در تعطیلات نوروز، بیشتر مردم در سفر یا شهر خودشان به مهمانی و دید و بازدید میپردازند و به این ترتیب، کودکان و نوجوانان فرصت و امکان بیشتری برای بازی و تفریح و ورزش پیدا میکنند. ضمن اینکه والدین با برنامهریزی، نظارت و مراقبت سعی میکنند تا حادثهای پیش نیاید اما امکان صدمه به سر و صورت و دندانها وجود دارد. در صورت بروز حادثه و خارج شدن دندان از حفره، توجه به نکات زیر بسیار مهم است.
1) نبودن خونریزی در ناحیه سر و صورت و باز بودن کامل راه تنفسی اولین شرط توجه به سایر صدمات است. به عبارت بهتر، پیش از هر چیز باید مطمئن شد که شخص مصدوم دارای هوشیاری کامل است، خونریزی حاد ندارد و امکان تنفس طبیعی برایش وجود دارد.
2) در صورتی که دندان یا دندانهایی از حفره خود در استخوان آرواره خارج شده باشد اما از آن بیرون نیامده باشد، اطرافیان و همراهان با حفظ خونسردی و رعایت شرط اول باید بلافاصله دندان را در محل حفره قرار داده و در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کنند.

3) در صورتی که دندان از حفره خارج شده و در محیط اطراف افتاده باشد، باید پس از شستشوی دندان با آب یا سرم فیزیولوژی به ترتیبی که به ریشه و الیاف چسبیده به ریشه صدمه وارد نشود، دندان را در حفره قرار داده و برای ادامه درمان به دندانپزشک مراجعه شود.
4) در صورتی که دندان از حفره خارج شود، امکان جاگذاری دندان در محل وجود ندارد. باید در صورتی که بیمار بزرگسال است و خطر فرو بردن دندان وجود ندارد، دندان را در گوشه دهان بیمار گذاشت و به سرعت برای جا گذاردن دندان به دندانپزشک مراجعه کرد در غیر این صورت، پس از شستشوی دندان با آب یا سرم، دندان را در ظرف محتوی شیر، سرم فیزیولوژی یا آب قرار داد و در کوتاهترین زمان ممکن به دندانپزشک مراجعه کرد. همچنین میتوان دندان را در دستمال تمیز و خیس گذاشت و برای کاشت دوباره به مطب دندانپزشکی رفت. این کارها موجب میشود که فرد این امکان را داشته باشد که از دندان خود بهره ببرد و دچار بیدندانی نشود. البته لازم به ذکر است که دندانهایی که به علت ضربه خارج میشوند، احتیاج به درمانهای بعدی هم دارند که به وسیله دندانپزشک متخصص معالجه ریشه، دندانپزشک متخصص اطفال و یا دندانپزشک عمومی قابل انجام است.
منبع: http://www.salamat.com
ae