منزلت اهل بیت (ع) در سرزمین اسلام
فضایل منحصر به فرد عترت، از عترت یک موقعیت ممتاز در تمام جهان اسلام شکل داده بود. این موقعیت محدود به مدینه و حجاز و موسم حج نمی شد. نگرش ها را از هر سمت و سو، حتی از شام پایتخت ستم و جاهلیت به سوی مدینه الرسول؛ یعنی عترت معطوف شده بود. نگرشها به ویژه نگرش تشکل همسوی اهل بیت (ع) از هر ستمی به سوی باقرالعلوم (ع) خیره شده بود. سخن روز در جای جای کشور پهناور اسلامی ، سخن عترت بود. این حقیقت در عراق به ویژه در کوفه، عاصمۀ امیر المؤمنین (ع) بیشتر از همه جا حتی برتر از حجاز و مدینه تجلی یافته بود. امام علی (ع) از برکت حضور پنج ساله اش در کوفه با شایستگی که داشت، آن چنان موقعیت ممتاز فراهم ساخت و آن چنان خطبه ها و فرهنگ سازی او در اعماق جان و فطرت آنان نفوذ کرد، که اثر آن قرنهای متمادی باقی و برقرار مانده است. کوفه مرکز عراق، مرکز تشیع علوی، مرکز فرهیختگان و دل باختگان عترت می شود. کوفه مرکز عاصمه علی علیه السلام، پایگاه هواداران سترگ عترت است. خون هایی که کوفه به پای تحقق آرمانهای عترت هدیه نمود، هیچ شهر و دیاری انجام نداد. از این رو، موقعیت باقر العلوم (ع) در کوفه از همه جای کشور اسلامی برتر بود. مردم کوفه هماره بیشترین حمایت را از عترت نمودند. مردم کوفه هماره با سفر به مدینه از محضر عترت از جمله باقر العلوم (ع) بهره ها میبردند. فرهنگ عترت آن گونه در میان مردم عراق به ویژه کوفه نفوذ کرده بود که رهبر اصلی آنان در موقعیتهای فرهنگی و اجتماعی شاخصهای عترت به شمار می رفت. این نکته از موقعیت بالای اجتماعی باقرالعلوم (ع) بسیار شفاف بود. مردم کوفه آن مقدار اظهار علاقه و وفاداری به حضرت داشتند و این مهم آن گونه در جامعه مطرح بود، که هم مخالفان با حضرت و هم تشکل همسوی اهل بیت، از ایشان به عنوان رهبر و حتی به عنوان «پیامبر مردم عراق و کوفه» یاد میکردند!
هنگامی که «ابرش کلبی» ازدحام انبوه جمعیت را در اطراف امام در موسم حج مشاهده میکند، با شگفتی و حیرت تمام، از هشام میپرسد این فرد کیست که این گونه دور وی را مردم عراق حلقه زده اند… مَن هذا الذی احتَوَشَته اهلُ العراق یسئلونه؟! هشام با کمال بغض و کینه می گوید: این پیامبر مردم کوفه است و وی فکر میکند فرزند رسول الله (ص) است و فکر میکند باقر العلوم و مفسر قرآن است… هذا نبیّ الکوفة و هو یزعم أنّه ابنُ رسول الله (ص) و باقرُ العلم و مفسّرُ القرآن… ». موقعیت این گونه گسترده و والاست، که امام همانند پیامبر مورد توجه مردم عراق است. هر مشکل علمی و معرفتی و مناسک و امور دینی و نیز مسائل اجتماعی خویش را از حضرت میآموزند. از رهنمون های حضرت بهره می گیرند. موقعیت اجتماعی از این برتر چگونه است؟! مردم عراق به ویژه کوفه، شیفته اهل بیت میباشند و به همین خاطر این گونه از حضرت حمایت کرده، این گونه به رهنمونهای وی پایبند هستند. چه بسا برای برخی شگفتآور باشد مردمی که آن همه نکوهش از زبان عترت درباره آنان است، چگونه این همه حمایت از عترت (ع) دارد! برای شفاف شدن این نکته و برای این که برکات حکومتداری دینی علی بن ابیطالب (ع) بهتر روشن شود، که در مدت کوتاه چه تحول فرهنگی پدیدار ساخت؟ در اینجا اندکی از اوضاع مردم عراق به ویژه کوفه در زمان امام (ع) بررسی می شود؛
مردم عراق و کوفه
بی تردید شِکوهها و نکوهش هایی در سخنان عترت در مورد مردم کوفه در آثار روایی و تاریخی به چشم می خورد. «یا اشباهَ الرجال» از امیر المؤمنین (ع) در کوفه صادر شده است؛ نکوهش سید الساجدین (ع) و نیز فریادهای زینب کبری (س) در محرم سال 61 هجری خطاب به مردم کوفه است که آنان را اهل حیله و نیرنگ خطاب میکند. لیکن در کنار این نکوهش ها، ستایش ها، آن گونه ژرف و با عظمت است و نیز رفتار این مردم آن گونه سترگ و پایدار است که نکوهش ها را به گونه ای تفسیر میکند که بازگشت به روحیه عموم مردم نیست. بلکه نکوهش ها مربوط به برخی از این مردم (هواداران حزب عثمانیه) است و نیز مختص به زمان هایی است که آنان در اثر شرایط بحرانی و از شدت ارعاب و وحشت حاکمان، عقبنشینی نموده اند. پس به روحیه و رفتار عموم مردم کوفه در طول تاریخ زندگی عترت تعمیم پذیر نیست. به نظر می رسد روحیه و چهره فرهنگ عمومی مردم کوفه، فرهنگ علوی است. خاستگاه این فرهنگ، برکات حضور امیر المؤمنین (ع) در مدت پنج سال حکومتداری وی میباشد. فرهنگ نشأت گرفته از فرهنگ علوی (ع)، بسیار ژرف و عمیق و رفتار آنان بسیار استوار در راستای اهداف اهل بیت (ع) میباشد و جریان عظیم فرهنگی که امیر المؤمنین (ع) در عراق به ویژه کوفه پدیدار ساخت، سال های سال اثرات آن ماندگار شد.
کوفه؛ پایگاه تشیع
امیرالمؤمنین (ع) بعد از غائله «جمل» کوفه را به عنوان پایگاه خویش برگزید و مردم کوفه را بهترین یاوران خویش در راه استقرار دین الهی معرفی کرد… «فقد سمعتم و اطعتم و دعیتم فاجبتم الاخوان و الاعوان علی الحق انتم» شما فراخوانی ما را شنیدید و پیروی کردید، به همین خاطر شما بهترین برادران و یاران در استقرار حق میباشید. امیر المؤمنین (ع) در هنگام عزیمت به سوی بصره در منطقه «ذی قار» نزدیک کوفه، سپاه خویش را متوقف نمود. حضرت برای تجهیز سپاه خویش عبدالله بن عباس و حسن بن علی (علیهما السلام) را به کوفه اعزام نمودند، تا از مردم کوفه استمداد کنند. مردم کوفه به درخواست امام همام (ع) پاسخ مناسبی دادند. بر اساس برخی نقلها حدود هفت هزار نیرو و برخی دیگر دوازده هزار نیرو برای یاری علی (ع) بسیج نمودند. امام هنگامی که سپاه کوفه در ذی غار به او پیوست، به خاطر قدردانی از حمایت مردم کوفه فرمودند: یَا أَهْلَ الْکُوفَةِ إِنَّکُمْ مِنْ أَکْرَمِ الْمُسْلِمِینَ وَ أَقْصَدِهِمْ تَقْوِیماً وَ أَعْدَلِهِمْ سُنَّةً وَ أَفْضَلِهِمْ سَهْماً فِی الْإِسْلَامِ وَ أَجْوَدِهِمْ فِی الْعَرَبِ مَرْکَباً وَ نِصَاباً أَنْتُمْ أَشَدُّ الْعَرَبِ وُدّاً لِلنَّبِیِّ (ص) وَ أَهْلِ بَیْتِه. وَ إِنّمَا جِئتُکُم ثِقَةً بَعدَ اللهِ بِکُم… ای مردم کوفه شما گرامی ترین مسلمانان میباشید، شما پر بهاترین ارزش ها می باشید، شما از روشی معتدل برخوردارید، و شما برترین سهم را در اسلام دارید. شما بهترین رویشگاه را در میان عرب دارید. شما مردم کوفه بیشترین علاقه و محبت را به پیامبر و اهل بیت پیامبر دارید، من چون بعد از خدا به شما اطمینان داشتم به شما رو زدم و از شما کمک طلبیدم». به سبب همین سابقه، سپاه عظیم حسن مجتبی (ع) در رویارویی با معاویه در ساباط از کوفه بسیج شد و نیز هزاران نفر وفادار اهل بیت از کوفه به حسین بن علی (علیهما السلام) نامه نگاشتند و حضرت را به عراق فراخواندند و یا نهضت توابین بعد از شهادت حسین (ع)که هزاران قربانی داد، در کوفه شکل گرفت. همچنین، خاستگاه نهضت مختار کوفه قرار گرفت و یاران مختار از کوفه همراه وی شدند و یا قیام خونین زید بن علی که 40 هزار نیرو ساماندهی نمود، پایگاهش کوفه بود. به همین جهت حمایت از علی بن الحسین (علیهما السلام) در کوفه شکل میگرفت.
اینک محمد بن علی باقر العلوم (ع) در کوفه از آن چنان موقعیت بهرهمند است که از سوی دشمنان، «پیامبر مردم کوفه» قلمداد میشود! به خاطر ویژگیهای عراق به خصوص مردم کوفه است که اهل بیت (ع) این مکان را پایگاه تشیع علوی معرفی مینمایند: امام صادق علیه السلام، «ان الله عزوجل عرض ولایتنا علی اهل الامصار فلم یقبلها الا اهل الکوفه. رهبری ما بر همه دیار مطرح شد، لیکن تنها مردم کوفه آن را پذیرفتند». و نیز میفرماید: «مردم هیچ شهری به مقدار مردم کوفه محبّ اهل بیت نیستند، ما مِن اهل البلدان اکثر محبا لنا من اهل الکوفه». همچنین امام صادق (ع)میفرماید: انه لیس بلد من البلدان و مصر من الامصار اکثر محبا لنا من اهل الکوفه ان الله هدیکم لامرٍ جهله الناس فاجبتمونا و ابغضنا الناس، و صدقتمونا و کذبنا الناس و اتبعتمونا و خالفنا الناس فجعل الله تعالی محیاکم محیانا و مماتکم مماتنا. مردم هیچ منطقه شهری به مقدار مردم کوفه محب و دوستدار ما (اهل بیت نبودهاند. خدای سبحان شما را به موضوعی که مردم نسبت به آن ناآگاهند رهنمون ساخت (رهبری و ولایت اهل بیت)، شما هنگامی که مردم به ما کینهتوزی میکردند، فراخوانی ما را پاسخ دادید، هنگامی که مردم ما را تکذیب میکردند، شما تصدیق نمودید؛ هنگامی که دیگران با ما به چالش برخاسته بودند، شما از ما پیروی کردید، خدا زندگی شما را زندگی ما قرار دهد و مرگ شما را همانند مرگ ما قرار دهد.
همچنین محضر باقر العلوم گفته میشود: شیعیانی که در کوفه پیرو عترتند بسیارند، قیل لابی جعفرٍ ان اصحابَنا بالکوفة لَجماعةٌ کثیرةٌ فلو امرتَهم لأطاعوک و اتّبعوک. این اظهارات نشان از پایگاه قرار گرفتن این منطقه در سالهای متمادی دارد که کوفه و پیرامون آن پایگاه اندیشه زلال تشیع بوده است. در زمان باقر العلوم (ع)که نزدیک به یک قرن از زمان حکومتداری علی (ع) میگذرد، کوفه پایگاه هواداران عترت به شمار میرود. هشام در موسم حج هنگامی که باقر العلوم (ع) را مشاهده میکند، خدمتکار وی میگوید این شخص محمد بن علی است. هشام میگوید: المفتونُ بِهِ اَهلُ العراق. این همان شخصی است که مردم عراق شیفته وی و مورد آزمون قرار گرفتهاند. باقر العلوم (ع) وارد مسجد النبی میشود. عدهای میپرسند این مرد کیست؟ در پاسخ میگویند: این امام و پیشوای مردم کوفه است، فقیل لهم: امام اهل الکوفة. امام در مدینه است، لیکن معروف به امام مردم کوفه است! به همین خاطر بیشتر شاگردان امام در مدینه نیز از کوفه بودند. مانند، جابر بن یزید جعفی، محمد بن مسلم ثقفی، زراره بن اعین شیبانی، حمران بن اعین شیبانی، بُکَیر بن اَعیَن شیبانی، نصر بن مزاحم، ثابت بن دینار، ابوحمزه ثمالی، کمیت اسدی و… .
در زمان باقر العلوم (ع) در کوفه مدرسهای پرآوازه شکل گرفته بود که پایگاه عترت و دانش آل رسول الله (ص) بود. در شرح حال حسین بن علی بن زیاد وشا، این نکته آمده است، وی اظهار میدارد من از نهصد نفر عالم شنیدم که همه میگفتند: «حدثنی جعفر بن محمد» که پایه گذار چنین حوزه، محمد بن علی (ع) بود. به همین خاطر که مردم کوفه علاقهمند به عترت بودند و از آرمانهای عترت پیروی می نمودند؛ نظام حاکم اُمَوی، مردم کوفه را از ملاقات با محمد بن علی (ع) در مدینه به موسم حج منع میکند. باقر العلوم (ع) هنگامی که ابوحنیفه در نزد وی مینشیند، به وی خطاب میکند: در نزد ما ننشین. زیرا مردم عراق از این کار ممنوع شدهاند، لا تقعُد إِلینا یا أخا العراق، فإنکم قد نُهِیتُم عن القعود الینا».
مردم کوفه در فضل و برتری در آن حد بودند که برخی از اصحاب مانند «سعد بن عبدالله»، کتابی در شأن و فضیلت دو پایگاه تشیع، قم و کوفه مینگارد. باور و اعتقاد آنان، آن مقدار راسخ و استوار بود که همان گونه که به اهل بیت علاقه شدید ابراز میکردند، نسبت به طرف مقابل نیز شدیدا حسّاس بودند. به گونهای که کسی جرأت به خود نمیداد از خلفا در کوفه به نیکی یاد کند. برخی مورخان مینویسند: «هر کس طالب کشته شدن میباشد، به کوفه برود و در کوفه از عثمان به نیکی یاد کند، من اراد الشّهادةَ، فلیدخل دارَ البِطّیخِ بالکوفة یترحّم عَلَی عثمانَ». از عثمان به نیکی یاد کردن، کشته شدن طرف را به دنبال داشته است. تنها شخصی مانند ابوحنیفه که از موقعیت بالایی در کوفه برخوردار میشود و فقیه فرقه حنفی به حساب میآید جرأت میکرده است، از عثمان به نیکی یاد کند.
جمعیت انبوه کوفه را بیشتر شیعیان شکل میدادند. به همین خاطر، کوفه همواره پایگاه نهضتهای تشیع بوده است. و بیشترین حساسیت از جانب «حزب عثمانیه» به منطقه عراق و کوفه بود و بیشتر خشونت و دیکتاتوری از جانب حکومت بنیامیه به مردم کوفه روا داده شده است و بیشترین فدائیان عترت که در راه آرمان های عترت خون دادند، مردم کوفه بودند. ابیالحدید در این باره مینگارد: «و کان اشد الناس بلاءً حینئذ اهل الکوفة لِکثرة من بها من شیعة علی (ع) فاستعمل علیهم زیاد بن سمیة فقتلهم تحت کل حجر و مدر و اخافهم و قطع الایدی و الارجل و سمل العیون و صلبهم علی جزوع النخل و طردهم و شردهم عن العراق. مردم کوفه به سختترین گرفتاریها مبتلا بودند به خاطر این که شیعه علی (ع) در آنجا زیاد بود، زیاد بن سمیه شیعیان را زیر هر سنگ و کلوخی که مییافت، میکشت و آنان را ارعاب مینمود و دست و پای آنان را میبرید! بر چشمان آنان میل گداخته میکشید، و بر درختان خرما آنان را به دار میکشید و آنان را از عراق پراکنده میساخت » و دیگری مینویسد: هیچ مردمی به مقدار مردم کوفه در اطراف بنیهاشم خون ندادهاند، قد علم الناس انه لیس فی الارض بلدٌ اجمع اهله علی حبّ بنی هاشم الا الکوفة و ما قُتِلَ احد من بنی هاشم فی شرق و لا غرب الا حولَه قَتلَی من اهل الکوفه تختلط دمائُهم بِدمه.. مردم آگاهند که هیچ کجا بر دوستی بنی هاشم همانند مردم کوفه پدیدار نبودند. در شرق و غرب عالم هیچ یک از بنی هاشم کشته نشد، الا این که در اطراف وی کشتگانی از مردم کوفه مشاهده میشد خون هاشمی با خون کوفیان آغشته میگردید.
بر این اساس، نسبت «بیوفایی» به مردم کوفه ناشی از یکسونگری است.. اگر اوضاع اندیشه و رفتار پایگاه علوی صحیح تحقیق شود، این نکته به خوبی شفاف میشود که مردم عراق به ویژه کوفه وفادارترین مردم به آرمان های عترت بودند و حتی اگر کسی از عترت در جای دیگر قیام میکرد و بر علیه ستم شورش مینمود و کشته میشد، هواداران وی را مردم کوفه شکل میدادند و خون وی با خون مردم کوفه آمیخته میشده است. به همین خاطر این نکته که در زمان ما شعار عمومی شده که، ما اهل کوفه نیستیم علی تنها بماند! ناشی از یک جانبهنگری به فرهنگ و رفتار مردم کوفه است. اگر همه جوانب بررسی شود، آنگاه باید گفت ای کاش ما نیز همانند مردم کوفه از آرمانها و اهداف عترت و علی (ع) حمایت میکردیم! در هر صورت آنچه از میان این تحقیق به خوبی آشکار است، موقعیت بس والای عترت و نیز باقر العلوم (ع) در میان مردم عراق به خصوص کوفه میباشد که از حضرت به عنوان «امام» و «پیامبر» مردم عراق یاد شده است. این گونه موقعیت اجتماعی فراگیر است که نفوذ سخن در جامعه را پدیدار میسازد. فرد با چنین موقعیتی، توانمند خواهد بود تا در معادلات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و سیاسی نقش مؤثر ایفا نماید. زیرا که فرد منزوی، هیچ گاه توان نقش آفرینی نخواهد داشت. نقش آفرینیهای امام همام در عرصههای یاد شده که به دنبال خواهد آمد، از این موقعیت پدیدار میباشد. این موقعیت اجتماعی است که از تشکل همسوی عترت، حراست میکند و این تشکل را ساماندهی فرهنگی و اجتماعی مینماید و از خطرها و بحرانها عبور می دهد.