سرویس بینالملل فردا؛ عاطفه شهسواری*: عضویت امارات متحده عربی در شورای حقوق بشر سازمان ملل همواره مورد اعتراض فعالان حقوق بشر بوده است. به تازگی کمپینی بینالمللی برای اخراج این کشور از این شورا تشکیل یافته است.
امارات متحده عربی کشوری با شهرهای پر رزق و برق، هتلهای مجلل و مراکز تجاری، از نظر اقتصادی و آزادی تجارت جز اقتصادهای موفق جهان محسوب میشود. دبی به شهر تجارت معروف است و بسیاری از تاجران توجه بسیاری از کشورهای دنیا را که به دنبال تجارت هستند به خود جلب کرده است. علاوه بر تجارت نام امارات با نقض حقوق بشر گره خورده است. اما این کشور از 2015 یکی از 13 سهمیه آسیا در شورای حقوق بشر سازمان ملل است. وظیفه این شورا که متشکل از 47 کشور که با رای اعضای مجمع عمومی برای 3 سال انتخاب میشوند نظارت بر اجرای مفاد منشور حقوق بشر در کشورهای عضو سازمان ملل متحد است. از جمله در مواردی که تردیدی وجود داشته باشد، این شورا میتواند نمایندگانی را برای بازدید نزدیک وضعیت، به آن کشورها اعزام کند.
نقض حقوق بشر در امارات متحده عربی مساله تازه ای نیست و از گذشته همواره مورد انتقاد سازمان های حقوق بشری بوده است. این کشور از طرف محافل بین المللی از جمله پارلمان اروپا محکوم به نقض حقوق بشر مثل محدودیت های آزادی بیان، اعمال زندانهای غیر قانونی،شنکجه های غیر قانونی، فقدان آزادی مطبوعات و ناپدید شدن اجباری و مساله قاچاق انسان بوده است.
اما این اقدامات در سالهای اخیر شکل دیگری نیز به خود گرفته است. . امارات متحده عربی از سال 2015 در ائتلاف با عربستان در جنگ تجاوزکارانه علیه یمن وارد شده است. امارات به عنوان شریک آلسعود علاوه بر حضور نظامی در جنگ یمن در سوریه و عراق نیز حضور نظامی داشته است. نتیجه این حملات اتئلافی در یمن جان باختن هزاران انسان( نظامی و غیرنظامی) و بی سرپناه شدن هزاران نفر و هچنین دستگیری غیرنظامیان در این کشور شده است. از سوی دیگر امارات به تجهیز و ارسال کمک های مالی و نظامی به گروه های تروریستی در سوریه متهم است.
بر اساس گزارش سازمان دیدبان حقوق بشر، امارات در یمن اداره مراکز بازداشتگاه غیررسمی را برعهده دارد. همچنین طبق این گزارش امارات در استانهای جنوبی یمن دست به ساخت بازداشتگاههای زده است. در بین بازداشت شدگان کودکان یمنی نیز به چشم میخورد
نقض بی پایان حقوق بشر از طرف امارات متحده عربی در یمن و همچنین رفتار سرکوبگرانه این کشور با پناهجویان سوری و اخراج نزدیک به هفت هزار از مردم این کشور شده است. این باعث واکنش فعالان حقوق بشر شد. به گزارش شبکه الکوثر فعالان حقوق بشر در پاریس پایتخت فرانسه از راه اندازی کمپین بین المللی تحریم امارات متحده عربی خبر داده اند. این کمپین که کار خود را از 23 اکتبر 2017 آغاز کرده است. هویت فعالان و اعضای این کمپین شناسی و فاش نشده است. هدف این کمپین شناسایی چهره واقعی امارات متحده عربی به افکار عمومی غرب میباشد.
کمپین بینالمللی تحریم امارات با عنوان «بردگی مدرن در امارات. زمان تحریم فرا رسیده است»، شامل یک سری برنامهها و فعالیتهای رسانهای و تبلیغاتی برای شناساندن چهره واقعی امارات به افکار عمومی غرب است
در آخرین بیانیه کمپین بینالمللی تحریم امارات آمده است: درخواست برای اخراج امارات از شورای بینالمللی حقوق بشر که در آن به عنوان ناظر عضویت دارد به این دلیل است که امارات هفتههای گذشته شماری از پناهجویان سوری را اخراج کرده است که به این ترتیب تعداد پناهجویان سوری که در سه ماه اخیر از امارات اخراج شدهاند به7 هزار تن رسید..
در این بیانیه تاکید شده، امارات به کشوری سرکش تبدیل شده که هیچ توجهی به حقوق بشر یا اصول آن نداشته و اقدامات شنیعی را علیه پناهجویان سوری انجام میدهد که امکان بازگشت به کشورشان را نداشته و در میان آنها کودکان، نوزادان و سالمندان به چشم میخورند.
این کمپین قبل از اینکه رسما اعلام موجودیت کند در مورد جنایات جنگی و نظامی امارات متحده عربی در یمن با گروه هایی از کارشناسان حقوق بین الملل برای بازداشت مقامات عربی به دلیل نقض حقوق بشر از سوی آنان گفت و گو کرده بود. به دنبال رفتارهای ضد حقوقی بشری امارات متحده با پناهجویان سوریه و اخراج یک خانواده سوریه ای از طرف دولت امارات متحده بدون هیچ حقی، این کمپین خواستار اخراج امارات از شورای بین المللی حقوق بشر شده است.
* دانشجوی ارشد روابط بین الملل شهید بهشتی