یک آسیب شناس گفت: خشونت ناشی از مشکلات اقتصادی، اجتماعی و حتی ناکامی های سیاسی وقتی با چاشنی فساد اخلاقی و خیانت های آسان در جامعهای که نشاط اجتماعی در آن نیست، میتواند مبدل به فرزند کشی یا کشتن والدین و همسرکشی شود.
به گزارش به نقل از شهرفردا، "استاد دانشگاهی که پس از قتل همسر و فرزندش خودش را هم کشته بود معلوم شد پدر و مادرش را هم در اتاق کار خود به قتل رسانده "...هنوز از شوک چنین قتل خونینی خارج نشده ایم که حالا می شنویم "یک پدر 48 ساله بخاطر اختلافاتی که با همسر خود داشته دو دختر 19 و 22 ساله اش را به قتل رسانده" و پس از آن با خوردن قرص برنج به زندگی خود پایان داده است.
چنین حوادث تلخی هر چند در گذشته نیز اتفاق افتاده است، اما تصور اینکه یک استاد دانشگاه یا مردی در آستانه 50 سالگی که از سنین هیجانات روحی خارج شده دست به قتل فرزندان خود بزند و پدر و مادر خود را بکشد باورپذیر نیست.
چه اتفاقی در جامعه ایرانی در حال به وقوع پیوستن است، که موج حوادث غمبار و فجایع خونین آن هر روز در صفحه حوادث گردش می کند و دلیل این خشونت که حتی مهر فرزندی را از دل برده است چیست؟
مجید ابهری، آسیب شناس و متخصص علوم رفتاری در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری - تحلیلی «شهر فردا»، با اشاره به دلایل وقوع قتلهای اخیر تهران گفت: جامعه به شکل قابل توجهی در مدار خشونت حرکت میکند و تزریق خشونت در افراد بصورت دایمی و با مجموعهای از محرکهای اقتصادی و اجتماعی ادامه دارد.
وی ادامه میدهد: پژوهشهای علمی نشان داده است که استرس و خشونت از زمان جنینی قابل انتقال است، لذا جنینی که دارای مادری پر استرس است که آرامش روحی نداشته و دایم درگیر مشکلات و تنشهای مختلف خانوادگی است غیر از مشکلات روحی که ممکن است بر روحیه آن تاثیرگذار باشد امکان دارد از لحاظ جسمی نیز بصورت لب شکری و کام شکافته متولد شود.
این استاد دانشگاه تاکید می کند: در جامعه امروز ایران که صدا و سیما بدون توجه به روحیات مردم در حال تهیه فیلمهای ارزان قیمت کرهای است و حتی برای کودکان نیز انیمیشنهایی پخش میشود که حاوی مفهوم جنگ، درگیری، مقابله و خشونت است ما به کودکانمان یاد میدهیم باید در جامعهای زندگی کنند که دایم در حال تبدیل شدن به موجودی قویتر جنگندهتر و خشنتر باشند.
ابهری با اشاره به محتوای فیلمهای ایرانی همچنین ادامه می دهد: فیلمهای ساخته شده در ایران نیز که عمدتا با محتوای مشکلات عدیده خانوادگی ،خیانت و قتل ساخته می شود بجای حل مسئله آموزش فرار از موقعیت و ناکامی را به تصویر می کشد،که در کنار مشکلات اجتماعی در حال حاضر کشور نظیر بالا رفتن سن ازدواج، ترس از تنهایی برای زنان، خیانت و طلاق خشم پنهانی را به همه مخاطبان تزریق میکند.
وی همجنین با اشاره با سایر عوامل تزریق خشونت می گوید: مشکلات اقتصادی ناشی از بیکاری، تورم و فقر اگر با چاشنی شبکه های اجتماعی فساد اخلاقی و خیانت های آسان همراه شود می تواند از یک پدر یا یک مادر قاتل بسازد چنانکه در فجایع ماههای اخیر تهران دیدیم دو مرد برای سرقت لوازم یک خودرو به حیات یک کودک آنچنان بی توجهند که نوزاد را زیر گرمای 40 درجه ظهر تهران در داخل ماشین فلزی رها می کنند تا اتفاقی که نباید بیفتند رخ می دهد.
ابهری خاطرنشان میکند: پس مشکلات اقتصادی و ناکامیهای متواتر میتواند انگیزه هر بزه و جرمی را فراهم آورد و در قتل های خانوادگی معمولا با رد پایی از مشکلات خانوادگی همراه است همانطور که پدر دختران به قتل رسیده پیش از مرگ گفته است که علت کشتن فرزندانش اختلاف با مادرشان بوده که 50 روز پیش خانه را ترک کرده است.
این استاد دانشگاه معتقد است در کنار مشکلات موجود نبود نشاط و شادی در جامعه یکی دگیر از دلایل شکل گیری چنین خشونت های خفته و زیر پوستی است.
ابهری میگوید: با وجود آنکه ایران دارای تعطیلات رسمی زیادی است اما نشاط اجتماعی به معنای برگزاری جشنهای همگانی نظیر انواع فستیوال و کارناول های شادی، آتش بازی و مسابقه که میتواند هیجانات احساسی را کاهش داده و ضمن نزدیکی مردم خشونت را نیز کاهش دهد در ایران وجود ندارد.
به گفته این آسیب شناش خشونت و تلنبار آن در روح و روان مردم که ناشی از مشکلات اقتصادی، آسیب های اجتماعی و حتی ناکامیهای سیاسی است به شکل درگیری و خشونت در فضاهای اجتماعی نظیر پارک، مترو ،تاکسی و رانندگی بروز داده میشود و در واقع هشدارهای کوچکی از خشونتهایی است که میتواند مبدل به قتلهایی شود که در آن محبت به فرزند و پدر و مادر نیز فراموش میشود.