به گزارش ایسنا، نخست اعلام شد تدفین شهدای گمنام در حریم درجه 2 مجموعه جهانی پاسارگاد لغو شده و دو شهید گمنام در کنار آرامگاه سایر شهدای گمنام در تپه موسوم به «نورالشهدا» در نزدیکی شهر "سعادتشهر" مرکز شهرستان پاسارگاد به خاک سپرده شدند، اما در کمتر از 24 ساعت مسئولان میراث فرهنگی اعلام کردند دو شهید گمنام در حریم درجه دو محوطه جهانی پاسارگاد به خاک سپرده شدند، حریمی که هیچ مشکلی برای بحث ثبت جهانی پاسارگاد به وجود نمیآورد.
حتی در صحبتی جدید مسئولان میراثی قول دادهاند اگر از این به بعد مکانیابی دفن شهدا به درستی و در نقاط مناسبی انجام شود، امکان ثبت معنوی این مکانها در فهرست آثار ملی وجود دارد.
محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در این زمینه به ایسنا میگوید: در صورتی که مکانهای خاکسپاری شهدا در مکانهای درستی جانمایی شود، میتوانیم آن مکانها را در فهرست میراث معنوی به ثبت برسانیم. این فهرست اگر در لیست آثار میراث انقلاب اسلامی قرار گیرد، بسیار اهمیت دارد.
وی بیان میکند: هرجا که پیکر شهدا قرار گیرد، به آن جا اعتبار میدهد و میتواند یک شاخص معرفی شود، به اندازهای که توانستهایم برخی از یادمانها و مکانهای مربوط به شهدا را در فهرست آثار معنوی ثبت کنیم.
به گفته وی، دقت در انتخاب مکان و همراهی ویژه از سوی مسئولان مرتبط میتواند کمک کند، جایی که شهدای گمنام دفن میشوند در فهرست آثار ملی به ثبت برسند.
دفن شهدا در حریم درجه 2 پاسارگاد منع قانونی ندارد
او در ادامه بر ایننکته نیز تاکید میکند: دفن شهدا در حریم درجه 2 محوطه پاسارگاد منع قانونی ندارد و نگرانی برای بحث ثبت جهانی این محوطهی تاریخی نداریم.
وی ادامه میدهد: نخست قرار بود تعدادی از شهدا در عرصه و حریم درجه یک محوطهی جهانی پاسارگاد به خاک سپرده شوند، اما پس از صحبتها و پیگیریهای انجام شده از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری قرار شد این اقدام در حریم درجه 2 پاسارگاد انجام شود.
طالبیان با تاکید بر اینکه به خاک سپردن شهدا در حریم درجه 2 پاسارگاد محدودیت قانونی ندارد، میافزاید: بنابراین مسئولان محلی موقعیت حریم درجه 2 را برای این کار مشخص کردند، چون براساس ضوابط در این شرایط خطر برای (خارج شدن از) ثبت جهانی این محوطه وجود ندارد.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری بیان میکند: رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و حوزه معاونت میراث فرهنگی پیگیریهایی را برای پیدا کردن بهترین راه برای دفن شهدا در سطحهای بالاتری در دست کار دارند.
طالبیان همچنین دربارهی قدم بعدی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برای دفن شهدا در محوطههای تاریخی اظهار کرد: درطول هفته گذشته رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با نامه نگاریهای متعدد به ستاد کل نیروهای مسلح و استانداریهای استانها، دفن شهدا در مکانهای تاریخی را بررسی کرد و این مکاتبات هنوز ادامه دارند تا به نتیجه روشنی برسیم.
اقدامات لازم برای پیشگیری از بیاحترامی به شهدا پیگیری میشود
به گزارش ایسنا، این در حالی است که زهرا احمدیپور، رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در واکنش به این قضیه در توئیتر خود دربارهی «دفن شهدا در حریم پاسارگاد» نوشت: «به شکل ویژه این موضوع در حال پیگیری است و مکاتبات گستردهای در اینباره انجام شده است. شهدا در قلب ملت ایران جای دارند و محل دفن آنها محل رجوع خیل گسترده مردم خواهد بود.»
او در پاسخ خود دربارهی انتخاب حریم پاسارگاد برای دفن شهدا نیز اظهار اعلام کرده بود: «انتخاب حریم پاسارگاد برای دفن شهدا در درجه اول بیاحترامی به خود شهدا است. مگر قرار است شهدا به واسطه رجوع مردم به پاسارگاد محل زیارت مردم شوند؟ اقدامات لازم برای پیشگیری از وقوع این اشتباه و بیحرمتی به شهدا انجام شده و در حال پیگیری است.»
از سوی دیگر مصیب امیری، مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان فارس دربارهی دفن دو شهید در نزدیکی پاسارگاد به ایسنا گفته است: «پیش از این درخواستهایی مبنی بر تدفین شهدای گمنام در محوطه تاریخی پاسارگاد وجود داشت، اما با رایزنیهای انجامشده از سوی سازمان در تهران و ارائه توضیحات و توجیهات پیرامون محدودیتهای موجود، مکانی جدیدی در محدوده حریم درجه دو محوطه در نظر گرفته شد.»
وی با بیان اینکه پیشنهاد قبلی در محدوده درب ورودی بود، گفت: «در واقع سه شهید دوران دفاع مقدس برای تشییع و خاکسپاری به شهرستان پاسارگاد منتقل شده بودند که پیکرهای مطهر 2 شهید برای تدفین به روستای پاسارگاد انتقال یافت.»
او با بیان اینکه محوطه اختصاص یافته به این امر، در فاصله حدود 2 کیلومتری محوطه جهانی پاسارگاد و نزدیک به روستای پاسارگاد است بیان کرد:«محل تعیین شده برای تدفین و ایجاد المان شهدای گمنام در محدوده حریم درجه دو محوطه تاریخی است و براساس قوانین میراث جهانی، ساخت المان یا ساختمان به ارتفاع حداکثر 4.5 متر ممنوعیت و محدودیت قانونی نداشته و ندارد.»