ماهان شبکه ایرانیان

گل‌مالی مردم خرم‌آباد

به نقل از فرارو- مردم خرم آباد هر ساله در آئینی کهن در عزای امام حسین (ع) لباس سیاه بر تن می‌کنند و سر و تن خود را به گل متبرک روز عاشورا آغشته می‌کنند.

گل مالی

به نقل از فرارو- مردم خرم آباد هر ساله در آئینی کهن در عزای امام حسین (ع) لباس سیاه بر تن می‌کنند و سر و تن خود را به گل متبرک روز عاشورا آغشته می‌کنند.

به گزارش فرارو، هر ساله آیین‌های "گل مالی" و "چمرانه" همزمان با عاشورای حسینی در خرم آباد برگزار می‌شود و مردم این شهر اوج عزای خود در شهادت امام حسین (ع) را با اجرای این آیین‌ها به نمایش می‌گذارند.

"چمر" در زبان لری به معنای عزا و غم اندوه بزرگ از دست دادن عزیزان است و آهنگی که در این راستا توسط طبل‌ها و سرناها نواخته می‌شوند به "چمرانه" معروف است.

گل مالی

مالیدن گل به شانه‌ها در ازدیرباز در مراسم عزای لرستانی‌ها رسم بوده و هرچه قدر وسعت اندوه از دست رفتن عزیز بیشتر می‌شد، صاحبان عزا خود را بیشتر به گل آغشته می‌کردند و البته این رسم امروز نیز بیشتر در روستاها همچنان پابرجا است و در شهرها نیز اجرا می‌شود.

گل مالی

آئین گل مالی در لرستان دارای چند مرحله است که از روز هفتم محرم که به روز " تراش عباس" موسوم است، شروع می‌شود. در روز هفتم محرم همه عزاداران حسینی به حمام رفته و پس از اصلاح سر و صورت و نظافت کامل، لباس‌های تمیز می‌پوشند.

از این روز به بعد، افراد برای افروختن آتش در صبح عاشورا به جمع کردن و گردآوری هیزم پرداخته تا اگر در روز عاشورا برف و باران ببارد و هوا سرد شود کسانی که در گل می‌افتند (مراسم گِل افتادن) از سرما حفظ شوند. به این منظور عده‌ای از خانه‌ها‌ی همجوار درخواست هیزم می‌کنند که مردم نیز بسته به نذری که دارند به آنان هیزم می‌دهند. 

در تاسوعا نیز عزاداران خاک مخصوصی بنام گل باغچاله (گل رس) را تهیه کرده و در میدان‌هایی که با آجر چینی در جلوی تکیه‌های شهر درست می‌شود می‌ریزند و در روز عاشورا این خاک را با گلاب مخلوط کرده و در حوضچه‌هایی می‌ریزند.

گل مالی

در روز عاشورا جوانان هیات های عزادار پیش از طلوع آفتاب با پوشیدن لباس مشکی در کنار حوضچه حاضر می‌شوند و به نوبت در آن می‌غلطند و سر و صورت را با گل می‌پوشاند.

بسیاری از مردم از جمله سالمندان، زنان و کودکان نیز که امکان غلطیدن کامل آنها در حوضچه گل وجود ندارد، هریک با بر دست داشتن کاسه‌ای کوچک، در کنار حوضچه حاضر می‌شوند و از گل باقی مانده برای اهل خانواده به خانه می‌برند تا به سرو صورت و شانه‌ها بزنند.

عزاداران که اینک، سر و پیکر خود را به گل آغشته‌اند و در اصلاح عامیانه گل ماتم به سرگرفته اند، راهی هیات‌ها و دسته‌های عزاداری می‌شوند و تا پس از اقامه نماز ظهر عاشورا این گل عزا را همچون رختی کامل بر تن دارند. عکس‌های علیرضا صادقی نژاد از برگزاری این آئین در خرم‌آباد را در زیر‌می‌بینید.

منبع عکس: سایت  fararu.com


قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان