رنگ از فاکتورهای بسیار مهم و تاثیرگذار در طراحی فضاهای داخلی است که میتواند به طرز شگفتآوری بر کیفیت یک فضا در جهت مثبت یا منفی موثر باشد. احتمالا انتخاب رنگ مناسب برای طراحی یک فضا، در نگاه اول برای اکثر افراد کار سادهای به نظر میرسد و هرکس به رنگ مورد علاقهی خود به عنوان اولین گزینه فکر میکند، ولی چنانچه در مورد رنگها اطلاعات زیادی نداشته باشید در قدم بعدی و برای انتخاب رنگهای دوم و سوم به مشکل برخواهید خورد. ولی حتی در این صورت نیز دلیلی برای نگرانی وجود ندارد، زیرا که هماهنگ کردن رنگها کار چندان مشکلی نیست و تنها با آشنایی با دایرهی رنگ و دانستن چند نکتهی ساده میتوان نتیجهی خوبی به دست آورد. دایرهی رنگ در واقع از سه رنگ اصلی آبی، زرد و قرمز و رنگهای فرعی، که از ترکیب آنها حاصل میشوند، یعنی سبز، بنفش و نارنجی و همچنین رنگهایی که از ترکیب این دو دسته به وجود میآیند، تشکیل میشود.
انتخاب رنگها با استفاده از دایرهی رنگ
سادهترین راه ممکن به کار گرفتن دکوراسیون تک رنگ است، ولی اشکال این روش آن است که امکان دارد فضای کسلکنندهای ایجاد شود. برای جلوگیری از چنین اتفاقی میتوانید با استفاده از تنهای روشن و تیرهی آن رنگ (ترکیب آن رنگ با رنگ سیاه یا سفید) و همچنین وسایل طرحدار فضا را از یکنواختی خارج کنید. همچنین میتوانید با استفاده از وسایل چوبی یا فلزی رنگهای خنثی را نیز در مقیاس اندکی به دکوراسیون خود اضافه کنید.
راه دیگر استفاده از رنگهای مکمل است. وقتی که به دایرهی رنگ نگاه کنید مقابل هر رنگ مکمل آن قرار گرفته است که علیرغم متضاد بودن، دو رنگ مناسب برای استفاده با همدیگر هستند. البته باید بدانید که هر دو رنگ را نباید با نسبت مساوی استفاده کرد و باید یکی از آنها را با نسبت غالب و دیگری را به عنوان تکمیل کننده به کار برد. همچنین از آنجا که این رنگها تضاد شدیدی دارند، بهتر است در اندازههای محدود استفاده شوند و بخش اعظم رنگآمیزی با رنگهای خنثی انجام شود.
اگر انتخاب دو رنگ متضاد برای شما بیش از اندازه متهورانه به نظر میرسد و جرات انجام آن را در خود نمیبینید میتوانید به جای اینکه دو رنگ روبروی هم در دایرهی رنگ را انتخاب کنید، بعد از انتخاب رنگ اول، رنگهای دو سوی رنگ مقابل را انتخاب کنید. در این روش تعادل بیشتری بین رنگها وجود دارد و مثل روش قبل نیازی نیست از رنگهای خنثی در مقیاس زیاد استفاده شود.
همچنین میتوانید دو یا چند رنگ مجاور هم از دایرهی رنگ را انتخاب کنید. این رنگها که رنگهای مشابهی هستند و مانند افراد یک خانواده به نظر میرسند، هارمونی آرامشبخش و غیررسمی را خلق میکنند و برای فضاهای خصوصی بسیار مناسباند.
توجه به درجه حرارت رنگها
با اینکه شاید عجیب به نظر برسد، ولی رنگهایی که در دایرهی رنگ میبینیم به عنوان رنگهایی که دارای درجهی حرارت خاصی هستند و با توجه به آن میتوانند جزو دستهی رنگهای سرد و یا گرم باشند، تشریح میشوند. در این دستهبندی رنگهای قرمز، زرد و نارنجی در دستهی رنگهای گرم قرار میگیرند که حس سرزندگی و صمیمیت را با خود به همراه میآورند و رنگهای آبی، بنفش و سبز نیز جزو دستهی رنگهای سرد هستند که احساس آرامش را به بیننده القاء میکنند. در هنگام انتخاب یک رنگ برای یک فضا باید به این نکته نیز توجه کرد که استفاده از رنگهای گرم در فضاهای کوچک باعث کوچکتر به نظر رسیدن آن و به کار بردن رنگهای سرد در فضاهای بزرگ باعث بیروح دیده شدن آن میشود.
دکور کردن از تیره به روشن
یک روش راحت و بدون ریسک برای انتخاب رنگها این است که برای زمین، مثلا کفپوشها یا قالیچهها، تیرهترین رنگ را در نظر بگیریم و برای سقف روشنترین رنگ، معمولا سفید و درجهی تیرگی دیوارهای مابین این دو رنگ انتخاب شود. این کار در واقع به نوعی تجلی طبیعت است که زمین با تیرهترین و آسمان با روشنترین رنگ پوشیده شده است. با این طریقهی رنگ آمیزی از نظر بصری بعد عمودی فضا و در نتیجه سقف بلندتر به نظر میرسد.
از قسمتهای غیر خصوصی شروع کنید
معمولا هر خانهای شامل بخشهای خصوصی، مانند اتاق خواب و بخشهای غیر خصوصی، مانند پذیرایی است. چنانچه تصمیم گرفتهاید دکوراسیون خانهی خود را نو کنید از انتخاب رنگ برای قسمتهای غیر خصوصی آغاز کنید. برای رنگهای این بخشهای خانه برنامهی خود را در ذهن بیاورید و سپس با انتخاب یکی از رنگهای به کار برده شده در این قسمتها به عنوان رنگ اصلی بخش خصوصی ادامه دهید.
از رنگ وسایل موجود کمک بگیرید
یکی از سادهترین راهها برای برنامهریزی رنگی این است که اگر در میان اثاثیهی منزلتان وسیلهای هست که رنگ آن را دوست دارید آن رنگ را به عنوان مبنا قرار دهید و با هر کدام از روشهایی که دربارهی استفاده از دایرهی رنگ توضیح دادیم سایر رنگها را انتخاب کنید. این وسیله می تواند فرش کف اتاق و یا حتی تابلوی روی دیوار باشد، ولی بهتر است الویت را با رنگ وسایل بزرگ قرار دهید.
استفاده از قانون 10-30-60
هنگامی که میخواهید از سه رنگ در دکوراسیون خود استفاده کنید مطمئنترین راه به کار گرفتن این قانون است، به این صورت که رنگ اصلی 60٪ فضا، رنگ مکمل30٪ و رنگ تاکیدی تنها 10٪ را به خود اختصاص میدهند. بهترین روش تقسیمبندی میتواند به این صورت باشد که از رنگ اصلی برای دیوارها، رنگ مکمل برای مبلمان و از رنگ تاکیدی برای اکسسوریها استفاده کنید. با استفاده از این قانون میتوانید مطمئن باشید که تعادل بصری بین تمام رنگهای انتخابی برقرار خواهد شد، ولی نکتهای که باید حتما در نظر داشته باشید این است که رنگ اصلی رنگهای نزدیک به طیف خنثی یا ترکیب شده با رنگهای خنثی باشند، برای رنگ دوم میتوانید از رنگهای روشنتر استفاده کنید و رنگ سوم را از رنگهای پررنگ و سرزنده انتخاب کنید. اگر می خواهید برای انتخاب رنگها در این روش از دایرهی رنگ استفاده کنید بهتر است دو رنگ اصلی و ترکیب آنها را به کار بگیرید.
اگر دوست داشته باشید میتوانید سری هم به مطلب «جلوهای زیبا و متفاوت از تراسهای همیشگی» بزنید.