حرکت بدون توقف و رسیدن به مقصد برنامه مسافرت ما است حالا اگر در این بین توقف کوتاهی نیز داشته باشیم برای صرف غذا و کارهای ضروری دیگر است.
سالها از این مسیر عبور کرده ایم بدون آنکه توقف کوتاهی در شهرها و مناطق حرکت داشته باشیم شهرهایی که بسیاری از دیدنی ها را در خود جای داده است.
سفر فقط به معنای بیرون آمدن از شهر خود و به محل دیگر رفتن نیست؛ اگر این گونه باشد سفر به عمل تکراری تبدیل می شود و از مواهب و لذت های مسافرت کاسته می شود.
رسول خدا صلی الله علیه و آله می فرماید:هر گاه به مسافرت می روید در منزلگاه ها توقفی کوتاه داشته باشید. (الجامع الصغیر، ج1، ص129)
و یا امام باقر(ع) می فرماید: هرگاه در زمین سرسبز و خرم سفر می کنید به آرامی سیر کنید و هر زمان زمین خشک و بی حاصل را می پیمایید به سرعت بگذرید.
این سخنان بخوبی به لزوم توقف در مسیرهای سفر تاکید می کند زیرا این توقف ها می تواند فواید زیادی از جمله آشنایی با فرهنگ و آداب مردم این مناطق برای مسافر به همراه داشته باشد.
** آشنایی با فرهنگ ها
در طول مسیر حرکت شهرها و مناطق مختلفی وجود دارد که مردم آنجا با آداب و رسوم مختلف به زندگی مشغولند. آشنایی با فرهنگ های مختلف دنیایی از تجربیات برای انسان و مسافر به همراه دارد که توشه انسان در زندگی خواهد بود.
این مناطق همچنین مملو از فعالیت های کشاورزی و تولیدات صنایع دستی است که مسافر پس از ورود به این مکان ها با دنیایی از محصولات ساکنان این مناطق روبرو می شود که تهیه آن بسیار به صرفه تر از محل سکونت خود است.
توقف در این محل ها برای ساکنان محل نیز فواید مختلف از جمله آشنایی با گردشگران و مسافران و همچنین اشتغال و درآمد مقصد به همراه دارد.
** اهمیت مسافرت از دیدگاه اسلام
موضوع مسافرت از دیدگاه قرآن و اسلام از اهمیت خاصی برخوردار است زیرا یکی از روش های کسب دانش و معارف الهی از طریق سیر و سلوک عرفانی و گردشگری حاصل می شود.
بگو در روی زمین گردش کنید و سپس بنگرید که عاقبت و سرانجام گنهکاران چگونه بوده است و در آیه دیگری می فرماید: «قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانْظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ … » « عنکبوت – 20»
بگو در زمین سیر کنید و بنگرید که خداوند چگونه آفرینش را به وجود آورده است.
مسافرت غم و اندوه و ناراحتی را از انسان دور می کند و موجب شادی و انبساط خاطر می شود. انسان تا زمانی که در محیط زندگی خود است و با سوابقی که در زندگی دارد، خاطرات همیشه برای او یادآور غم و اندوه و غصه و گرفتاری ها است؛ مسافرت کردن موجب برطرف شدن غم و اندوه شده و این اولین فایدهٔ مسافرت است که انسان روحش آزاد می شود.
** افزایش علم و دانش با مسافرت
مسافرت به علم و دانش و اطلاعات انسان می افزاید و معرفت و شناخت بیشتری به او می دهد.
انسان با مسافرت خواهد توانست با شخصیت های مختلف و مفید جامعه، هم صحبت و همنشین شود و کسب فیض کند.
** سفر یعنی مشخص نکردن مبدا و مقصد
ناصر رضایی کارشناس گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا گفت: تمام مسیر حرکت جزو سفر محسوب می شود و مبدا و مقصد نباید در سفر مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: مسافری که از تهران به مشهد حرکت می کند تمام این مسیر جزو سفر او محسوب می شود و برای اینکه از همه مواهب و نعمت های مسیر حرکت برخوردار شود باید توقف هر چند کوتاه در طول مسیر داشته باشد.
این کارشناس اظهار کرد چنانچه مسافر در طول مسیر توقف داشته باشد اثرات روانی مثبتی برای او در پی خواهد داشت.
رضایی گفت: وقتی مسافر در مسیر حرکت توقف می کند عجله ای برای رسیدن نخواهد داشت و ضمن لذت بردن از دیدنی های مسیر از لحاظ اقتصادی نیز تبعات مثبتی برای مقصد ایجاد خواهد کرد.
وی افزود: کسی که به سفر می رود معمولا هزینه ای برای آن کنار می گذارد و در طول مسیر وقتی توقف می کند آن را به مصرف می رساند که این برای مقصد بسیار سودمند است.
** کاهش تصادفات با توقف های بین راهی
رضایی از فواید دیگر توقف در مسیر را کاهش تصادف ذکر کرد و گفت: هنگامی که مسافر در بین راه توقف می کند این توقف باعث می شود که خستگی از او دور شود و همین عامل باعث کاهش تصادفات خواهد شد.
وی افزود: توقف همچنین سبب می شود مسافر نیروی بیشتری برای ادامه مسیر کسب کند.
** وظیفه دولت ایجاد زیر ساخت ها و فرهنگسازی
این کارشناس وظیفه دولت را ایجاد زیر ساخت ها و فرهنگسازی عنوان کرد وگفت: دولت وظیفه دارد زیر ساخت های این گونه مسافرت ها را برای مردم فراهم کند تا مسافران در مسیرهای مختلف توقف داشته باشند.
وی افزود: ایجاد واحدهای پذیرایی، اقامتگاه ها و محل های استراحت از جمله این زیر ساخت ها است که باید در برنامه ریزی ها مورد توجه قرار گیرد.
رضایی اظهار کرد دولت همچنین وظیفه دارد برای فواید توقف مسافران در مسیرهای مختلف فرهنگسازی کرده و مردم را برای استراحت در مسیر حرکت تشویق کند.
این کارشناس با آرزوی سلامتی، موفقیت و همچنین سفر خوش برای هموطنان تصریح کرد باید طوری سفر را برنامه ریزی کرد تا مسافر از تمام لحظات مسافرت بهره ببرد.
** فواید سفر
وفاداری، گذشت، مشورت، گشاده رویی، همیاری، رازداری، تعاون، خوش خلقی، شجاعت، خوب سخن گفتن، عدم تکروی، خرج کردن مناسب با همراهان، بذل و سخاوت از جمله فواید سفر است.
سفر همچنین علاوه بر درس آموزی از گذشتگان باعث آشنایی انسان با آداب و رسوم و نحوه زندگی و فرهنگ مردمان گذشته آشنا شده و بینش و نگرش او نسبت به هستی دگرگون و اصلاح می شود.
اگربرنامه سفر خود را طوری تنظیم کنیم که در مناطق مسیر حرکت توقفی هر چند کوتاه داشته باشیم آنگاه توشه و حاصل سفر ما دو چندان خواهد شد.
منبع : ایرنا