آشنایی با خواص طالبی
طالبی یکی از پرطرفدارترین میوههای فصل تابستان حتی در آن سوی دنیاست و به خاطر عطر و طعم دلپذیرش بسیار محبوب است. نام انگلیسی آنCantaloupe است که از نام یک دهکده در ایتالیا به نامCantalup گرفته شده که در این محل طالبی برای اول بار در سال 1700 میلادی کاشت شده است.
طالبی متعلق به خانواده خیار و کدو است. گرمک و طالبی، شبیه خربزه هستند و از جهت غذا و پزشکی شباهت زیادی به خربزه دارند با این تفاوت که پیش از خربزه میرسند و لطیف تر هستند و هضم آنها آسان تر است.
طالبی و گرمک از میوههای پرآب فصل تابستان است. طالبی شیرین و خوشبوتر از گرمک است. قسمتهای مورد استفاده طالبی و گرمک عبارتند از:میوه و تخم میوه.
طالبی: همیار لاغری
با وجود اینکه طالبی طعم شیرینی دارد اما چون از 90 درصد آب تشکیل میشود کم کالری است. در واقع در هر 100 گرم طالبی 30 تا 50 کیلو کالری وجود دارد و حاوی حدود 10 تا 12 درصد قند است.
برای اینکه بیشتر از خواص طالبی بهرهمند شوید از طالبیهایی که بیشتر در معرض آفتاب بودهاند و کاملاً رسیدهاند استفاده کنید. اگر قصد دارید چند کیلویی لاغر شوید و دنبال یک میوهی کم کالری میگردید طالبی را دریابید.
طالبی حاوی ویتامین C
اگر چه نمیتوان ادعا کرد طالبی بمب ویتامین C است اما باید بدانید که این میوه میتواند یک چهارم نیاز روزانهی ما به این ویتامین را تأمین کند. متخصصان معتقدند که در هر 100 گرم طالبی 25 میلی گرم ویتامین C وجود دارد.
طالبی یک برتری عمده نسبت به میوههای حاوی ویتامین C دیگر دارد: گوشت این میوه با یک پوست نسبتاً ضخیم محافظت میشود برای همین ویتامین C که نسبت به نور حساس است به واسطهی این پوست از آسیب نور در امان میماند.
باید بدانید که ویتامین C به همراه بتاکاروتن موجود در طالبی، خواص آنتی اکسیدانی پیدا میکند و به این ترتیب از ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و برخی از سرطانها و پیری سلولها پیشگیری به عمل میآورد.
طالبی فشار خون را پایین میآورد
طالبی برای افرادی که از فشار خون بالا رنج میبرند مفید است. متأسفانه تغذیهی ما سرشار از سدیم (نمک) بوده و میزان کمی پتاسیم دریافت میکنیم.
همهی ما باید تلاش کنیم تعادلی بین میزان سدیم و پتاسیم برقرار کنیم. از آنجایی که طالبی حاوی پتاسیم است میتواند در جهت ایجاد تعادل بین این دو ماده به ما کمک کند.
به همین دلیل طالبی با فشار خون بالایی که نتیجهی مصرف زیاد نمک است مقابله میکند.
طالبی ضد یبوست است
طالبی حاوی فیبرهای حلّالی مثل پکتین است که نقش مهمی در هضم غذا دارند.
این فیبرها آب را جذب کرده، حجم مدفوع را افزایش میدهد و به این ترتیب عبور آنرا از رودهها آسان میکند. اگر دچار یبوست موقت شدهاید به طالبی اعتماد کنید. البته توجه داشته باشید که در مصرف این میوه زیادهروی نکنید. تحمل فیبرهای موجود در طالبی در افراد مختلف متفاوت است.
در برخی افراد مصرف زیاد طالبی باعث اسهال یا نفخ میشود. برای پیشگیری از هر مشکل احتمالی بهتر است زیادهروی نکرده و به همان یک قاچ بسنده کنید. بهتر است بدانید همین خاصیت طالبی برای رودهها خوب است و میتواند یک نقش حفاظتی در برابر ابتلا به سرطان کولورکتال داشته باشد.
فواید تغذیهای طالبی:
طالبی یکی از بهترین منابع ویتامینA است و مملو از بتا کاروتن است که در بدن تبدیل به ویتامینA میشود. در یک فنجان آب طالبی فقط 56 کالری انرژی وجود دارد ولی 129% نیاز روزانه ما به ویتامینA را تامین میکند که تاثیر آن در بهبود بینایی و پوست بدن بر همه واضح است.
طالبی یکی از غنیترین میوههای حاوی ویتامینC است. طالبی علاوه بر ویتامین هایA وC حاوی مواد مغذی مفید دیگری مثل پتاسیم، فولات، فیبر، منیزیم، ید و ویتامین های6B، 3B، 5B و1B است.