک سالمی داشته باشد و فرزند دلبندشان بدون اینکه خطری تهدیدش کنند و دچار آسیب و حادثه شود، با محیط اطراف ارتباط برقرار کند و تجربه به دست بیاورد اما متاسفانه آسیب‌ها و خطرهای زیادی، سلامت و زندگی کودکان را تهدید می‏کنند

الفبای مراقبت از کودکان در برابر خطر

همه پدر و مادرها دوست دارند کودک سالمی داشته باشد و فرزند دلبندشان بدون اینکه خطری تهدیدش کنند و دچار آسیب و حادثه شود، با محیط اطراف ارتباط برقرار کند و تجربه به دست بیاورد اما متاسفانه آسیب‌ها و خطرهای زیادی، سلامت و زندگی کودکان را تهدید می‏کنند.خوشبختانه بیشتر آسیب‏ها در کودکان قابل شناسایی، قابل پیش‏بینی و قابل پیشگیری هستند. پیشگیری از آسیب یکی از بخش‏های ضروری مراقبت از کودک و یکی از مسوولیت‏های اصلی والدین و مراقبان کودک است. با شناسایی آسیب‏ها، برنامه‏ریزی برای کنترل آنها و درنظر داشتن یک پیش‏بینی ساده بیشتر آسیب‏ها قابل پیشگیری هستند. هدف پیشگیری از آسیب کاهش تعداد و شدت آسیب‏هاست.
برای این کار لازم است خطرات بالقوه در محیط اطراف کودک شناسایی شده و اقدامات پیشگیرانه مانند تغییرات محیطی، اجرای موارد ایمنی و تغییرات رفتاری ارتقا پیدا کرده و اجرا شوند. بررسی‏های منظم ایمنی برای شناسایی خطرات، تغییر در محیط برای کاهش خطرات، نظارت و رسیدگی به کودکان، وضع و اجرای قوانین برای فعالیت‏های تفریحی و آموزش کودکان، والدین و مراقبان کودک درباره اهمیت پیشگیری از آسیب، از اقداماتی است که برای پیشگیری از آسیب انجام می‏شود.
 

قدم اول، شناخت آسیب
 

آسیب‏ها در اثر قرار گرفتن در شرایط و موقعیت‏های ناایمن، مشارکت کودک در فعالیت‏هایی که با توانایی‏های او سازگار نیست، تقلید و پیروی کودک از افرادی که در مقایسه با او توانایی جسمی ‏بیشتری دارند و یا فقدان نظارت‌دیداری بزرگسالان اتفاق می‏افتد. برای پیشگیری از آسیب در کودکان لازم است درباره انواع آسیب، علل به وجود آمدن آنها، گروه‏های در معرض خطر و شرایط، زمان و مکان‏هایی که آسیب در آن رخ داده است و همچنین گروه‏های در معرض خطر، اطلاعات کافی به دست آورد و راه‏های کاهش و کنترل این خطرات را شناسایی کرد. هر حادثه علل و نتایجی دارد. آسیب‏ها اغلب وقتی اتفاق می‏افتند که خطر یا احتمال وقوع آن در محیط وجود دارد. همان طور که ذکر شد، برای پیشگیری از این آسیب‏ها لازم است عواملی که سبب ایجاد آنها می‏شود شناسایی و پیش‌بینی شود.

چه نوع آسیب‏هایی در میان کودکان شایع‌تر است؟
 

کودکان در اغلب موارد با این نوع آسیب‏ها روبه‌رو می‏شوند:
• آسیب‏های خفیف مانند بریدگی، زخم، خراشیدگی و ضرب‌دیدگی
• آسیب‏های شدید و جدی مانند آسیب به سر، شکستن استخوان‏ها، آسیب‏های داخلی، در رفتگی استخوان و مفاصل و آسیب‏های دندانی
• مسمومیت
• غرق‌شدگی
• سوختگی
• خفگی

کدام کودکان بیشتر آسیب می‏بینند؟
 

مطالعات نشان داده است که میزان آسیب‏ها در نوزادان کم و نادر است و با بالا رفتن سن کودک بیشتر می‏شود.
• آسیب‏ها در سنین 2 تا 5 سالگی بیشتر اتفاق می‌افتد.
• تفاوت برای دخترها و پسرها پیش از دبستان بسیار کم است. در سن 5 سالگی میزان آسیب‏ها در پسرها همزمان با مشارکت بیشتر آنها در بازی‏های فعال‏تر و همراه با فعالیت بدنی بیشتر، افزایش می‏یابد.

کودکان چه‌طور آسیب می‏بینند؟
 

عوامل زیر به آسیب منجر شده و به عوامل مربوط به کودکان و عوامل مربوط به محیط، تقسیم می‌شوند:
• سقوط یکی از علل آسیب‏های شدید است. زمین بازی محل اصلی آسیب در مجموعه‏های مراقبت از کودک است و بین 50 تا 60 درصد تمام آسیب‏های ناشی از ضعف در مراقبت از کودک را شامل می‏شود. گاهی وقت‏ها مبلمان، پله‏ها یا پنجره‏ها هم در ایجاد آسیب موثرند.
• ارتباط و درگیری با کودک دیگر (دعوا، هل دادن، زد و خورد و...)
• برخورد کودک با اجسامی ‏مانند وسایل بازی در حال حرکت در زمین بازی، مبلمان، اجزای ساختمان، گیاهان، اسباب بازی‏ها، در و دیوار و...
• ایجاد بریدگی با گوشه‏های تیز، سوختگی با سطوح داغ، شیر آب‌گرم یا وسایل گرم‌کننده یا مسمومیت با مواد سمی.
• آسیب‏هایی که در ارتباط با خودروها و وسایط نقلیه موتوری اتفاق می‏افتد.

چه زمانی آسیب‏ها رخ می‏دهند؟
 

زمان‏هایی که بیشترین میزان آسیب کودکان در آن اتفاق می‏افتد، عبارتند از:
• تابستان و بهار احتمالا در پی بازی و فعالیت در محیط باز و به‌ویژه استفاده بیشتر از وسایل زمین بازی.
• پایان روز و پایان بعد از ظهر هنگامی ‏که کودکان گرسنه و خسته‏اند و والدین و مراقبان هم مشغولیت بیشتر و نظارت کمتری دارند.

چرا کودکان آسیب می‏بینند؟
 

کودکان ممکن است در پی موارد زیر دچار آسیب شوند:
• کمبود دانش ایمنی
• کمبود توانایی یا پیروی از افرادی که از نظر جسمی‏قوی‏ترند
• وجود خطر در محیط و دسترسی به مواد سمی
• نبود مراقبت‏های ایمنی، فقدان تجهیزات و وسایل ایمنی و کمبود نظارت

احتمال آسیب در مراحل مختلف رشد کودک
 

در هر مرحله از رشد کودک، احتمال خطر و پتاسیل صدمه در اثر آسیب‏های خاص، تغییر می‏کند. والدین و مراقبان کودک باید نسبت به این تغییرات و خطرات خاصی که در کمین کودک است هوشیار باشند. ارتباط بین رشد کودک و نوع خطری که او را تهدید می‏کند درک کنند. شایع‌ترین انواع آسیب در هر سن و محدوده رشد و چگونگی پیشگیری از آن را بدانند. البته این نکته نباید فراموش شود که لازم است علاوه بر سن تاریخی، نسبت به مراحل رشد کودکان آگاه بود. رشد کودکان با هم متفاوت است و برخی ناتوانی‏ها ممکن است آنها را در مرحله رشدی دیگری، متفاوت با آنچه از سن واقعی‌شان انتظار می‏رود، قرار دهد. کودکان به دلیل عوامل رشد که توانایی‏های جسمی، روانی و احساسی‌شان را محدود می‏کند در معرض آسیب قرار دارند. آنها سریع رشد می‏کنند و می‏خواهند محیط‏شان را بررسی کنند و بشناسند. حس کنجکاوی، نترس بودن و فقدان دانش ایمنی آنها را در معرض خطر انجام کارهایی که مهارت و توانایی لازم برای انجامش را ندارند قرار می‌دهد. نوع آسیب‏هایی که به کودکان وارد می‏شود با رشد آنها ارتباط دارد. برای مثال، گردن نوزاد برای تحمل و نگه داشتن وزن سر خیلی ضعیف است بنابراین اگر کودک تکان داده شود ممکن است در معرض خطر آسیب‏های جدی و حتی مرگ قرار گیرد. نوزادان و کودکان نوپا با قرار دادن اشیا در دهان محیط اطراف‏شان را بررسی و شناسایی می‏کنند و به همین دلیل در معرض خطر خفگی قرار دارند. نوپایان دوست دارند تند راه بروند، از میز و صندلی بالا بروند و به اشیا و اجسام برسند، در نتیجه در معرض خطر سقوط و مسمومیت قرار می‏گیرند. حوادث و تصادفات موتوری یکی از عوامل ایجادکننده آسیب در تمامی‏گروه‏های سنی است. والدین و مراقبان کودک باید مطمئن شوند که کودکان با محیط اطراف در ارتباط هستند و می‏توانند به‌طور ایمن محیط اطراف‏شان را بشناسند. شناخت کودکی که تحت مراقبت شماست و دقت برای برطرف کردن خطرات و متناسب کردن محیط با توانایی‏های او می‏تواند از آسیب‏ها پیشگیری کند. توجه داشته باشید هر کودکی با سرعت خودش رشد می‏کند و سرعت رشد و نمو در همه کودکان یکسان نیست. به‌عنوان مثال یک کودک ممکن است در 6ماهگی سینه‌خیز برود اما کودک دیگری در یک سالگی این کار را انجام دهد.
منبع:www.salamat.com
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان