تاریخ خبر: 1393/07/20 – گرگان – ایرنا – فانوس دریایی بندرگز که چندسالی است در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده، این روزها در محاصره ساخت و سازهای غیرمجازی قرار دارد که آینده این اثر تاریخی را تهدید می کنند.
گزارش خبرنگار ایرنا از منابع مردمی حاکی از آن است که به دلیل ساخت و سازهای غیر مجاز ناشی از کم توجهی دستگاه های متولی این آثار تاریخی و منحصر به فرد که از دوران قاجار به یادگار مانده، رو به تخریب نهاده است.
فانوس دریایی بندرگز بنایی به جای مانده از دوره قاجاریه است که انگلیسی ها برای شناسایی کشتی و قایق های عبوری در شرق دریای خزر ساختند؛ این بنای تاریخی مرداد ماه 1384 در فهرست آثار تاریخی کشور به ثبت رسید.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان محاصره شدن فانوس دریایی بندرگز را در بین ساخت و سازهای غیر مجاز مورد تایید قرار داد.
قربانعلی عباسی در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: متولیان شهری بندرگز بدون رعایت حریم میراث فرهنگی به برخی مجوز ساخت و ساز داده اند که می تواند تهدیدی برای این آثار تاریخی به شمار رود.
وی اضافه کرد: فانوس دریایی بندرگز از آثار تاریخی منحصر به فرد در استان گلستان محسوب می شود که در طرح ایجاد دروازه گلستان به عنوان یکی از نمادهای این استان مورد توجه قرار خواهد گرفت.
وی اضافه کرد: علاوه بر آن طرح ثبت جهانی فانوس دریایی بندرگز نیز در دستور کار قرار دارد و برای عملیاتی شدن آن نیاز به حفظ حریم تعیین شده برای این اثر تاریخی است.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان افزود: حفاظت از آثار تاریخی از عهده یک اداره کل به تنهایی خارج است و همکاری تمام دستگاه ها از جمله شهرداری ها نیاز است تا حریم آثار حافظت شوند.
با این حال فرماندار شهرستان بندرگز به ایرنا می گوید که تاکنون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان مکاتبه ای با فرمانداری این شهرستان پیرامون ساخت و ساز غیر مجاز در حاشیه فانوس دریایی نداشته است.
علی اکبر میرزایی افزود: به نظر می رسد شهرداری و سایر ارگان های محلی برای حفاظت از این آثار تاریخی کارهای خوبی از جمله ایجاد میدان برای جلوگیری از دسترسی آسان به این بنا ایجاد کرده اند.
وی اضافه کرد: البته در قالب طرح ساماندهی سواحل، اداره کل راه و شهرسازی استان مجوزی را به یک سرمایه گذار خارجی برای اجرای طرح داده که در حیطه اختیارات این اداره کل است اما به فانوس دریایی بندرگز آسیبی نخواهد زد.
فرماندار شهرستان بندرگز گفت: شهرداری دو پروژکتور بالای سر فانوس دریایی بندرگز نصب کرده که رفع این مشکل پیگیری می شود.
خبرنگار ایرنا در این رابطه نظر شهردار بندرگز را جویا شد که وی در پاسخ گفت: هیچ مجوزی برای ساخت و ساز در حریم آثار تاریخی فانوس دریایی این شهر صادر نشده است و تمام ساخت و سازها در خارج از حریم قرار دارند.
محسن دماوندی کمالی اظهار کرد: شاید ساخت و سازهای مرتفع جلوی دید این اثر تاریخی را از نمای دور گرفته باشد، ولی در حریم فانوس دریایی مجوزی برای ساخت و ساز صادر نشده است.
وی اضافه کرد: برج فانوس دریایی بندرگز به دلیل طرح های غیر مجاز از سوی برخی دستگاه های غیر دولتی کج شده و شهرداری با کمک میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری طرح بازسازی و نوسازی برج را بدون وارد کردن صدمه بیشتر در دست اجرا دارد.
کمالی بدون اشاره دقیق به طرح های غیرمجاز مورد نظر و یا نام بردن از دستگاه های متخلف افزود: برای اجرای این طرح 300 میلیون ریال اعتبار پیش بینی شده که با تهیه طرح عملیات بازسازی و مرمت آن نیز انجام می شود.
فانوس دریایی بندرگز از آثار تاریخی مربوط به دوره قاجاریه است که گفته می شود انگلیسی ها برای شناسایی کشتی هایی که در این بندر پهلو می گرفته اند، ساختند.
استان گلستان یکهزار و 500 آثار تاریخی شناسایی شده دارد که 665 مورد آن در فهرست ملی کشور به ثبت رسیده است.