برترین ها - ترجمه از هدی بانکی: خیانت کردن میتواند یکی از مخربترین رفتارهایی باشد که در یک رابطه مرتکب میشوید. خیانت، اعتماد و اطمینان را نابود کرده و معمولا دیگر نمیتوان این اعتماد از دست رفته را ایجاد کرد. همه این حقیقت را میدانند اما همیشه عدهای هستند که خیانت میکنند. عدهی بسیار معدودی اصلا اهمیتی به این موضوع نمیدهند؛ به راحتی فقط به نیازهای خودشان فکر میکنند و توجهی به احساسات و نیازهای کسی که آنها را دوست دارد ندارند. اما بیشتر افراد نمیخواهند اعتماد فی مابین را از بین ببرند و همه چیز را در رابطهشان ویران کنند. پس چرا آدمها خیانت میکنند؟!
طی تجربیات 30 سالهای که دارم، زوجهای زیادی به علت خیانت یا خیانتهای مکرر به من مراجعه کردهاند. گاهی خیانت مانند کاتالیزوری است که باعث میشود همسران روی رابطهی خود کار کرده و آن را بهبود بدهند. بازسازی پُلهای خراب شدهی اعتماد بسیار دشوار است و اگر قبل از وقوع خیانت به مشاوره مراجعه شود، سختی کار بسیار کمتر خواهد بود.
در این مطلب دلایل اصلی اینکه چرا بعضی از افراد ظاهرا نمیتوانند دست از خیانت کردن بردارند و با وجود اینکه عواقب ویرانگر آن را میدانند باز هم مکررا این کار را تکرار میکنند برایتان میگوییم.
هوسباز هستند
بسیاری از افراد سالهای زیادی از زندگی خود هوسباز هستند. هوسبازی مخصوصا وقتی پای رابطهی جنسی به میان میآید، بسیار شایع است و بازهم مخصوصا این اتفاق بیشتر در مورد افرادی روی میدهد که اهل الکل هستند یا از سایر مواد روانگردان استفاده میکنند. اگر فرصتی برای این اشخاص پیش بیاید، به عواقب رفتار خود فکر نمیکنند و فقط عمل میکنند. گاهی هوسبازی علامتی از یک مشکل عمیقتر است. مثلا در برخی از بیماریهای روانی، هوسبازی یک علامت محسوب میشود. در چنین مواردی هوسبازی فرد در بسیاری از جنبههای زندگیاش دیده میشود.
در تلاش برای اجتناب از اختلاف و درگیری خیانت میکنند
برای عدهای از افراد، کنترل و مدیریت اختلاف و درگیری واقعا کار سختی است. اینگونه اشخاص تقریبا هر کاری میکنند تا از مکالمات و بحثهایی که میدانند همسرشان مخالفت خواهد کرد و نارحت و آزرده خواهد شد اجتناب کنند. این افراد مکررا دست به خیانت میزنند و حتی در روابط چند همسری قرار میگیرند. این آدمها حتی اگر مطمئن باشند که همسرشان این کار آنها را نمیپسندد یا با این کار خود مرتکب خلاف میشوند باز هم به این امید که همسرشان چیزی نخواهد فهمید خیانت میکنند. این افراد سبک زندگیشان این است: «درخواست بخشش کردن بهتر از التماس کردن برای اجازه گرفتن است!» واقعیت این است که بخشیدن سختتر از اجازه دادن است.
از خیانت به عنوان بهانهای جهت پایان دادن به رابطه استفاده میکنند
برای خیلیها خاتمه دادن به یک رابطه کار بسیار سختی است و برای همین از خیانت به عنوان راهی جهت ترک رابطه استفاده میکنند. عدهای انگار نمیتوانند بپذیرند که واقعا آرزوی پایان دادن به رابطه را دارند و به جایی میرسند که خودشان را درگیر یک خیانت و رابطهی نامشروع میبینند. فردی که با این هدف دست به خیانت میزند دلش میخواهد همسرش این موضوع را کشف کند و او را ترک کند، یا اینکه خیانت کردن به او شجاعت لازم جهت ترک رابطه را میدهد.
خیانت کردن برای آنها شیوهای از کنترل خستگی و دلزدگی است
هیجان و شور جنسی که در شروع یک رابطه وجود دارد، پایدار نیست. در واقع یک سری عوامل هورمونی هستند که باعث این شور و هیجان زیاد و احساسات عاشقانه میشوند. برای عدهای از افراد، وقتی این شور و احساس فروکش میکند و به احساساتی یکنواخت و رابطهای چند لایهای تغییر ماهیت میدهد، تبدیل به یک معضل میشود؛ آنها خسته و دلزده شده و مجددا به دنبال آن احساس و هیجان میگردند.
انتقام خیانت همسرشان را میگیرند
برخی از افراد احساس میکنند تنها راه واکنش نشان دادن به خیانت همسرشان این است که خودشان نیز به او خیانت کنند. یک جورهایی این مقابله به مثل، آرامشان میکند. البته فایدهای هم ندارد. چون فقط مشکل را پیچیدهتر میکند زیرا هنوز بابت خیانت همسرشان عصبانی و آزرده هستند و احساسات ضد ونقیضی که در رابطه با خیانت خود پیدا میکنند غذابشان میدهد.
مونوگامی یا تک همسری به دردشان نمیخورد
هر چند در بسیاری از فرهنگها اینطور به نظر میرسد که پدیدهی چند همسری یا غیر تک همسری مجاز و پذیرفته است اما اتفاقی است که کمتر میافتد. با این وجود همیشه افرادی هستند که درک نمیکنند مشکل این است که تک همسری مناسب آنها نیست. این افراد به دلایل گوناگونی جذب خیلیها از جنس مخالف میشوند و طالب روابط متنوع هستند. آنها وقتی در رابطهی تک همسری قرار میگیرند، دچار فومو (FOMO) یا ترس ِ از دست دادن میشوند و احساس میکنند در دام افتادهاند یا خفه و سرکوب شدهاند! این افراد نسبت به آنهایی که مشکلی با تک همسری ندارد خیلی بیشتر دست به خیانت میزنند.
فکر میکنند لایق رابطهای به این خوبی با همسرشان نیستند!
این افراد سعی میکنند خودشان یا رابطهشان را خراب کنند. اینگونه آدمها وقتی همه چیز «خوب و روبراه» است خیانت میکنند! چون تا حدودی فکر میکنند لایق رابطهای خوب و صمیمی نبوده و برای همین با خیانت کردن میخواهند کارشکنی کنند یا خودشان را خراب کنند. برخی از این افراد ترس از صمیمیت و وابستگی دارند و احساس میکنند همهی اینها از سرشان زیادی است!
از تعهد و مسئولیت میترسند
افرادی که ترس از تعهد دارند هر وقت ببینند رابطهشان به مرحلهای رسیده که باید به مرحلهی بعد بروند دست به خیانت میزنند. فشار ِ تعهد معمولا بیشتر درونی است تا از طرف همسر. جوامع تک همسری، چارجوب زمانی ناگفتهای برای حرکت رابطه قدم به قدم به سمت جلو دارند. وقتی افراد در زمان مناسب و درست خود نتوانند رابطهای را به مرحلهی بعد پیش ببرند، احساس ناراحتی خواهند کرد.
مثلا والدین ممکن است بپرسند: «شما کی قرار است ازدواج کنید؟» یا «وقت آن نشده که تصمیم جدیتری برای رابطهتان بگیرید؟!» یا مثلا توصیه کنند که اگر تصمیم به ازدواج یا تشکیل خانواده داری، ممکن است دیر شود! ازدواج و تشکیل خانواده معمولا در بیشتر فرهنگها چارچوب زمانی خاصی دارد، یا دست کم برای دخترها اینطور است. اگر میخواهید فرزندانی داشته باشید، این را میدانید که ساعت بیولوژیکی بدنتان چیزی نیست که متوقف شود تا شما تصمیم خود را بگیرید! مگر اینکه انتخاب کنید اصلا بچهدار نشوید!
از خیانت استفاده میکنند تا شور و هیجان را به زندگی مشترک خود برگردانند
بعضیها ممکن است فکر کنند با قرار گرفتن در یک رابطهی جدید شاید بتوانند شور و هیجان اولیه را به زندگی با همسر خود برگردانند اما این یک استراتژی نفرت انگیز است که به ندرت اثر میکند.
اگر شما هم جزو افرادی هستید که انگار نمیتوانید دست از خیانت کردن بردارید، نکاتی برایتان داریم:
. ببینید چرا خیانت میکنید
شاید برای پیدا کردن علت خیانتتان نیاز به کمک داشته باشید بنابراین فرصت خوبی است که به یک مشاور مراجعه کنید تا او در درک دلیل رفتارتان به شما کمک کند.
. ببینید آیا واقعا میخواهید دست از خیانت کردن بردارید
اگر واقعا از ته دلتان قصد کنار گذاشتن این رفتارها را نداشته باشید هر اقدامی بیفایده است. اگر واقعا چنین طرز فکری دارید، کمی وقت صرف کنید و در مورد کردار شناسی غیر تک همسری مطالعه و جستجو کنید. خیانت کردن، غیراخلاقی و غیر اصولی است. غیر تک همسری اصول خودش را دارد و یک نوع نیست.
. اگر رفتارتان را نمیتوانید تغییر دهید، به عواقب خیانت برای خودتان و همسرتان بیشتر فکر کنید
آیا مشکلی با این پیامدها ندارید؟ اگر واقعا اینطور نیست، برای تغییر رفتارتان از یک مشاور حرفهای کمک بگیرید یا سعی کنید در مورد الگوهای ارتباطی متفاوت با همسرتان گفتگو و مذاکره کنید.