کمارج دهستانی قدیمی در حدود 30 کیلومتری شهرستان کازرون است وقدمت آن به هزاران سال پیش بر میگردد و یکی از قدیمی ترین روستاها در شهرستان کازرون است.
این دهستان با مرکزیت کمارج
دارای 12 روستا از قبیل دهله بی بی مهلت مشایخ نوحی دهکهنه بناف و… میباشد.
در روستای کمارج حدود 700 خانوار و1500 نفر زندگی میکنند که شغل اکثر آنها کشاورزی است.
قدمت روستای کمارج از همه روستاهای توابع آن بیشتر است.بطور مثال روستای دهکهنه که کل قدمت آن به 150 سال میرسد روستایی برگرفته از مرکز دهستان کمارج است .
در روستای کمارج معادن فراوان نمک و گچ وجود داردبطوری که در چند دهه پیش شغل اکثر مردم کمارج فروش نمک به شهرستانهای دیگر بوده است.
لغتنامه دهخدا در مورد کمارج چنین مینویسد:
کمارج . [ ک َ رَ] (اخ ) شهرکی است از بشاور به ناحیت پارس خرم و آبادان . (از حدود العالم چ دانشگاه ص 134). خشت و کمارج دو شهرک اند در میان قهستان گرم سیر به غایت و درختان خرما بسیار باشد اما هیچ میوه ٔ دیگر نباشد و آب روان دارد اما گرم و ناخوش باشد و غله ٔ آنجا بعضی بخس است و بعضی باریاب و مردم آنجا بیشترین سلاح ور و… باشند. (فارسنامه ابن البلخی ص 143). خشت و کمارج دو شهرند در میان کوهستان گرمسیر است و آب روان دارند و جزدرخت خرما هیچ میوه ٔ دیگر نبود غله اش هم دیمی و هم آبی باشد و مردم آنجا سلاح ورز باشند و… (نزهة القلوب چ لیدن ص 128). یکی از دهستانهای سه گانه ٔ بخش خشت از شهرستان کازرون و حدود و مشخصات آن به قرار ذیل است : از شمال به تنگ معروف ترکان و کتل کمارج ، از مغرب به کتل رودک و رودخانه ٔ شاپور، از مشرق به ارتفاعات سربالشت و کوه پوسگان و از جنوب به دهستان حومه ٔ خشت محدود است . این دهستان در جنوب شرقی بخش واقع و جلگه و دامنه است و هوایی گرم دارد. آب مشروب و زراعتی آن از رودخانه ٔ شاپور و چشمه و قنات تأمین می شود. این دهستان از 8 آبادی تشکیل شده است و سکنه ٔ آن در حدود 2600 نفر و قرای مهم آن عبارت است از: ده کهنه ، الیف ، بناف ، رودک ، کمارج که مرکز دهستان است . در قسمتهای خاوری دهستان و باختر آن طوایف مختلف از ایل قشقایی قشلاق می کنند. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 7).