دولت نهم و انجمن حجتیه
با حضورآقای دکتر محمود احمدینژاد در شهرداری تهران و به خصوص با شروع انتخابات ریاست جمهوری دوره نهم، محافلی خاص اعلام کردند که دوره جدیدی از فعالیت انجمن حجتیه در دستگاههای دولتی آغاز شده است. این درحالی بود که همین گروههای خاص با روی کار آمدن دولت آقای خاتمی و انتصاب محمدعلی ابطحی پسر سیدحسن ابطحی در مقام معاونت حقوقی و ریاست دفتری رئیس جمهور ازخود هیچ واکنشی نشان نداده بودند. شایان ذکر است با درگذشت شیخ محمود حلبی، سیدحسن ابطحی جانشین ایشان شد و هواداران واقعی انجمن هم موضعی در برابر ابطحی نگرفتند و عملا او را پذیرفتند. دراین دوره، علیرضا نعمتی از نزدیکان حسن ابطحی و همراهان قدیمی او در نزدیکی مسجد جمکران، مجله خورشید مکه را منتشر کردند و طرفداران ابطحی را به عنوان سالکان الیالله دانستند که تحت نظارت و مراقبت استاد خویش مراحل سیر و سلوک را طی میکردند و هر کس که به نحوی (در خواب یا بیداری)و به زعم خود، به امام عصر(عج)متصل میگشت به عنوان نشانه صحت تعالیم دیده میشد. این گروه آزادانه فعالیت خود را پی میگرفتند و کسی مانع آنها نمیشد. با روی کار آمدن دولت آقای احمدینژاد این گروه با محدودیتهایی روبهرو شدند و سرانجام در یکی از روزهای اواخر خرداد (1385)، سیدحسن ابطحی و فرزندش سیدمحمدتقی (یعنی پدر و برادر
معاون رئیسجمهور سابق)و عدهای از مریدانش دستگیر شدند. (2)
جالب آنجاست که بعضی از همین اصلاحطلبان با شروع دولت نهم زنگ خطر را به صدا درآوردند و اعلام کردند که بار دیگر انجمن حجتیه و طرفداران آیتالله مصباح یزدی در حال قدرت گرفتن هستند. قبل از انتخابات ریاست جمهوری در مقالهای با عنوان «اسلام امام به نزاع هاشمی آمده است یا اسلام حجتیه»، مینویسد که اسلام حجتیه است که در برابر آقای هاشمی قرار گرفته است، آقای احمدینژاد از طریق فعالیت در جنبش دانشجویی به پستی در حد فرمانداری در یکی از استانهای کشور میرسد. استانی که تحت مسئولیت آقای شیخعطار از سابقهداران انجمن حجتیه بود. تا رسیدن به شهرداری تهران از آقای احمدینژاد اسمی نبود اما از دورانی که مهدی چمران یکی دیگر از سابقهداران انجمن حجتیه به ریاست شورای شهر تهران انتخاب شد شهردار شدن احمدینژاد قابل انتظار بود. (3)یا همچنین درباره دولت نهم نوشتهاند:آقای احمدینژاد و اعضای کابینه او ادعای آن دارند که در جلسات هیئت دولت امام زمان حاضراست لیست نامزدهای انتخابات را امام زمان تأیید کرده است و برای چاه جمکران بودجه سنگینی تعیین کردهاند(4). و یا درباره آیتالله مصباح یزدی –رئیس و مدیر مدرسه حقانی قم، طرفدار تز ظهور امام و مروج اهداف انجمن حجتیه –گفتهاند پیشوای آقای احمدینژاد است. خبرگزاری «پیک نت»زیر عنوان دیدار پرمعنی مینویسد:برای اولین بار در جمهوری اسلامی گروهی از فرماندهان سپاه سراسر کشور به دیدار آیتالله مصباحیزدی رفتند و آیتالله مصباح یزدی در این دیدار با اشاره به روی کار آمدن دولت احمدینژاد، از فرماندهان میخواهد که قدر دولت را بدانند، زیرا تشکیل دولت جدید یک نعمت الهی است و بعد، این خبرگزاری نتیجه میگیرد که انجمن حجتیه تا مغز استخوان در ارگانهای نظامی و امنیتی نفوذ
کرده است(5). فضای اتهام به دولت نهم تا آن اندازه بود که حتی آقای زادسر، نماینده اصولگرای مجلس هفتم، طی نامهای به آقای احمدینژاد مینویسد:
احمدینژاد خود را منتخب امام زمان(عج)میداند... از آیتالله مصباح یزدی دستور میگیرد... حامی و مروج انجمن حجتیه میباشد... متحجرین را مورد توجه قرار میدهد... مداحان خرافهپرور را پر و بال داده است... و مواردی دیگر از این دست که مستقیم و غیرمستقیم طرح و القا میکند و غالبا سعی میکنند تا خوانندگان خود را به این باور برسانند که امیدشان به رئیسجمهوری و دولت، امیدی ابتر است. جدا تقاضا دارد که به هر نحوی که صلاح میدانید یک بار و برای همیشه مواضع اعتقادی و مدیریتی خود و دولت را راجع به چنین مباحثی به استحضار مردم برسانید. (6)
به نظر میرسید اتهام و برچسب انجمن برای برخی از دولتمردان و طرفداران آن امری سیاسی و تهمتی نادرست است. چنان که خاطرات و مبارزات برخی از آنها در دوران پیش از انقلاب و سمتگیری سیاسی آنها بعد از انقلاب نشانگر تناقض فکری جدی میان ایشان و حجتیه است. برای نمونه میتوانید به کتاب «مصباح دوستان»نوشته آقای علیرضا صنعتی مراجعه کنید. اگر چه صرف حضور فردی در جلسات پیش از انقلاب انجمن، به معنای انجمنی بودن ایشان نمیباشد. چرا که شخصیتهای متعددی سراغ داریم که سوابق فعالیت در انجمن داشتهاند و از انجمن بریده و برخلاف آنها گام برداشته و در ردههای بالای حکومت اسلامی خدمت کردهاند. همانگونه که
مقام معظم رهبری فرمودند:
درمیان افرادی که در انجمن هستند، عناصری انقلابی، مؤمن، صادق، دلسوز برای انقلاب، مؤمن به امام و ولایت فقیه و در خدمت کشور و جمهوری اسلامی پیدا میشوند، همچنان که افراد منفی، بدبین، کجفهم، بیاعتقاد و در حال نق زدن و اعتراض هم پیدا میشود. (7)
به دنبال اتهام و برچسب انجمن حجتیه به دولت، غلامحسین الهام، رئیس دفتر رئیسجمهور در خصوص رابطه اعضای دولت احمدینژاد با انجمن حجتیه گفت:«هیچ ارتباطی بین تفکر دولت نهم که معتقد به حکومت اسلامی و اجرای احکام دین از طریق تشکیل دولت درعصر حضرت حجت(عج)و ولایت فقیه است با انجمن حجتیه وجود ندارد. »(8)از طرف دیگر، قاسم روانبخش، سردبیر هفتهنامه «پرتو سخن»و ازشاگردان و طرفداران آیتالله مصباح یزدی طی یادداشتی در روزنامه «سیاست روز»با عنوان «انجمن حجتیه و مدعیان اصلاحات»به نقد سخنان برخی از گروههای سیاسی در ارتباط با دولت دکتراحمدینژاد میپردازد و مینویسد:
... هرگاه آقای احمدینژاد نام مبارک امام زمان(عج)را برزبان جاری میکند میگویند انجمن حجتیهای است و گمان میکنند جز انجمن حجتیه هیچکس ازامام زمان(عج)دم نمیزند. هنگامی که احمدینژاد با تشکیل دولت اسلامی، علیوار درصدد اجرای عدالت است، میگویند انجمن حجتیهای نیست زیرا حجتیهایها با تشکیل حکومت پیش از ظهور مخالفاند. به نظر میرسید مدعیان اصلاحطلبی باید عمیقتر بیاندیشند تا با شناخت درست، این جریان را درک کنند که این همان جریان فکری حضرت امام(س)است که مبدأ هویت انقلاب اسلامی را تشکیل میدهد. (9)
آقای زادسر، نماینده اصولگرای مجلس هفتم هم بعد از دیدار خصوصی با آقای احمدینژاد گفت:
ازاحمدینژاد پرسیدم آیا با انجمن حجتیه ارتباط داری و وی در مورد رابطه و عضویتش در انجمن حجتیه موضع گرفت. او با تأکید براینکه انگ حجتیه به وی نمیچسبد از من سئوال کرد که آیا انجمن حجتیهای ها هیچ گاه از عدالت، مبارزه با مفاسد اقتصادی، تبعیض و ... سخن میگویند؟ و سابقه مبارزه و جهاد دارند؟ و برخوردهای آنها با بنده به این علت است که همه سخنرانیهایم را با اللهم عجل لولیک الفرج والنصر و... آغاز میکنم و آنها میخواهند کسی جرئت نکند در جامعه حرف از امام زمان بزند و قصدشان تخریب دولت در افکار عمومی است.
نماینده جیرفت ادامه داد:
ازرئیسجمهور درباره تعامل و رابطهاش با آیتالله مصباح یزدی پرسیدم و وی گفت:آیتالله مصباح یکی از بزرگان دین و شیعه است و رهبر معظم انقلاب از آیتالله مصباح یزدی به عنوان مطهری دوم یاد کردند و من به ایشان به عنوان یکی از بزرگان دین و حوزه احترام میگذارم و ارادت دارم و هیچ ارتباط خاصی بین بنده و آیتالله مصباح نیست. همه مواضع من برگرفته از اسلام، امام(س)و رهبر معظم انقلاب است و اینجانب ضمن احترام و ارتباط با همه مراجع عظام تقلید و علما با آقای مصباح نیز ارتباط دارم(10).
همانطور که مشاهده میکنیم دولت نهم با توجه به شاخصههای فکری انجمن حجتیه هیچ رابطهای با آن ندارد. دولت نهم طرفدار حکومت اسلامی و حامی پر و پا قرص ولایت فقیه است و مقام معظم رهبری در سخنان خود در آغاز سال (1386)، در مشهد از دولت حمایت خاص کرده و از آن به عنوان دولت انقلابی پرتلاش و ارزشی نام بردند. لذا این چنین دولتی که در حال مبارزه با طاغوت و استکبار جهانی است و حامی ولایت فقیه است، نمیتواند راه و مسیری را برود که انجمن حجتیه 60 سال آن راه را پیموده و با بررسی سوابق انجمن که در این مقاله ذکر
شده به راحتی می توان فهمید که دولت نهم از جنس انجمن حجتیه نیست.
پی نوشت ها :
1-کارشناس ارشد روابط بین الملل و مدیر گروه تاریخ و روابط خارجی مرکز اسناد انقلاب اسلامی.
2-مقاله ای تحت عنوان دوئل دولت مهدوی و حسن ابطحی در
www. Quomtimes. Blogfa.com
3-مقاله ای تحت عنوان انجمن حجتیه از پیدایش تا امروز در
www.roonamehiran.blogfa.com
4-همان.
5-پیکنت 5/11/1384.
6-گزارش ایلنا، سایت امروز، 25/8/1384.
7-به نقل از:علیانسب و علوی نیک، همان، ص 188.
8-به نقل از:سایت
www. Afabnews.ir
9-به نقل از:خبرگزاری «آینده روشن»با آدرس
www.bfnews.ir
10-به نقل از:وبلاگ آقای زادسر، با آدرس اینترنتی
.h:\zadsar.ntm
منبع :نشریه 15 خرداد، شماره 20.