نگذارید فرزندتان به طعم نمک عادت کند
دکتر فاطمه فرهمند/ فوقتخصص گوارش کودکان
وقتی غذای کمکی را در پایان 6 ماهگی برای شیرخواران شروع میکنیم، به مادران تاکید میکنیم به غذای آنها نمک اضافه نکنند.
البته این تاکید به خاطر آن نیست که نمک به دستگاه گوارش شیرخواران آسیب میرساند، بلکه برای فشاری است که نمک میتواند به کلیههای تازهکار آنها وارد کند و یا احتمالا در بچههایی که سابقه مثبت خانوادگی موجب افزایش فشارخون شود. بچهها از بدو تولد به جز شیرمادر و سپس آنچه به عنوان غذای کمکی برایشان تهیه میشود، نمیخورند لذا در پایان یک سالگی که مادر اجازه دارد مقدار کمی نمک به غذای کودک اضافه کند و به مرور او را با غذای سفره (آنچه برای همه خانواده تهیه میشود) آشنا کند، میتواند عادات صحیح و یا عادات غلط را در او پایهریزی کند. بعضی از مادران در سه سالگی به بچههای خود تذکر میدهند که چرا خیار را اینقدر نمک میزنی؟ یا به آنها خرده میگیرند که چرا گوجهسبز یا پرتقال را با نمک فراوان میخوری؟ این مادران گرامی فراموش کردهاند که بچه آنها وقتی به دنیا آمد نه دوستدار نمک بود و نه اهل غذاهای شیرین و پرشکر. آنچه امروز به عادات غذایی او تبدیل شده است حاصل آموختههای مادرش است. اگر به غذای خانواده نمک فراوان اضافه نشود و یا اگر غذاها ترش و یا شیرینتر از حد معمولی تهیه نشوند، کودک هم به غذاهایی که هرگز تجربه نکرده است عادت نخواهد کرد. اگر شما خیار و گوجه را نمک نزنید و به او لقمه نان و پنیر و گوجه بدهید تا به جای هله هولههای عصرانه میل کند، طعم و ذایقهاش عادت میکند که نمک موجود در پنیر و نان به همراه خیار برایش کافی باشد. اگر کودک شما شیرخوار است و هنوز غذای نمکدار به او ندادهاید، لطفا عادات غذایی خانواده را اصلاح کنید تا وقتی او به سنی رسید که باید هم غذای شما شود، به شوری و یا شیرینی بیش از حد غذاها عادت نکند. اگر همچنین عادت ناپسندی را در او پایهگذاری کردهاید، کمکم به بهانههای مختلف و یا جایگزین کردن مواد طعم دهنده طبیعی به جای نمک و شکر، این دو سم سفید را از رژیم غذایی کودک خود کم کنید.
نمک پوکی استخوان میآورد
دکتر علی ترکمان/ ارتوپد، فوقتخصص بیماریهای زانو
این موضوع که میگویند مصرف غذاهای شور و استفاده از نمک زیاد در رژیم غذایی موجب پوکی استخوان میشود، موضوع درستی است.
توصیه میشود برای داشتن استخوانهایی سالم غذاهای شور نخورید و برای حفظ تراکم توده استخوانها مصرف نمک را در رژیم غذاییتان محدود کنید. علت این موضوع هم این است که سدیم موجود در نمک در کلیه برای دفع با کلسیم رقابت کرده و در نتیجه این رقابت نمک جذب بدن شده و کلسیم از طریق ادرار دفع میشود. در پی دفع کلسیم از طریق ادرار سطح کلسیم خون پایین میآید و بدن برای نگه داشتن میزان کلسیم خون در حد طبیعی از استخوانها کلسیم برداشت میکند. همین برداشت کلسیم از استخوانها در طولانیمدت سبب پوکی استخوان میشود. به همین دلیل توصیه میشود برای سلامت استخوانها و حفظ تراکم توده استخوان زیاد نمک مصرف نشود. هر چند این موضوع مکانیسم طبیعی بدن است و برای همه افراد در همه سنین صدق میکند اما افراد بالای 40 سال، افرادی که زمینه ابتلا به پوکی استخوان دارند و افرادی که به این بیماری مبتلا هستند لازم است مصرف نمک را در رژیم غذاییشان محدود کرده و غذاهای شور استفاده نکنند.
منبع:www.salamat.com
/ج