در این مطلب از پیاده روی اربعین برایتان می گوییم از سفر به کربلا، این سفر زیارتی. از آلان تا آغاز ماه محرم خیلی زمان زیادی باقی نمانده است و به مانند سالیان گذشته نیز زائران حرم سید و سالار شهیدان، امام حسین (ع) خود را آماده سفر به نجف و سپس کربلا و حضور در صحن ایشان می کنند؛ سفر به کربلا برای کسانی که بارها و بارها این مسیر را طی نموده اند، بسیار آسان شده است و اما در این بین شاید کسانی باشند که برای بار اول قصد سفر به کربلا را در دل دارند و لازم است برای آسایش و آرامش خود، نکات مهم و قابل توجهی را رعایت کنند که البته بیان این نکات می تواند تکرار مکررات باشد برای مسافران همیشه سفر کرده به کربلا در پیاده روی اربعین و ماه محرم!
امنیت کامل و آسایش خیال در پیاده روی اربعین و سفر به کربلا
با وجود فعالیت های متعدد تروریستی در کشور عراق و نا امنی های ایجاد شده توسط آنان در این کشور، با اطمینان می توان گفت که در طول تمامی این جریانات تروریستی و بمب افکن در عراق، حتی یک مورد انفجار هم در پیاده روی اربعین، سفر به کربلا و در راه نجف به کربلا گزارش نشده است! لازم به ذکر است با اینکه مسیر نجف تا کربلا یک مسیر خشک بیابانی است و در طول مسیر آن حتی یک خانه آباد هم نمی توان پیدا نمود ولی با این حال از امنیت کاملی برخوردار است و می توان این مسیر را یکی از امن ترین مسیرهای ختم شده به کربلا، شهر عاشقان اباعبدالله دانست.
مشخصات کلی مسیر نجف به کربلا و پیاده روی اربعین
فاصله موجود نجف تا کربلا: 80 کیلومتر
میانگین روزهای پیاده روی: 3 روز
میانگین ساعات پیاده روی در روز: 7 تا 8 ساعت
تعداد ستون ها (یا عمودهای) موجود در مسیر: 1452
فواصل موجود در بین ستون ها (یا عمودها): 50 متر
زمان پیشنهادی برای آغار حرکت: هنگام سحر و نماز صبح
زمان پیشنهادی برای پایان حرکت: قبل از غروب آفتاب و یا نماز مغرب
نکات مهم و قابل توجه سفر نجف به کربلا
در کنار تمام زائران ایرانی و دیگر شیعیان اسلام، زائران عراقی نیز برای هماهنگ کردن خود با دیگر مسافران کربلا از شهر و دیار خود با پایه پیاده و تحمل سختی و مشقت های راه و همچنین طولانی شدن مسیرشان، عازم کربلا می شوند؛ راه های متععدی از گوشه و کنار عراق برای رسیدن به کربلا و بین الحرمین وجود دارد که اغلب بیشتر زائران از به جهت نشان دادن اتحاد مسلمانان در جهان، از راه نجف به کربلا سفر می کنند. مسیر نجف به کربلا همان مسیری است که سالیان سال است مناسب کاروان ها و اتوبوس های زائران ایرانی می باشد و بسیاری از زائران در این مسیر خاطرات زیادی را برای خود رقم زده اند! حال بهتر است به نکات مهم و قابل توجه این مسیر بپردازیم ...
1) برای شروع حرکت با پایه پیاده ابتدا از حرم امام علی (ع) و درب باب الساعه حرم ایشان خارج شوید و سپس به موازات خیابان امام زین العابدین و خیابان امام جعفر صادق (ع) مسیر خود را ادامه دهید تا به بزرگراه کربلا برسید؛ حال با خیال آسوده دوشادوش دیگر زائران و عاشقان آقا به مسیر خود ادامه دهید و هر وقت که مسیر را گم کردید تنها به دنبال سایر زائران حرکت کنید!
2) در مسیر نجف تا کربلا 182 ستون وجود دارد که به آن ها عمود گفته می شود و پس از آن شماره این ستون ها، صفر می شود! این ستون ها از آغاز تا پایان مسیر وجود دارند و اگر از حوالی حرم، مسیر خود را در پیش بگیرد به خوبی می توانید این عمودهای شماره گذاری شده را مشاهده نمایید.
3) در طول مسیر تمامی فواصل موجود در بین عمودها، 50 متر است و شماره آخرین عمود موجود در مسیر نیز 1452 می باشد؛ فراموش نکنید که مسافت بین نجف تا کربلا 80 کیلومتر است که به طور میانگین طی کردن آن 3 روز به طول می انجامد! عمودها در طول مسیر نجف تا کربلا برای فهمیدن مسیر طی شده و همچنین تنظیم نمودن قرارهای بین زائران بسیار پرکاربرد می باشند و می توان از آن ها برای جست و جو موکب نیز بهره گرفت!
4) طی کردن مسافت 80 کیلومتری میان نجف تا کربلا در 3 روز یعنی پیاده روی 7 الی 8 ساعته برای پیمودن روزی، 26.5 کیلومتر راه! البته ناگفته نماند که با شروع ماه محرم در طول مسیر ایستگاه های صلواتی زیادی به وجود می آید که می توان برای اندکی استراحت از آن ها استفاده نمود. اگر هم با کیلومتر و مسافت کاری ندارید؛ می توانید از روی عمودها، مسیر خود را طی فرمایید؛ برای این منظور نیز می توانید در روز نخست بین 480 تا 500 عمود و در روز دوم تا 1000 عمود را طی کنید تا بالاخره در روز آخر، بتوایند به کربلا خود را برسانید!
5) برای پیمودن راه حتما نباید بر روی 3 روز تمرکز کنید! برخی از زائران به سبب وجود همراهانی خردسال و یا کم بودن توانایی جسمانی خود، ممکن است بیش از 3 روز بتوانند این مسیر را به پایان برسانند؛ شروع حرکت، میزان آمادگی جسمانی و همچنین نوع پیاده روی (آرام یا سریع) می تواند از دلایل کلی زود و یا دیر به پایان رساندن مسیر باشد! البته ناگفته نماند که زمان بندی طی کردن کل مسیر نیز بسته به همین عوامل دارد؛ به هر حال بعضی از زائران و عشاق کربلا نیز هستند که همین مسیر را دو روزه و نیمه طی می کنند و خو را به مقصد می رسانند! فراموش نکنید که هیچ اجباری برای اینکه سر زمان مناسب، بتوانید مسیر را طی کنید وجود ندارد و باید در طول کل مسیر حواستان به خورد و خوراک و همچنین میزان استراحت خود نیز باشد؛ شایان به ذکر است که توقف های پیاپی و استراحت های طولانی مدت می توانند سبب عقب افتادگی شما از برنامه زمانی تنظیم شده خود، شود.
6) بودن در کربلا به هنگام اربعین از شور و اشتیاق وصف نشدنی برخوردار است. برای حضور در روز چهلم شهید دشت نینوا می توان هم از شانزدهم صفر حرکت خود را به سمت کربلا آغاز کنید تا در کنار خیل عظیمی از زائران به حرم برسید و هم می توانید با چند روز تاخیر، قبل و بعد از شانزدهم صفر که الغب زائران در این روز راهی می شوند، در مسیری خلوت تر خود را به کربلا برسانید! توجه کنید که در هر دو حالت ذکر شده، همه چیز بستگی به برنامه زمان بندی و دلایل کاملا شخصی زائران عزیز می باشد.
7) در حد فاصل عمودهای 1100 تا 1390 مسیر عبور و مرور زائران عزیز، کمی باریک می شود که این امر کمی سبب کندی در طی کردم مسیر می شود و تعداد موکب ها را نیز کمتر می کند! بنابراین بهتر است با داشتن آگاهی های مناسب، طوری برنامه سفری خود را تنظیم کنید که برای پیمودن حدفاصل این دو عمود، به تاریکی و شب برنخورید!
8) و نکته آخر، فرامش نکنید در طول مسیر نجف تا کربلا حتی اگر با گام برداشتن های بزرگ نیز بخواهید مسیر را بپمایید، باز حداقل دو شب را در راه خواهید ماند! پس بهتر است برای رسیدن به استراحتگاه های مناسب موجود در طول مسیر، برنامه ریزی دقیقی داشته باشید تا در پیدا کردن مکان اسکان و خواب با مشکلی مواجه نشوید! ضمن اینکه این سفر یک سفر کاملا رایگان می باشد که تمام مزایا و امکانات موجود در آن برای زائران امام حسین (ع) رایگان می باشد و تنها خرج آن یک ذکر صلوات بر محمد و خاندان مبارک ایشان می باشد. در طول مسیر رسیدن به کربلا تمامی زائران عزیز مورد پذیرایی و استقبال مردم عراق قرار می گریند و حتی دیده شده که مردمان کشور عراق با خواهش و تمنا از زائران می خواهند که شب را در مکان آنان و یا وعده غذایشان را از آنان بگیرند و نوش جان کنند! همچنین در طول مسیر ایستگاه های سلامت و بهداشتی زیادی نیز برای خدمت رسانی به زائران کربلا برقرار شده است.