به گزارش ایسنا و به نقل از گیزمگ، در زمان وقوع زلزله هر چقدر هشدار آن فاصله زمانی بیشتری با وقوع زلزله داشته باشد، بهتر است.
دستگاههای زلزلهنگار موجود فعلی برد کوتاهی داشته و قیمت آنها نیز بالاست، اما محققان دانشگاه استنفورد آمریکا موفق شدند با استفاده از کابلهای فیبر نوری یک شبکه اعلام هشدار زلزله بسازند که میتواند در سراسر شهر گسترده شود.
با توجه به اینکه اساس کار فیبر نوری بر پایه حرکت امواج نوری در یک محیط شیشهای است، اختلالات جزئی در سیگنالهای آن نیز قابل اندازهگیری است و این فناوری در صنعت نفت و گاز در حال حاضر مورد استفاده قرار میگیرد.
"آیلین مارتین"( Eileen Martin) یکی از محققان ارشد این پروژه گفت: همانطور که در زمینه نفت و گاز این سامانه زمانی که با آلودگیهای گوناگون مواجه میشود، سیگنال را برمیگرداند، در کشف لرزه نیز زمانی که فیبرها شروع به کشیده شدن در بعضی مناطق میکنند، در سیگنال آنها تغییر ایجاد میشود.
برای بررسی این موضوع که آیا این کابلها میتوانند برای پیشبینی و اندازهگیری زلزله مورد استفاده قرار بگیرند، محققان در زیر سطح دانشگاه استنفورد کابلهای فیبر نوری به طول 4.8 کیلومتر را به شکل 8 قرار دادند تا با استفاده از پرتوهای لیزر به ضبط حرکات احتمالی بپردازند.
این شبکه فعالیت خود را از سال 2016 آغاز کرده است و در یک سال گذشته موفق به ثبت بیش از 800 مورد لرزه طبیعی و مصنوعی شده است.
این شبکه موفق شده است علاوه بر تشخیص لرزههای ناشی از انفجارها و آزمایشهای نظامی، زلزله 8.2 ریشتری اخیر در مکزیک را از فاصله 3220 کیلومتری تشخیص دهد.
با وجود دستاوردها و نتایج امیدوارکننده کابلهای فیبرنوری محققان اعلام کردهاند که سامانههای معمول فعلا در کشف امواج بهتر عمل میکنند، اما مزیت این سامانه قیمت ارزان و قابلیت رساندن و پخش کردن آن در سراسر شهرهاست.
هر متر از این کابلها به منزله یک حسگر زلزله عمل میکند که با هزینهای کمتر از یک دلار نصب میشود و امکان پیادهسازی چنین شبکهای با استفاده از لرزهنگارهای معمول وجود ندارد.
نتایج این تحقیق در نشریه SEG Technical Program Expanded Abstracts 2017 منتشر شده است.