سرویس بینالملل فردا: درباره شکافهای قومی و اجتماعی یهودیان ساکن در سرزمینهای اشغالی، مطلب جالبی در کانال تلگرامی نگاه جهانی منتشر شده است. در این مطلب میخوانیم:
جامعه اسرائیل برخلاف آن چیزی که در تصور اکثر ایرانیان است، یک جامعه بدون طبقه و یکدست نیست. این جامعه به دلیل ماهیت چند پارهی خود و ذات موزائیکیاش، دارای گروهها و گسلها فراوان اجتماعی – فرهنگی در درون خود است.
اصلیترین گسل اجتماعی در رژیم صهیونیستی، میان یهودیان و نه مسلمانان در این سرزمین است. سه طیف «اشکنازی»، «میزارشی» و «سفردی» گروهها و طبقات اصلی یهودیان با نژادها و طایفههای مختلف را در جامعه اسرائیل تشکیل میدهند.
یهودیانی که در حال حاضر در اسرائیل زندگی میکنند؛ به سه گروه اصلی تقسیم میشوند: اشکنازیها، سفردیها و میزارشیها.
اشکنازیها از آلمان، فرانسه و اروپای شرقی هستند. عبارت «اشکنازی» از کلمه عبری برای واژه «آلمان» ناشی میشود. اکثر یهودیان آمریکا در حال حاضر اشکنازی هستند که زا اروپا به آنجا مهاجرت کردهاند.
سفردیها از اسپانیا، پرتقال و شمال آفریقا و خاورمیانه هستند. عبارت «سفردی» از کلمه عبری برای واژه اسپانیا ناشی میشود. یهودیان در پایان حکمرانی مسلمانان در اسپانیا در آنجا مستقر شدند.
خود سفردیها به یک بخش دیگر به نام میزارشیها تقسیم میشوند که بیشتر از سمت خاورمیانه آمدهاند. واژه میزارشی هم از عبارت عبری «شرق» ناشی میشود.
مستند «گسل اصلی اسرائیل» که توسط شبکه خبری الجزیره قطر ساخته شده، رویکردی جدی و متفاوت به درگیریهای اجتماعی میان این سه طیف دارد و تاثیرات متقابل آن بر امنیت و عدم ثبات جامعه اسرائیل را بررسی میکند.