خبرگزاری فارس: با شکست داعش در سوریه و عراق شایعاتی در خصوص بازگشت شبه نظامیان این سازمان تروریستی و احتمال انجام اقدامات تروریستی در کشورهای خود مطرح شده است.
طی سالهای اخیر صدها تروریست قزاق از مناطق جنگ زده سوریه و عراق به کشور خود بازگشتند.
بر اساس آمار کمیته امنیت ملی قزاقستان در سال جاری در این کشور 45 نفر به شرکت در درگیریهای مسلح محکوم شدند.
در اکتبر سال جاری «سائوفان گروپ» یک مؤسسه مطالعاتی آمریکایی گزارشی را پیرامون تعداد شبه نظامیان کشورهای مختلف در صفوف داعش منتشر کرد که بر اساس آن در مجموع بیش از 500 شهروند قزاقستان به مناطق جنگ زده سفر کردند.
این در حالی است که مؤسسه مذکور هیچ اطلاعی درباره بازگشت تروریستهای قزاق به قزاقستان در گزارش خود نیاورده است.
با این حال محققان آمریکایی آماری درباره اتباع تمام کشورهای آسیای مرکزی منتشر کرده که بر اساس آن شهروندان کشورهای این منطقه که در صفوف داعش در سوریه و عراق در درگیریهای مسلحانه شرکت کردند 5 هزار نفر عنوان شدند که از این مقدار تنها 500 نفر از آنان به کشور خود بازگشتند.
در مجموع از سوریه و عراق بیش از 5 هزار نفر از 33 کشور مختلف جهان به وطن خود بازگشتند و این موضوع برای مقامات ذیربط این کشورها مشکلات بزرگی را ایجاد میکند.
عدم مطابقت آمار کمیته امنیت ملی
بنابه آمار کمیته امنیت ملی قزاقستان در داعش در عراق 347 شهروند قزاق حضور دارند و از این تعداد تنها 96 مرد به طور فعال در درگیریهای مسلحانه شرکت دارند.
علاوه بر این بنابر این آمار از اول درگیریهای مسلحانه در سوریه 106 شهروند قزاق که 63 نفر از آنان را مردها تشکیل میدهند به کشور خود بازگشتند.
به این ترتیب آمار کمیته امنیت ملی قزاقستان که بر اساس آن تنها 453 شهروند این کشور در مناطق جنگ زده حضور دارند با آمار این شرکت مطالعاتی آمریکایی که این تعداد را بیش از 500 نفر اعلام کرده مطابقت ندارد.
«الکساندر کنیازف» کارشناس مسائل آسیای مرکزی این دادهها را اغراق آمیز عنوان کرده و گفت: بازگشت شبه نظامیان داعش مشکل اصلی نیست زیرا امروز خدمات ویژه قزاقستان در همکاری با همتایان روس خود و دیگر کشورها اطلاعات خوبی پیرامون افرادی که قادر به بازگشت هستند، در دست دارند.
وی ادامه داد: علاوهبراین فعالیتهای آنان در صورت عدم حمایت در داخل کشور با ناکامی رو به رو میشود و این مهم به وضعیت داخلی کشور مرتبط است.
فشار علیه پیروان جریانهای مذهبی غیر سنتی و ممنوعه در قزاقستان رو به افزایش است.
از جمله در بهار سال جاری دادگاه شهر «ژاناوزن» قزاقستان 4 نفر از ساکنان این منطقه را به اتهام بلند گفتن «آمین» در مسجد در مجموع نیم میلیون تنگه جریمه کرد.
در نوامبر سال گذشته اداره مسلمانان قزاقستان قوانین نظم داخلی در مساجد این کشور را ارائه داد و این تصمیم را با عدم مطابقت باورهای جریانهای غیر سنتی و عدم پیروی آنها از قوانین مساجد این کشور مرتبط دانست.
یکی دیگر از نمونههای اقدامات نظارتی دولت قزاقستان لغو شهروندی متهمان به اقدامات تروریستی میباشد.
در نهایت در ماه آگوست سال جاری در قزاقستان لایحهای معرفی شد که در صورت تصویب میتواند پوشیدن لباس مذهبی و ویژگیهای دینی در اماکن عمومی را ممنوع کند.
افزایش تروریستها در کشور
افرادی که در قزاقستان به اتهام اقدامات تروریستی بازداشت میشوند طی سالهای اخیر رو به افزایش بوده است.
تعداد کلی شهروندان قزاقستان که طی دوران استقلال این کشور به اتهام تروریسم و افراطگرایی محکوم به زندان شدند روشن نیست زیرا کمیته آمار حقوقی و دادههای ویژه دادستانی کل قزاقستان از سال 2005 میلادی ثبت اطلاعات در اینباره را آغاز کرده است.
در سال 2012 میلادی 106 نفر به اتهام افراطگرایی و تروریسم بازداشت و زندانی شدند درحالی که متوسط تروریستهای بازداشت شده در سالهای قبل بین 7 تا 17 نفر بوده است.
آمار دادستانی کل قزاقستان پیرامون بازداشت شهروندان این کشور به اتهام افراطگرایی و تروریسم به ترتیب ذیل میباشد:
سال 2013 میلادی – 62 نفر
سال 2014 میلادی – 49 نفر
سال2015 میلادی – 53 نفر
سال 2016 میلادی 94 نفر
در نهایت در 9 ماه نخست سال جاری میلادی در قزاقستان 88 نفر به اتهام تروریسم بازداشت شدند.