به گزارش خبرگزاری مهر، مرکز فرهنگی شهر کتاب به زودی دو دوره آموزشی را در حوزه ادبیات کلاسیک فارسی برگزار می کند که یکی از این دوره ها، بازخوانی مقالات شمس تبریزی است.
مقالات شمس تبریزی، مجموعهای از سخنان شمس است که میان سالهای 642 تا 645 ق. در مجالس قونیه گفته یا در پاسخ به پرسشهایی بیان شده است. پراکندگی عبارات مقالات نشان میدهد که شمس به شکل منظم به نگارش و تدوین آن نپرداخته بلکه بیشتر از یادداشتهای مریدان او فراهم آمده است.
شمس، خود چندان اهل نوشتن نبود و میگفت: «من عادت نبشتن نداشتهام هرگز، سخن را چون نمینویسم در من میماند و هر لحظه مرا روی دگر میدهد». برخی شواهد نشان میدهد در مقالات، پارههایی از یادداشتهای پراکنده شمس با گزارشها و یادداشتهایی که دیگران از سخنان او فراهم آورده بودند، درآمیخته است.
بررسی مقالات از ابعاد مختلفی حائز اهمیت است: نخست برای شناخت شخصیت خاص، استثنایی و رازآلود شمس به کار میآید و ما را تا اندازهای با تعالیم ارزشمند و شگرف او که بیتردید در تحول و شکوفایی شخصیت مولانای بزرگ بیشترین نقش و تأثیر را داشته است، آشنا میکند. همچنین نشان میدهد که مولانا در آثار مختلف خود خصوصاً مثنوی تا چه میزانی از این سخنان و اندیشهها تأثیر پذیرفته است. سخنان شمس شرارههای آتش و پارههای مواد گداخته و مذاب را میماند که از دل آتشفشان بیرون جهیده است. این سخنانِ عمدتاً کوتاه و آهنگین، طنینی خاص دارد و بسیار اثرگذار است. شمس عالیترین تعالیم عرفانی و دقایق سلوکی را در زیباترین عبارات ممکن بیان کرده و ژرفترین معانی را در ظرف حروف و کلمات گنجانیده است.
دوره «بازخوانی مقالات شمس» با تدریس محمودرضا اسفندیار مجالی برای شرح و توضیح این سخنان است و در 10 جلسه در روزهای یکشنبه از ساعت 15:30 تا 17 برگزار میشود.
آغاز این دوره 12 آذر است و علاقهمندان به حضور در آن میتوانند برای ثبت نام، تا 30 آبان در ساعتهای اداری به مرکز فرهنگی شهر کتاب مراجعه کنند.
دوره آموزشی دیگری که شهر کتاب برگزار می کند، شرح مثنوی است که این دوره هم با تدریس محمودرضا اسفندیار برگزار خواهد شد و رویکردش استفاده از حکمت و عرفان مولانا است.
مثنوی نه تنها در عرفان و ادب فارسی بلکه در ادبیات جهان جایگاه ویژهای دارد. سرودن مثنوی نتیجه فیضان و جوشش شورانگیز چشمهی زلال وجود مولانا بود. تمام همّ و غم مولانا این بود که تنها، واسطهای باشد برای انتقال آن معانی ناب و وحیآسا که از دریای معرفت و حکمت الهی به چشمه جان او تراویده بود. مولانا در لحظههای سرودن مثنوی «طایر فکرش به دام اشتیاق» میافتاد و آن «نظم پریشان» را رقم میزد. او خود اشاره میکند که کشندهای درونی گریبان روح او را میگیرد و او را به گفتن و سرودن وا میدارد.
مثنوی طی 14 سال (از حدود سال 658 تا 672 ه. ق.) در 6 دفتر به نظم درآمده است و تعداد ابیات آن در نسخههای معتبر مجموعاً به 25632 بیت میرسد.
این دوره هم در 10 جلسه روزهای یکشنبه از ساعت 17:15 تا 18:45 برگزار میشود. آغاز این دوره هم 12 آذر است و علاقهمندان به حضور در آن میتوانند تا 30 آبان در ساعتهای اداری به مرکز فرهنگی شهر کتاب واقع در خیابان شهید بهشتی، خیابان شهید احمد قصیر (بخارست)، نبش کوچه سوم مراجعه کنند.