مردان موفق ایرانی همه جا هستند. از غول های صنعت مد گرفته تا دنیای فناوری و مراکز بزرگی همچون ناسا. همین دیروز بود که خبر بسیار خوب و خوشحال کننده ای مبنی بر انتصاب دارا خسروشاهی به عنوان مدیرعامل شرکت بزرگ اوبر Uber شنیدیم. به همین دلیل تصمیم گرفتیم مطلبی مختصر در مورد چندین تن از مردان موفق ایرانی در دنیای فناوری تهیه کنیم و تنها کمی از افتخارات آن ها را برای شما عنوان کنیم. با ما همراه باشید.
مردان موفق ایرانی در دنیای فناوری و وب
احتمالا تا به حال نام اوبر Uber به گوشتان خورده است، خصوصا که در یکی دو سال اخیر استارت آپ هایی در ایران با الگو برداری از این کمپانی آمریکایی به وجود آمده است و خوشبختانه موفقیت های خوبی هم داشته اند. اوبر نام یک سرویس اینترنتی است که کاربران می توانند با استفاده از آن درخواست ماشین کرده و سفرهای درون شهری خود را سریعتر، راحت تر و ارزان تر انجام دهند. دیروز شنیدیم که دارا خسرو شاهی که در شرکت اکسپدیا Expedia در سمت مدیر اجرایی مشغول فعالیت بود، به عنوان مدیر عامل شرکت اوبر Uber منتصب شده است.
دارا خسرو شاهی در تاریخ هفتم خرداد 1348 در تهران به دنیا آمد. او در سال 1370 موفق شد در رشته مهندسی بیو الکتریک از دانشگاه «براون» (Brown) فارغ التحصیل شود. دارا از سال 1384 به عنوان مدیر اجرایی در شرکت اکسپدیا مشغول به کار شد و توانست خدمات این شرکت را به 70 کشور جهان توسعه دهد. اکسپدیا یک شرکت خدمات مسافرتی است. اگر می خواهید بیشتر در مورد دارا خسرو شاهی بدانید، مطلب دارا خسروشاهی مدیرعامل جدید اوبر را مطالعه کنید.
2- فرزاد ناظم – مدیر معتمد یاهو
فرزاد ناظم در سال 1340 در تهران به دنیا آمد. او دوران متوسطه را در دبیرستان مشهور «البرز» گذراند و سپس برای ادامه تحصیل به آمریکا مهاجرت کرد. فرزاد در آمریکا در مقطع کارشناسی ارشد در رشته علوم رایانه از دانشگاه ایالتی پلی تکنیک کالیفرنیا فارغ التحصیل شد. پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه به شرکت Rolm پیوست. بعد از مدتی کار در شرکت های Rolm و سپس SYDIS سرانجام به شرکت اوراکل Oracle پیوست. فرزاد در اوراکل در سمت هایی چون معاون رسانه ای و معاون ارشد بخش وب سرور فعالیت کرد. پس از آن در سال 1375 به یاهو ملحق شد و به مدت 11 سال مدیر فنی یکی از بزرگترین سایت های دنیا بود. فرزاد ناظم یکی از طولانی ترین دوره های مدیریت در یاهو را بر عهده داشت و سپس در سال 1386 از مقام خود کناره گیری کرد. در سال 1382 نشریه Fortune فرزاد ناظم مدیر ایرانی یاهو را با ثروت 300 میلیون دلاری اش به عنوان یکی از پانزده پولدار ایرانی معرفی کرد.
3- سالار کمانگر – مردی از مردان گوگل
هر چه در مورد افراد موفق ایرانی که در زمینه وب بیشتر تحقیق می کنم، حس می کنم که گوگل در تسخیر ایرانی هاست. یکی دیگر از مردانی که نقش برجسته ای در گوگل دارد سالار کمانگیر است. سالار در سال 1355 در تهران به دنیا آمده و دانش آموخته رشته بیولوژی از دانشگاه استنفورد است. در سال 1376 بعد از اینکه از دانشگاه فارغ التحصیل شد به گوگل پیوست و در سال 1389 به جای چاد هارلی (Chad Hurley) بر صندلی مدیر ارشد اجرایی شرکت یوتیوب (سمت مدیر عاملی شرکت یوتیوب) تکیه زد. از سال 2014 تا اکنون نیز به عنوان یکی از مدیران ارشد اجرایی گوگل انتخاب شده است.
4- یار یازدهم گوگل – امید کردستانی
علت این که از امید کردستانی با عبارت یار یازدهم گوگل یاد می شود این است که او یازدهمین نفری بود که به گوگل ملحق شده. در سال 1378 امید کردستانی به عنوان یازدهمین کارمند و اولین مدیر کسب و کار به گوگل وارد شد. امید کردستانی یکی از مشهور ترین مردان موفق ایرانی در دنیای فناوری است. کردستانی متولد و بزرگ شده تهران است. از افتخارات کاری او هر چه بگوییم کم گفته ایم. او در 14 سالگی پس از فوت پدرش به کالیفرنیا در آمریکا رفت و لیسانسش را در رشته مهندسی برق از دانشگاه سن خوزه در کالیفرنیا گرفته است. او همچنین مدرک کارشناسی ارشدش را در رشته MBA از دانشگاه استنفورد گرفته است. اولین فعالیت حرفه ای او از شرکت HP در سیلیکون ولی با سمت مدیر بازاریابی شروع شد. در مجله تایم در سال 2006 از امید کردستانی به عنوان یکی از 100 نفری یاد شده که دنیای امروز ما را شکل داده اند. او سابقه کار زیادی در شرکت های بزرگی چون نت اسکیپ، وودافون و اسپاتیفای را نیز داشته است.
5- پیر امیدیار – بنیان گذار فروشگاه Ebay
حتما از سر تیتر متوجه شدید که با چه کسی رو به رو هستیم. یکی از بزرگترین فروشگاه های اینترنتی جهان را این مرد ساخته است. او متولد 1346 شمسی است. پیر در پاریس فرانسه به دنیا آمده است. پدر و مادر او که ایرانی بودند برای تحصیل به پاریس سفر کرده بودند. بعد ها او به همراه پدر مادر خود به آمریکا سفر کرد و لیسانسش را نیز از دانشگاه تافتس آمریکا گرفت. پدر مادرش در ابتدا نام پرویز را برای او انتخاب کرده اند. پیر در ابتدا در شرکتی به نام کلاریس فعالیت می کرد که این شرکت به اپل وابسته بود. پیر امیدیار موسس و مدیر اولین فروشگاه و حراج اینترنتی دنیا Ebay است. او در سال 1374 یک فروشگاه اینترنتی به نام اوکشن وب Auction Web را افتتاح کرد که دو سال بعد همین فروشگاه به فروشگاه Ebay تغییر نام داد. پیر در ابتدا قصد داشت نام Echo Bay که نام منطقه ای تفریحی در آمریکاست را برای این فروشگاه انتخاب کند. اما این اسم قبلا ثبت شده بود. اولین چیزی که پیر در فروشگاه خود فروخت یک لیزر شکسته بود. او با فروش چنین چیز عجیبی در فروشگاه خود امید بسیار زیادی به دست آورد و ایمان آورد که امکان فروش هر اقلامی وجود دارد. او اکنون از مدیران ای بی نیست و تنها از سهامداران بزرگ این فروشگاه است. بر اساس آمار فوربس Forbes او 141 امین ثروتمند جهان و دومین ایرانی ثروتمند است.