پر خوابی چیست؟ میزان نیاز انسان به خواب، وابسته به سبک زندگی آنهاست. اما آنچه که مسلم است این است که خواب و میزان آن، بر کیفیت زندگی و سلامت فرد تاثیر مستقیم دارد. کم خوابی و بی خوابی موجب بروز بسیاری از ناراحتیهای جسمی و روحی است. اما به رغم اینکه بیشتر افراد نگران کم خوابی خود هستند، شاید جالب باشد بدانید که چه مقدار خوابیدن، زیاده روی در خواب محسوب میشود؟
حد وسط پر خوابی و کم خوابی
نخست باید مشخص کنیم که بدن شما به چه مقدار خواب احتیاج دارد که این پرسش را میتوان بنا بر تجربه به سادگی پاسخ داد. نیاز افراد به خواب تا حد زیادی وابسته به ژنتیک است اما عوامل دیگری از جمله سلامت عمومی و حتی سن هم ممکن است بر این میزان تاثیر داشته باشد. بزرگسالان به 7٫5 تا 8 ساعت خواب شبانه احتیاج دارند.
هنگامی که کمتر از این میزان بخوابید، کسر خواب را تجربه خواهید کرد. کمبود خواب به صورت مداوم، به تدریج موجب ایجاد اختلال کم خوابی و بی خوابی خواهد شد. در نتیجه ممکن است در تمام طول روز احساس خواب آلودگی مفرط کنید، میل به خواب طولانی و مداوم در طول روز داشته باشید یا در تعطیلات آخر هفته، بیشتر بخوابید.
اما در واقع باید دید که چه میزان خواب، پرخوابی یا زیاده روی در خواب محسوب میشود؟ اگر بنا بر ویژگیهای ژنتیکیتان پُرخواب باشید، باید در طول شبانه روز 8 تا 10 ساعت بخوابید تا احساس کنید که استراحتتان کافی بوده است. در صورتی که استثنائاتی هم هستند که با 4 ساعت خواب سرحال خواهند بود و برخی دیگر هم برای رفع خستگی به 12 ساعت خواب احتیاج دارند، اما هر دوی این موارد، نادر هستند.
اختلال خواب
اگر نیازتان به خواب به شکل قابل ملاحظه ای تغییر کرده یا از علائم بی نظمی در خواب، نظیر خواب آلودگی زیاد و مداوم رنج میبرید، بهتر است با پزشک یا یک متخصص اختلالات خواب مشورت کنید. ممکن است عوارض جانبی برخی داروهای مربوط به کم کاری تیروئید یا داروهای ضد افسردگی، افزایش میزان خواب باشد که نیازمند درمان خواهد بود.
اما کسانی که همیشه کمی بیشتر از حد معمول به خواب احتیاج دارند، دلیلی ندارد احساس گناه کنند؛ شما خوابتان خیلی زیاد نیست، این همان مقدار خوابی است که به آن احتیاج دارید.
منبع: Verywell