تمام کتابهای پرفروش، کتابهای مورد علاقهی کتابخوانها نیستند! تعجب نکنید! کتابی که طی یک فرآیند، یک اتفاق، تحت تأثیر یک شخصیت و بسیاری دلایل دیگر پرفروش میشود، ضرورتاً ویژگیهای مورد علاقهی افراد کتابخوان را ندارد.
اینکه این ویژگیها چه هستند را شاید در مقالهای دیگر برایتان بازگو کنیم اما برای این مقاله، کتابهای پرفروش و در عین حال، دارای بیشتر ویژگیهای مورد علاقه یک کتاب خوب را برای شما انتخاب کردهایم. اگر کتابخوان هستید حتماً نام تمام آنها یا برخی از آنها را شنیدهاید. اگر دوست دارید وقت بیشتری را به خواندن بگذرانید نیز، این کتابها تصویر ذهنی خوبی از آنچه افراد کتابخوان حرفه یی به دنبال آن هستند، به شما میدهد.
در این مقاله پنج کتاب را به شما معرفی خواهیم کرد و امیدواریم سایر کتابها را نیز در مقالههای بعدی دنبال کنید.
بامیلو تا کنون این مقالهها را دربارهی کتاب و خواندن منتشر کرده است
پرفروشترین کتاب سال 2014 و نتیجهی تصمیم جسورانهی «والری تریروایلر» است. او که پیش از این بانوی نخست فرانسه بود، شرح خاطراتش را از رابطه با فرانسوا اولاند، رئیسجمهوری این کشور، بازگو کرده است.
حضور او در مقام بانوی نخست، به این دلیل که هیچگاه همسر رسمی اولاند نبود، یک هنجارشکنی در فرانسه به شمار میآمد. جدایی آنها سال گذشته پس از فاش شدن رابطهی اولاند، رئیسجمهوری فرانسه، با یک بازیگر، اتفاق افتاد و پیش درآمد چاپ پرفروشترین کتاب سال شد.
او که یک خبرنگار حوزهی سیاست در فرانسه است، با نگارش این کتاب توأمان پرده از شخصیت فرانسوا اولاند و داستان آغاز رابطهاش با او برمیدارد.
او در بخشی از این کتاب گفته است:«مردی که من عاشقش بودم رابطهاش را با بیانیهای 18 کلمهیی با من به پایان رساند که انگار با یک مسأله دولتی روبروست و آن را شخصاً برای خبرگزاری فرانسه خواند…»
برای این لحظه متشکرم تنها در دو روز نخست توزیعش در کتابفروشیهای فرانسه، 200 هزار نسخه فروخت و رکوردی نادر به دست آورد. این کتاب در ایران نیز از سوی نشر به نگار منتشر و راهی بازار شده است.
اگر کتابهایی که وجهه به روز و جهانی دارند را دنبال میکنید، علاقهمند به خواندن زندگی چهرههای سیاسی هستید و یا میخواهید به فردی با چنین مشخصاتی هدیه بدهید، کتاب درستی را انتخاب کردهاید.
کتاب تازه ای در بازار نشر نیست اما از آن سری کتابهایی است که تا سالها تجدید چاپ خواهد شد. نون نوشتن مجموعهی یادداشتهای محمود دولتآبادی است که در مدت 15 سال یعنی از 1359 تا 1374 به رشته تحریر درآورده است.
او که بزرگترین و نامدارترین نویسندهی معاصر کشور است در کتاب خود صادقانه اعتراف میکند که برای تغییر و یا تحریف آنچه در یادداشتهای خود و اندیشههایش داشته، هیچ کوششی نکرده است. کتاب او روایتهایی بیپرده از حواشی زندگی و نگارش رمانهای کوتاه و بلندش با مخاطبان همیشگیاش دارد.
در بخشی از این کتاب میخوانیم:«ضروری است برای خواننده این یادداشتها به تصریح بگویم که من در زندگانی ادبیام هیچ استادی نداشتهام و در آینده، به خصوص پس از مرگم هیچ یک از کسانی که امروزه به نحوی خود را کبّاده کش ادبیات معاصر حساب میآورند، حق ندارند برای من و در مرگ من اشک تمساح بریزند، چون هم الان از تصور آن دروغ تازهایی که به خلائق خواهند گفت، احساس چندش و نکبت میکنم.»
دولت آبادی همچنین در یادداشتهای روزهای آغاز کتاب «روزگار سپری شده مردم سالخورده» مینویسد:«شاید اگر درگیر و دچار نوشتن روزگار… نمیشدم، روزگار مرا در مینوشت! و شاید میخواستم پاسخی به بودگاری خود بدهم… من در آستانهی نوشتن روزگار سپری شده … دچار چنین حسی بودم: واتکانیدن خود از چرکابههایی که روحم را در خود گرفته اند…»
دوست دارید بدانید که بزرگترین و پرخوانندهترین رمانهای سالهای اخیر در چه شرایطی نوشته شدهاند؟ در ذهن یک نویسنده بزرگ چه میگذشته است؟ چطور یک استاد مسلم داستان نویسی معاصر بدون هیچ آموزشی، چنین شگفتیهایی را خلق کرده است؟ نون نوشتن، به این سؤالها پاسخ خواهد داد.
پیش از این در مقالات کتاب قبلی بامیلو دربارهی مودیانو نوشتیم؛ دربارهی اینکه او یک پُل خیالی میان اکنون و گذشته دارد و آن را رها نمیکند. مودیانو به خوبی ردپای آنچه در اکنون میگذرد را در گذشته مییابد و آن را از ذهن کوچک و بزرگ شخصیتهای خود میگذراند. «حافظه» برای او مقدس است و آن را آنچنان خوب در رمانهایش به تصویر میکشد که نوبل ادبیات 2014 را مدیون همین توانمندی است.
چه در رمانهای محبوب و معروفش و چه در دیگر کتابهای او، پرداخت شخصیتها و آنچه بر آنها میگذرد از دقت بالایی برخوردار است تا جایی که هر یک از آنها میتوانند به تنهایی یک قهرمان اصلی به شمار بیایند.
کتاب تصادف شبانه او که باز هم قصه پیوند خوردن رابطهها، اتفاقها و انسانها و در گذشتههای دور و اکنون است، با این جملهها آغاز میشود:«سالها پیش، موقعی که دیگر داشتم پا به سن بلوغ میگذاشتم، دیروقت از میدان پیرامید میگذشتم تا به کنکورد بروم که یکهو اتومبیلی از تاریکی بیرون آمد. اول خیال کردم از بغلم رد میشود. ولی بعد، درد شدیدی ار قوزک پا تا زانویم احساس کردم. افتادم روی پیادهرو. ولی توانستم بلند شوم. اتومبیل از مسیرش خارج شده و با سروصدای خرد شدن شیشهها، به یکی از تاقهای هلالی میدان خورده بود…»
اگر بر روی انتخاب نویسنده حساس هستید، حتماً تا کنون به سراغ مودیانو رفتهاید. آثار این نویسنده فرانسوی، چیزی نیست که بتوان به راحتی از آنها گذشت.
ماریو بارگاس یوسا آنچنانکه پیش از این نیز گفتیم، یکی از سهگانههای اصلی ادبیات امریکای لاتین است. این نویسنده پرویی جایزهی نوبل خود را نیز در سال 2010 به بهانهی نگارش همین کتاب و به دلیل نمایش ساختار قدرت و تصویرهای برّنده از مقاومت، دریافت کرد.
ماهی در آب، زندگینامهی خودنوشت این نویسنده است؛ روایتی درباره علاقهمندی یوسا به خواندن و نوشتن، کتابهایی که بر او تأثیر گذاشته و اتفاقاتی که او را به سوی بدل شدن به عنوان نویسندهای موفق رهنمون شده است.
نشر ثالث این کتاب را در سال 1393 با ترجمهی خجسته کیهان به چاپ رسانده است هرچند که بیشترین کتابهای یوسا در ایران مانند مرگ در آند، جنگ آخر زمان و سوربز ترجمه عبدالله کوثری را با خود دارد.
کتابی که در ترجمههای دیگر با عنوان «عشق سالهای وبا» به چاپ رسیده است. این رمان داستان یک مثلث عشقی است که 50 سال، درست تا زمان مرگ یکی از این سه نفر، ادامه پیدا میکند و یکی از مشهورترین رمانهای عاشقانه جهان به شمار میرود. داستان تأثیرگذاری که در سال 2007 فیلمی بر اساس آن و به کارگردانی مایک نیوئل ساخته شد.
در حقیقت مارکز در این داستان بیش از آنکه دربارهی عشق سخن بگوید، از انتظار گفته است. درون مایهای که به گفتهی خود او مانند سایر داستانهایش ریشه در دوران کودکیاش دارد.
کتاب عشق در زمان وبا را بهمن فرزانه ترجمه کرده و نشر ققنوس آن را به چاپ رسانده است.