به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری میزان، به نقل از شبکه تلویزیونی الجزیره، سلیم الجبوری در گفتگو با این شبکه از امان درباره تحولات میدانی و سیاسی عراق و در پاسخ به این پرسش که در سالجاری حیدر العبادی نخست وزیر عراق پیروزی نهایی را علیه سازمان دولت (گروه وهابی صهیونیستی داعش) در اراضی عراق اعلام کرد، ارزیابی شما از تحولات سیاسی و میدانی عراق پس از پیروزی بر داعش چیست،
گفت:پیروزی علیه داعش فقط مهمترین خبر برای عراقیها نبوده بلکه برای جهان بوده است. باید پس از پیروزی نظامی علیه داعش در عراق به وضع ثبات توجه داشته باشیم و از همه موانعی عبور کنیم که باعث افراط گرایی و تروریسم شد. باید به ثبات سیاسی برسیم. ثبات اقتصادی و اجتماعی با بازگشت آوارگان به خانه و کاشانه خود و همچنین بازسازی گسترده آغاز خواهد شد. در سالهای گذشته آسیبهای اقتصادی گستردهای به عراق وارد شد و باید از این مشکلات عبور کنیم. عبور از این مشکلات به دیدگاه یکپارچه نیازمند است. ما وارد مرحله جدیدی خواهیم شد که دشواریهای آن کمتر از مراحل گذشته نخواهد بود. نباید اجازه بدهیم تروریسم، افراطی گری و فرقه گرایی به کشور بازگردد. ما در برابر مرحله جدیدی با عنوان انتخابات قرار داریم.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا همه نشانههای فرقه گرایی از بین رفته است، ظلم و ستمهایی علیه سنیها در عرصههای سیاسی و مردمی وجود داشت که از دلایل ظهور داعش در عراق بوده است، آیا مرحله آینده به دور از این گونه اقدامات خواهد بود و آشتی محقق خواهد شد، گفت: در حال حاضر هوشیاری و آگاهی مردمی وجود دارد. درست است که مبارزه با تروریسم دردآور بوده ولی پیامهای مثبتی را درباره اتحاد مردمی برای مقابله با این اوضاع داشته است.
اراده مردمی قوی علیه طرفهای سیاسی وجود دارد تا سیاستهای گذشته تکرار نشود، سیاستهایی که باعث افراط گرایی و تروریسم شد. مردم مخالفت اقدامات فرقهای و تجزیه طلبانه هستند و این موضوعات بر تصمیم گیران سیاسی عراق تاثیرگذار است. گروههای سیاسی که خود را به مردم عرضه کرده اند، باید برنامههایی داشته باشند که در جهت تقویت اتحاد و استقرار عدالت باشد. مسئله جدید در عراق این است که همه به دنبال تقویت نهادهای دولتی بر اساس قانون هستند. اقدامات تبعیض نژادی نتایج مثبتی نداشت و باعث تفرقه و ظلم شد. حمل سلاح خارج از چارچوب دولتی یکی از چالشهایی است که باید برای آن راهبرد روشنی داشته باشیم. باید اعتماد به نهادهای امنیتی عراق تقویت شود.
سلیم الجبوری در پاسخ به این پرسش که مقامات عراقی به ویژه نخست وزیر عراق بر ضرورت خودداری از سخنان تحریک آمیز تاکید داشته اند، چه طرفهایی از موضع گیریهای تحریک آمیز حمایت میکنند، گفت:در مرحله گذشته بی اعتمادی به دولت وجود داشت به طوری که در برخی از موارد از منابع دولت برای تحقق اهداف شخصی و حزبی استفاده میشد. مسئله جدید این بوده که پیشرفتهای زیادی در عرصه اتحاد ملی ایجاد شده است و همه مخالف سخنان تحریک آمیز هستند. سخنان تحریک آمیز قومی و مذهبی پیامدهای منفی به همراه دارد و این سخنان باعث تقویت تروریسم و فرقه گرایی میشود. شمار زیادی از عراقی آواره شدند و بخشهای زیادی از این کشور ویران شد. ما نتایج سیاستهای اشتباه را مشاهده کردیم و باید از این اشتباهها عبرت بگیریم. مردم عراق فداکاریهای گستردهای داشته اند.
سلیم الجبوری در پاسخ به این پرسش که بازسازی عراق و بازگشت آوارگان به خانه و کاشانه خود و برگزاری انتخابات پارلمانی از این دست چالشها در مرحله جدید است، گفت:همان طور که عراقیها با کمک ائتلاف بین المللی و کشورهای منطقه و عربی توانستند با تروریسم مبارزه کنند، در مرحله آینده نیز عراق به کمک جامعه بین المللی در زمینه بازسازی نیازمند است. قرار است کنفرانس حامیان بازسازی عراق در کویت در ماه فوریه برگزار شود و امیدواریم این کنفرانس نتایج خوبی برای استانهای آسیب دیده داشته باشد. از کشورهای منطقه و کشورهای عربی میخواهیم برای حل مشکلات به عراق کمک کنند.
رئیس مجلس عراق در پاسخ به این پرسش که بسیج مردمی عراق پس از ظهور داعش و فتوای مرجعیت دینی تشکیل شده است، ارزیابی شما از سرنوشت این نیروها چیست به ویژه آنکه مخالفتهای داخلی، منطقهای و بین المللی درباره ادامه کار این نیرو در عراق وجود دارد، گفت: سیاست اصولی ما این است که سلاح در اختیار دولت باشد و هر سلاحی خارج از نهادهای دولتی، غیر قانونی است. دولت عراق به روند خلع سلاح متعهد شده است و برای رسیدن به ثبات، این تعهد بسیار ضروری است.
وی در پاسخ به این پرسش که آینده روابط دولت عراق را با منطقه کردستان پس از همه پرسی چگونه ارزیابی میکنید، گفت: منطقه کردستان بخش مهمی از عراق است و باید از طریق گفتگو اختلافات با این منطقه حل شود. گفتگو به عنوان مبنایی برای حل مشکلات در چارچوب حفظ یکپارچگی عراق است.