شناسنامه مختصر دارو
نام های تجارتی: Kemicetine,Chloromycetin
دسته دارویی: آنتی بیوتیک
میزان خطر مصرف بیش از دوز مجاز دارو: کم
میزان وابستگی و اعتیاد به دارو: کم
احتیاج به نسخه پزشک: بلی
قابل استفاده برای عموم: بلی
موارد استعمال دارو
این دارو آنتی بیوتیک، اصولاً برای درمان عفونت های چشم و گوش بکار می رود. ضمناً نوع خوراکی و تزریقی آن در درمان بیماری مننژیت مؤثر است. همچنین برای درمان بیماری های عفونی حاد و شدید مانند تیفوئید، التهاب ریه، اپیگلوت و ذات الریه (سینه پهلو) نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
اشکال دارو: کپسول، محلول، تزریقی (آمپول)، کرم، پماد چشمی، قطره چشم و گوش.
زمان مصرف دارو: نوع خوراکی و تزریقی دارو: هر 6 ساعت یکبار.
پماد چشمی و قطره چشم: هر 2 تا 6 ساعت. قطره گوش: روزی 3 بار.
اندازه دوز مصرفی مجاز دارو: بستگی به نوع دارو و دستور پزشک دارد.
چگونگی تأثیر دارو: اثرات این دارو بستگی به نوع دارد و نوع بیماری معمولاً 1 تا 3 روز پس از شروع درمان با دارو ظاهر می شوند ضمناً این اثرات مدت 6 تا 8 ساعت پس از قطع مصرف هر دوز دارو در بدن باقی می مانند.
طریقه نگهداری دارو: این دارو باید در یک محفظه سربسته در جای خشک و خنک دور از دسترس اطفال و بچه ها نگهداری شود ضمناً از تابش نور محافظت گردد.
چگونگی قطع مصرف دارو: دوره درمان با دارو را کامل کنید حتی اگر احساس بهبودی نمودید زیرا ممکن است منشأ عفونت هنوز فعال باشد و قطع بی موقع مصرف دارو به عود مجدد علائم بیماری منجر گردد. اما اگر دچار عوارضی همچون تب و خستگی شدید، پزشک را در جریان قرار دهید.
عوارض جانبی مصرف دارو:
سوزش موقتی از عوارض معمول قطره چشم و قطره گوش دارو باشد ضمناً از عوارضی همچون کرختی و بی حسی دست ها و پاها، تار شدن دید و ظاهر شدن جوش از عوارض نوع خوراکی و تزریقی دارو می باشند که در این صورت باید مصرف دارو را قطع کرده و پزشک را در جریان قرار داد.
مصرف درافراد بالای 60 سال: افرادی که دچار دردهای مزمن کلیوی و کبدی هستند و یا از بیماری های خونی رنج می برند، حتماً باید قبل از مصرف این دارو، پزشک معالج خود را در جریان بگذارند.
مصرف دارو برای زنان حامله: نوع چشمی و گوشی دارو، خطری برای دوران حاملگی ندارد اما چون مفید بودن یا مضر بودن سایر انواع دارو برای زنان باردار ثابت نشده است لذا بهتر است با پزشک مشورت شود.
مصرف دارو برای زنان شیرده: نوع گوشی و چشمی این دارو خطری برای دوران حاملگی ندارد. اما انواع دیگر دارو بعلت ترشح شدن در شیر مادر و افزایش احتمال خطر ابتلا به بیماری های خونی برای بچه ها مجاز نیستند.
مصرف دارو برای بچه ها و اطفال: کاهش دوز مصرفی دارو، ضرورت دارد.
مصرف دارو برای افراد بالای 60 سال: اشکالی ندارد.
نکته: استفاده طولانی مدت از این دارو ممکن است موجب بیماری های شدید خونی و آسیب های چشمی می گردد.
منبع: چنگیزان، فاضل، (1388) راهنمای کامل داروشناسی عمومی (داروهای موجود در ایران)، قم، نیلوفرانه، چاپ دوم.