شرکتها و سایتهای زیادی برای حفاظت از حقوق معنوی تصاویر خود، از واترمارک یا یک لوگو روی عکسها استفاده میکنند تا دیگران بدون دریافت مجوز، نتوانند از آنها بهره گیرند ولی امروز بخش پژوهشی گوگل با انتشار یک تحقیق و ویدیویی خلاصه از آن، نشان داد که الگوریتمهای کامپیوتری چقدر ساده میتوانند واترمارکها را از تصاویر حذف کنند.
«تالی دکل»، دانشمند علوم کامپیوتری که در بخش پژوهشی گوگل مشغول است در این باره میگوید: «سیستمعامل ها، اپلیکیشنها و پروتکلها همه دارای آسیبپذیریهایی هستند. ما میخواهیم آسیب پذیری تصاویر خامی که با استفاده از واترمارک در فضای مجازی رها شده اند را نشان دهیم و به شرکتها بگوییم که راههای بهتری برای حفاظت از دادههایشان وجود دارد.»
دکل میگوید که مشکل اصلی واترمارکهای فعلی این است که شرکتها از یک طرح برای همه تصاویر خود استفاده میکنند. در نتیجه با الگوریتمهای کامپیوتری و شناساندن همین واترمارک به هوش مصنوعی، میتوان به نقطهای رسید که طرح به طور کامل از تصویر حذف شود، بدون آنکه کیفیت آن کاهش پیدا کند یا مشکلی برایش پیش آید: «همه چیز اتوماتیک انجام میشود و هیچ نیازی به دخالت کاربر برای حذف واترمارک نیست.»
گوگل برای حل این مشکل پیشنهاد میدهد که شرکتها در واترمارکهای خود از عناصر ثابتی استفاده نکنند و از واترمارک تقریباً مشابه ولی با اجزای تصادفی در تصاویر خود بهره گیرند.
با استفاده از این راه حل، مانند تصویر فوق، زمانی که یک الگوریتم تلاش کند تا واترمارک را حذف کند، بخشهایی از آن باز هم باقی میمانند که نرمافزار نمیتواند آنها را از روی تصویر شما حذف کند.
دانشمندان گوگل البته اذعان دارند که این راهکار نیز چندان عالی نیست و یک الگوریتم پیچیدهتر در آینده باز هم میتواند اجزای باقی مانده از واترمارک را در تصویر پاک کند. با این حال آنها خبر میدهند که سطح ایمنی فعلی تصاویر دارای کپی رایت به شکل غمانگیزی پایین است و این کار دست کم میتواند همین سطح را تا حدی ارتقا دهد.
دعوت میکنیم ویدیوی کامل مربوط به این تحقیق را تماشا کنید.