به گزارش ایسنا به نقل از ساینس دیلی، این دستاور در تولید نسل آتی شبکههای بیسیم پهنباند فوقسریع کارآمد خواهد بود.
پدیده "همتافتن" یا "تسهیمسازی" (multiplexing)، به توانایی ارسال چندین سیگنال از طریق یک کانال منفرد گفته میشود که یکی از ویژگیهای بنیادی هر سیستم ارتباط داده یا صوت به شمار میآید. در واقع در این فرآیند، چندین پیام آنالوگ یا رشته داده دیجیتالی در قالب یک سیگنال بر روی یک خط مشترک ترکیب میشوند. هدف از این فرآیند استفاده مشترک از منبعهای پرهزینه است و برای مثال، در مخابرات گاهی اطلاعات چندین خط تلفن را با یک خط سیم میفرستند.
علیرضا آغاسی، دانشآموخته دانشگاههای صنعتی اصفهان و صنعتی امیرکبیر، و همکارانش، موفق به انتقال دو سیگنال ویدیویی بلادرنگ از طریق یک تسهیمساز تراهرتز با سرعت انتقال داده 50 گیگابیت بر ثانیه شدند؛ این میزان، تقریبا 100 برابر سرعت بهینه انتقال داده توسط سریعترین شبکههای تلفن همراه محسوب میشود.
"دانیل میلتمان" (Daniel Mittleman)، پروفسور مدرسه مهندسی دانشگاه براون و نویسنده ارشد این مقاله، گفت: ما نشان دادیم که میتوان جریانهای جداگانه داده را بر روی امواج تراهرتز با سرعت بسیار بالا و با نرخ خطای بسیار پایین انتقال داد."
وی ادامه داد: این نخستین بار است که یک تیم علمی ویژگیهای یک سیستم تراهرتز را با استفاده از دادههای واقعی تعیین کرده و نتایج ما نشان میدهد رویکرد جدید در تولید شبکههای بیسیم تراهرتز آتی عملی خواهد بود.
شبکههای داده و صوت کنونی از میکروموجها برای حمل سیگنالها به صورت بیسیم استفاده میکنند اما تقاضا برای انتقال داده به سرعت در حال افزایش است و شبکههای میکروموج شاید نتوانند این تقاضاها را برآورده کنند.
این در حالی است که امواج تراهرتز در مقایسه با میکروموجها فرکانسهای بالاتری دارند و بنابراین دارای ظرفیت بسیار بالاتری برای حمل داده هستند. با این حال، این نخستین گام دانشمندان در انجام آزمایشات با استفاده از فرکانسهای تراهرتز است و بسیاری از اجزای اساسی لازم برای ایجاد ارتباطات مبتنی بر تراهرتز هنوز موجود نیست.
این تحقیق توسط بنیاد ملی علوم آمریکا، دفتر پژوهش ارتش ایالات متحده و بنیاد "دبلیو. ام.کک" این کشور و همچنین آژانس ملی تحقیقات فرانسه پشتیبانی شد و جزئیات آن در مجله Nature Communications منتشر شد.