همه چیز در مورد پلیپ رحمی
با دلگرم همراه باشید تا با راه های درمان پلیپ رحمی آشنا شوید.
پولیپ رحمی چیست ؟
تقریبا اکثر خانمها با این واژه به خوبی آشنا هستند.پولیپ در واقع رشد بافت رحم بطورموضعی است که بصورت یک تکه گوشت اضافه در داخل حفره رحمی ظاهر میشود ویکی از شایعترین علل خونریزیهای غیر طبیعی رحم هم در خانمهای قبل از سنین یائسگی وهم در افراد یائسه میباشد.تعداد و سایز و مکان آنها متفاوت است .
پولیپها توده هایی منفرد یا متعدد با اندازه چند میلی متر تا چند سانتی مترهستند که ممکن است در حفره رحم ویا دهانه رحم بوجود آیند .رشد و نمو بافت غیر سرطانی که در رحم و سرویکس بروزمی نماید را پولیپ رحمی گویند .
- سن : بیشترین شیوع در سنین 50- 30 سالگی می باشد .
- نحوه زندگی : نداشتن فرزند از عوامل خطر می باشد .
- ژنتیک : عامل قابل توجهی به شمار نمی آید .
پولیپهای رحمی، رشد بافت بدون دردی است که چسبیده به سرویکس یا داخل رحم می باشند . این پولیپها ممکن است به شکل تکی یا گروهی باشند و در طول و اندازه متفاوت می باشند و ممکن است تا سه سانتیمتر ( یک اینچ ) طول داشته باشند . پولیپها معمولاً بی ضرر و بی خطرند . اما ممکن است در موارد نادر سرطانی شوند .
پولیپهای رحم شایع هستند . به خصوص در خانمهایی که قبل از یائسگی و بالای سی سال باشند . علت اینکه چرا در رحم پولیپ ایجاد می شود ناشناخته است ، اما این پولیپها در صورتیکه قبلاً سرویکس دچار خراشیدگی یا ارزیون شده باشد ، گسترش می یابند . در هنگام ارزیون سلولهای سطح سرویکس نازکتر و حساستر از معمول می شوند .
گاهی پولیپها در سرویکس پیرو عفونت در آن نواحی تشکیل می شوند . خانمهایی که فرزندی ندارند بیشتر مستعد ابتلا به پولیپ می باشند . علائم پولیپهای رحمی شامل ترشحات آبکی ، خون آلود از واژن و خونریزی پس از مقاربت جنسی بین فاصله دو پریود یا خونریزی پس از یائسگی می باشد . این قبیل خونریزیها ممکن است نشانه ای از بیماری جدی تری نظیر سرطان سرویکس باشد .
علت بوجود آمدن پولیپ چیست ؟
معمولا پولیپها و فیبرومها که هردوخوش خیم هستند و از بافت خود رحم منشاء میگیرند در اثرمیزان بیش از حد هورمونهای استروژن تولید شده در خود بدن ویا وارد شده به آن وکاهش پروژسترون بوجود می ایند.
با افزایش سن، احتمال ابتلا به پولیپ رحم افزایش مییابد
علت مشخصی برای ایجاد این ضایعه وجود ندارد، ولی هرچه سن افراد بالا میرود، احتمال ابتلا به پولیپ افزایش مییابد. بررسیهای انجامشده نشان میدهد که در سنین باروری؛ یعنی قبل از یائسگی، شیوع این بیماری حدود 5 تا 6 درصد است؛ در صورتیکه در زنان یائسه این میزان به 11 تا 12 درصد میرسد.همچنین افرادی که قرص تاموکسیفن برای درمان سرطان پستان استفاده میکنند، درصد ابتلایشان به پولیپ رحم افزایش مییابد.
پولیپهای رحمی معمولاً خوشخیماند
پولیپهای رحمی معمولاً خوشخیماند و احتمال کمی وجود دارد بدخیم شوند. بررسیها نشان میدهد که میزان پیشبدخیمی پولیپها حدود 0.2 تا 25 درصد و میزان بدخیمی آنها بین 0 تا 13 درصد است. احتمال بدخیمی یا پیشبدخیمی پولیپ رحم، با افزایش سن، افزایش مییابد؛ بنابراین درمان پولیپ در زنان بعد از سن یائسگی اهمیت بیشتری نسبت به زنان در سنین باروری دارد.
اگر بیمار هیچ علامت و عارضهای نداشت و در حین سونوگرافی متوجه شد که پولیپ دارد، درمان بستگی به این دارد که اندازه پولیپ چهقدر باشد؛ اگر پولیپ بزرگ باشد و خونریزیهای نامرتب ایجاد کند و بیمار در سن یائسگی باشد، ترجیحاً باید برداشته شود و از جهت بافتشناسی مورد بررسی قرار گیرد که بدخیم نباشد.
با پولیپ بدخیم چه کنیم؟
اگر این عارضه خونریزیهای نامرتب ایجاد کند و یا بزرگ شود و بیمار در سنین یائسگی قرار داشته باشد، بهترین روش، برداشتن یا نمونهبرداری از پولیپ است.
علائم پولیپ رحم
بانوانی که به عادت ماهانه شدید مبتلا هستند باید سریعا به پزشک مراجعه نمایند زیرا یکی ازعلائم پولیپ رحم عادت ماهانه شدید می باشد .
- پس از قاعدگی دچار خونریزی شدید شدن
- خونریزی بین عادت ماهانه
- نامنظم بودن خونریزی قاعدگی : بانوانی که عادت ماهانه با مدت متفاوت و شدت متفاوت می باشند باید این علائم را جدی بگیرند زیرا یکی دیگر از علائم پولیپ رحم نامنظم بودن عادت ماهانه می باشد .
در چه صورت بانوان باید به پزشک مراجعه نمایند ؟
دکتر لیلا خلیلی متخصص زنان و زایمان بیان می کنند که در صورت مشاهده هر یک ازعلائم ذیل بانوان حتما باید به پزشک مراجعه نمایند تا از عوارضی که ممکن است در صورت نادیده گرفتن پولیپ رحم رخ دهد پیشگیری نمایند .
پس از قاعدگی وجود خونریزی واژن
نامنظم بودن عادت ماهانه
عوامل خطر پولیپ رحم می پردازیم :
- اضافه وزن
- داشتن فشار خون بالا
- بالا رفتن سن و نزدیک شدن بانوان به سن یائسگی
- مصرف برخی از داروها نظیر تاموکسیفن (این دارو به منظور درمان سرطان سینه در بانوان مورد استفاده قرار می گیرد ).
استفاده برخی از داروهای هورمونی سبب کوچک شدن پولیپ های رحمی میشود حتی مصرف این داروها به کاهش علائم پولیپ رحم می تواند کمک کننده باشد اما باید خاطر نشان کرد این داروها اثر موقتی دارند و نمیتوان برای درمان قطعی از آنها استفاده کرد .
هیستروسکوپی؛ روشی برای دسترسی کامل به پولیپ و پاکسازی رحم
برای دسترسی کامل به پولیپ، پاکسازی رحم و فرستادن توده به پاتولوژی، بهترین روش انجام هیستروسکوپی است. هیستروسکوپ وسیلهای است که از داخل واژن وارد حفره رحم میشود و دارای یک لنز است که به یک صفحه مانیتور وصل میشود و پزشکان از صفحه تلویزیون، داخل رحم را کاملاً مشاهده میکنند.
بعد از شناسایی موقعیت پولیپ با دقت پایههای آن قطع شده، ضایعه کامل برداشته میشود و برای انجام آزمایشهای بیشتر به پاتولوژی فرستاده میشود و اگر پولیپ بدخیم باشد، گاهی منجر به برداشتن کامل رحم خواهد شد.
پولیپهای بسیار کوچک اغلب خودبهخود از بین میروند
درصورت کوچکبودن پولیپ و در شرایطی که بیمار در سنین باروری بوده و هیچ علامت و خونریزی برای او ایجاد نشده باشد، میتوان شخص را با سونوگرافی منظم تحتنظر قرارداد.
احتمال ابتلا به نازایی در صورت ابتلا به پولیپ رحم
این متخصص زنان و نازایی با تأکید بر اینکه پولیپهای بسیار کوچک، مخصوصاً در سنین باروری، در بسیاری موارد خود به خود از بین میروند، خاطرنشان کرد: اگر پولیپ رحم جلوی لولههای رحمی تشکیل شود، ممکن است بیمار به نازایی مبتلا گردد؛ چراکه پولیپ در رحم مانند یک عضو اضافه است و رحم با انقباض خود سعی میکند این عضو اضافه را دفع کند و همین عمل، احتمال نازایی و دردهای لگنی را در بیمار افزایش میدهد.
عوارض پولیپ رحم
- دکتر لیلا خلیلی بیان می کنند اگر چه در اغلب موارد پولیپ رحم خوش خیم می باشند اما اگر به موقع درمان نشوند ممکن است باعث عوارض جبران ناپذیری مانند نازایی شود .
- پولیپ رحم در بانوانی که از روش IVF باردار شده اند می تواند خطر سقط جنین را افزایش دهد .
درمان پولیپ رحم
- برای درمان پولیپ رحم راه های گوناگونی وجود دارد که در ذیل به بیان آنها می پردازیم :
- مراقبت ویژه بدون نیاز به استفاده از روش درمانی خاصی
- برخی از پولیپ های رحم که هیچ گونه علائمی ندارند ممکن است به شکل خود به خود درمان شوند .
- البته این پولیپ های رحم معمولا تا زمانی که خطر سرطان رحم را نداشته باشند می توان بدون درمان خاصی وفقط با مراقبت ویژه درمان شوند .
مصرف دارو
- با مصرف برخی از داروها می توان علائم پولیپ رحم را کاهش داد ویا کوچک کرد ، اما لازم به ذکر است مصرف دارو اثر ثابتی ندارد و به شکل موقت درمان پولیپ رحم را انجام می دهد و ممکن است علائم دوباره برگردند .
کورتاژ کردن
- در برخی از موارد پزشک متخصص زنان و زایمان با استفاده از یک وسیله بلند فلزی دیواره رحم را می تراشد در اصطلاح کورتاژ دیواره رحم را انجام می دهد ، انجام این کار سبب برداشته شدن پولیپ رحم می شود .
- در برخی از موارد به وسیله این میله نمونه از رحم برداشته می شود تا در آزمایشگاه بر روی نمونه آزمایش صورت گیرد و یا نمونه بررسی گردد .
- در برخی از موارد پزشک متخصص زنان و زایمان پزشک عمل کورتاژ کردن را با برخی از دستگاه های دیگر نظیر هیستروسکوپ انجام می دهد .
هیستروسکوپ
- وسیله ای می باشد که پزشک داخل رحم را می تواند بر روی مانیتور از طریق وارد کردن آن به داخل رحم مشاهده نماید .
عمل جراحی
- با استفاده از وسایل مخصوص پزشکی در طی آندوسکوپی رحم (هیستروسکوپی) می توان رحم را خارج کرد ، پولیپ رحم برداشته شده را برای اینکه تشخیص داده شود سرطانی می باشد یا خیر به آزمایشگاه می فرستند .
- پس از انجام بررسی ها اگر پولیپ رحم سرطانی باشد پزشک برای درمان پولیپ رحم پس از صحبت با بیمار مراحل بعدی را شروع می نماید .
- طبق تحقیقاتی که انجام شده است در موارد نادر ممکن است ، پولیپ های پس از درمان بازگردد .
- با افزایش سن، احتمال ابتلا به پولیپ رحم افزایش مییابد
- خانم دکتر لیلا خلیلی متخصص زنان و جراح زیبایی زنان در رابطه با اینکه چه افرادی بیشتر درگیر پلیپ رحم می شوند اینگونه بیان می کنند که: علت مشخصی برای ایجاد این ضایعه وجود ندارد، ولی هرچه سن افراد بالا میرود، احتمال ابتلا به پولیپ افزایش مییابد. بررسیهای انجامشده نشان میدهد که در سنین باروری؛ یعنی قبل از یائسگی، شیوع این بیماری حدود 5 تا 6 درصد است؛ در صورتیکه در زنان یائسه این میزان به 11 تا 12 درصد میرسد.
- وی ادامه داد: همچنین افرادی که قرص تاموکسیفن برای درمان سرطان پستان استفاده میکنند، درصد ابتلایشان به پولیپ رحم افزایش مییابد.
- دکتر لیلاخلیلی متخصص زنان و زایمان و عضو انجمن جراحان زیبایی اروپا با استفاده از روش های روز دنیا به درمان پولیپ رحم می پردازد .
گردآوری شده ی مجله ی اینترنتی دلگرم
مرجان امینی